K. Komskis išmestas iš Seimo: paaiškėjo, kas užims jo vietą

Vyriausioji rinkimų komisija įvertino rinkimų pažeidimus Šilutės apygardoje. Dėl balsų pirkimo iš naujojo Seimo pašalintas vienas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių Kęstas Komskis. Jis prarado laimėtą Seimo nario mandatą.

K.Komskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Komskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK įvertino rinkimų pažeidimus Šilutės apygardoje.<br>T.Bauro nuotr.
VRK įvertino rinkimų pažeidimus Šilutės apygardoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys, BNS inf.

Oct 30, 2016, 11:54 AM, atnaujinta May 9, 2017, 10:25 PM

Komisija savo sprendimu sekmadienį sutartinai panaikino už K.Komskį paduotus pirmumo balsus. Pagal Seimo rinkimų įstatymą, panaikinus kandidato registravimą, rinkiminio reitingo balsai už kandidatą pripažįstami negaliojančiais. VRK nesiėmė šalinti viso „tvarkiečių“ sąrašo.

K.Komskis žada bylinėtis su VRK

K.Komskis pareiškė, kad VRK sprendimas priimtas viršijant jos įgaliojimus. Jis teigia ginsiantis savo interesus tiek Lietuvos, tiek tarptautiniuose teismuose.

„Esu įsitikinęs, kad VRK, ignoruodama teisės viršenybės principą, šiurkščiai pažeidė mano pilietines teises, todėl visomis priemonėmis ginsiu savo teisėtus interesus, reikalausiu asmeninės atsakomybės iš tų, kurie organizavo šią purviną šmeižto kampaniją prieš mane bei partiją“, – rašoma K. Komskio pranešime spaudai.

Anot jo, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas paskleidė melagingas žinias, kurios padarė žalos partijos ir jo asmeninei reputacijai.

„Zenonas Vaigauskas dėl man nežinomų priežasčių iš anksto buvo užėmęs šališką poziciją mano atžvilgiu, po rinkimų žiniasklaidos priemonėse grasino eliminuoti partijos kandidatų sąrašą, tendencingai pasisakė dėl jos iškovotų mandatų galimo perskirstymo kitoms politinėms jėgoms“, – rašoma K.Komskio pranešime.

Jo teigimu, VRK sprendimas yra politinis, kurio motyvai esą nėra iki galo suprantami: „Tai turės nustatyti tiek Lietuvos, tiek tarptautinės teisminės instancijos.“

K.Komskio vietą užims V.Kamblevičius

Išbraukus iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo K.Komskį, į Seimą patenka sąraše žemiau likęs Vytautas Kamblevičius.

Komisija padarė išvadą, jog 5 proc. barjerą PTT peržengė ir be balsų, surinktų daugiamandatėje Šilutės apygardoje. VRK 14 balsų „už“ ir 1 „prieš“ nutarė nenaikinti „tvarkiečių“ kandidatų Remigijaus Žemaitaičio, V.Kasperavičiaus ir V.Kamblevičiaus reitingų balsų daugiamandatėje ir vienmandatėje apygardose.

„Generalinės prokuratūros pateiktoje pažymoje matyti, kad įtakos balsų PTT kandidatams pirkimai šiems konkrečiai kandidatams neturėjo“, – sakė VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.

Jis tačiau priminė, jog Šilutės apygarda ne kartą pasižymėjo rinkėjų balsų pirkimo skandalais.

„Signalų apie balsų pirkimus Šiltutės apygardoje VRK buvo sulaukusi ir per 2012 metų Seimo, ir per 2015 metų savivaldos rinkimus“, – sakė Z.Vaigauskas.

Sprendimą braukti K.Komskį iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo VRK priėmė susipažinusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, bet prokurorai neleido jos viešinti, argumentuodami, kad tai pakenktų tyrimui.

Savo raštiškame paaiškinime VRK K.Komskis nurodė su balsų pirkimu niekaip nesusijęs, esą apie jį žinantis tik iš žiniasklaidos, sakė tai esant provokacija.

Pirko balsus už alkoholį, cigaretes, pinigus

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta daugiau kaip 120 rinkėjų.

Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo organizavimo bei vykdymo yra pateikti iš viso 11-ai asmenų. Jokiai politinei partijai ar kitam juridiniam asmeniui įtarimai šiuo metu nėra pareikšti.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pradėtas, kai spalio 6 dieną Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasiekė informacija apie galimą rinkėjų papirkinėjimą. Pats pirkimas esą vykdytas Seimo rinkimų dieną spalio 9 dieną.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris anksčiau yra patvirtinęs, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Taip pat dėl galimo balsų pirkimo „tvarkiečiams“ atliekami du ikiteisminiai tyrimai Lazdijų-Druskininkų apygardoje.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Iš viso daugiamandatėje apygardoje partija laimėjo penkis mandatus, o su antrojo turo nugalėtojais – aštuonis mandatus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K.Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K.Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Sustabdė narystę partijoje

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.

Po to, kai VRK nusprendė naikinti K.Komskio naudai atiduotus balsus dėl šiurkščių rinkimų įstatymo pažeidimų, PTT atsakingasis sekretorius žurnalistams sakė, jog K.Komskio vietą užims V.Kamblevičius. „Priimtą VRK sprendimą svarstysime partijoje. Gal būt jų skųsime, turime tam teisę. Juk prieš mūsų partiją buvo įvykdyta provokacija, žiniasklaida juk rašė, kad Šilutės gyventojas siekė sukompromituoti mūsų partiją“, – kalbėjo A.Petkus.

Šilutės gyventojas Šarūnas Gaižauskas teigė, jog jis tyčia organizavo balsų pirkimą „tvarkiečių“ naudai, o vėliau tai paviešino, siekdamas sukompromituoti PTT.

Ši diskusija iškilo ir svarstant K.Komskio klausimą VRK. Tačiau VRK pirmininkas pareiškė daug abejonių dėl tokios versijos.

„Aš skaičiau Š.Gaižausko parodymus Generalinei prokuratūrai. Kodėl jis vėliau pateikė kitokias interpretacijas, čia jau kiti dalykai. Nemanau, jog buvo suregzta tokia keista intriga, sudėtingas modelis“, – pažymėjo Z.Vaigauskas. Pagal Generalinės prokuratūros pateiktą medžiagą, Šilutės apygardoje už alkoholį, cigaretes ir pinigus buvo nupirkta 120 balsų. Įtarimai pareikšti 11 asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.