A. Butkevičiaus manevras: iš posto traukėsi išsiderėjęs kitą šiltą kėdę?

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, penktadienį partijos bičiulius pribloškęs netikėtu sprendimu trauktis iš partijos pirmininko posto, smarkiai nerizikavo – premjero kėdę netrukus paliksiantis politikas jau matuojasi kitą.

Nors A.Butkevičius tvirtino valdžios postus dalijantiems „valstiečiams“ nekeliantis jokių sąlygų, jie vis tiek dosnūs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors A.Butkevičius tvirtino valdžios postus dalijantiems „valstiečiams“ nekeliantis jokių sąlygų, jie vis tiek dosnūs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Abejojama, ar V.Blinkevičiūtė norėtų pirma laiko palikti šiltą europarlamentaro kėdę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Abejojama, ar V.Blinkevičiūtė norėtų pirma laiko palikti šiltą europarlamentaro kėdę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors ir būdamas populiarus Jonavoje, M.Sinkevičius (antras iš dešinės nuotr.) esą neturi galimybių atsiskleisti plačiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors ir būdamas populiarus Jonavoje, M.Sinkevičius (antras iš dešinės nuotr.) esą neturi galimybių atsiskleisti plačiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 5, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 9, 2017, 1:20 PM

Kai kurių bičiulių kritikos sulaukęs A.Butkevičius socialdemokratų tarybos posėdyje penktadienį netikėtai pranešė, kad traukiasi iš partijos vadovo pareigų, taip pat – iš derybinės grupės su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Tokio partijos vedlio žingsnio sugluminti socialdemokratai A.Butkevičiaus prašymo atsistatydinti nepatenkino ir paliko jį vairuoti partiją dar bent iki pavasarį rengiamo suvažiavimo.

Socialdemokratai nusprendė rengti visuotinius naujo lyderio rinkimus. Jau anksčiau A.Butkevičius buvo pareiškęs, jog juose savo kandidatūros nebekels, ir užsiminė, kad partijai reikia dairytis naujo ir jaunesnio vadovo.

Po triuškinamai pralaimėtų rinkimų A.Butkevičius pareiškė jokių postų nesieksiąs ir svarstė, kad partijai reikėtų likti opozicijoje. Tačiau atrodo, kad neatsitiks nei viena, nei kita.

Socialdemokratų taryba penktadienį pritarė deryboms dėl valdančiosios koalicijos, o socialdemokratų derybininkai A.Butkevičiui jau išsiderėjo postą naujojoje Seimo vadovybėje.

Šaltinių teigimu, nors pagrindinės derybos dėl postų prasidės tik kitą savaitę, jau aišku, kad A.Butkevičius pretenduoja tapti Seimo vicepirmininku. Toks postas turėtų atitekti ir dar vienam socialdemokratų veteranui Gediminui Kirkilui, kuris taip pat turėtų išsaugoti ir Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pareigas. Tai portalui neoficialiai patvirtino su derybų eiga gerai susipažinę šaltiniai.

Jų teigimu, jau savaitę vykstančių derybų metu socialdemokratai sprendžia ir daugiau savo vidinių problemų. Kalbama, kad socialdemokratai būsimoje Vyriausybėje norėtų išsirūpinti ir ministro portfelį galimam naujam savo lyderiui.

Juo pretenduoja tapti populiarus Jonavos meras 32 metų Mindaugas Sinkevičius. Apie jo, kaip galimo įpėdinio, kandidatūrą yra užsiminęs ir A.Butkevičius, taip pat paminėjęs dar kelis jaunosios socialdemokratų kartos politikus.

Tačiau socialdemokratai viduje diskutuoja, kad būsimasis partijos lyderis turėtų būti labiau matomas – nors ir būdamas populiarus Jonavoje, M.Sinkevičius esą neturi galimybių atsiskleisti plačiau.

Gali būti, kad išvilioti iš Jonavos dabartinio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus sūnų bus bandoma siūlant jam vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, į kurią pretenduoja būtent socialdemokratai.

Kaip kandidatė į šios ministerijos vadovus taip pat buvo minima ir europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, bet ji viešai pareiškė į šį postą nesiveržianti. Kai kurie socialdemokratai palaiko jos kandidatūrą į partijos pirmininkus, tačiau abejojama, ar būtų teisinga, kad partijai ji vadovautų iš Briuselio. Tuo pat metu abejojama, ar V.Blinkevičiūtė norėtų pirma laiko palikti šiltą europarlamentaro kėdę.

Triuškinamą pralaimėjimą Seimo rinkimuose pripažinęs A.Butkevičius apie pasitraukimą iš pirmininko pareigų pranešė penktadienį. „Labai ramiai buvau apmąstęs“, – žurnalistams sakė A.Butkevičius, vėliau komentuodamas savo prašymą atsistatydinti.

Pasitraukiantis partijos lyderis nesulaukė kritikos lavinos, o labiau kritikavo kitus. Vis dėlto partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas pasiūlė A.Butkevičiui pareikšti nepasitikėjimą. Toks siūlymas nuskambėjo ir iš į naująjį Seimą neperrinktos parlamentarės Birutės Vėsaitės lūpų.

Anksčiau A.Butkevičių su žemėmis sumaišė kitas šios partijos garbės pirmininkas Vytenis Povilas Andriukaitis. Eurokomisaras pareiškė, kad socialdemokratai neturėtų eiti į koaliciją su „valstiečiais“, o likti opozicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.