Premjeras sulaukė netikėto skambučio: žinios Lietuvai iš D. Trumpo atstovo

Po skandalingojo respublikono Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sulaukė atsakingo diplomato skambučio iš už Atlanto ir nuraminimo Lietuvos žmonėms.

Premjeras sulaukė netikėto skambučio: žinios Lietuvai iš D.Trumpo rėmėjo.<br>Montažas
Premjeras sulaukė netikėto skambučio: žinios Lietuvai iš D.Trumpo rėmėjo.<br>Montažas
Premjeras sulaukė netikėto skambučio: žinios Lietuvai iš D.Trumpo rėmėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras sulaukė netikėto skambučio: žinios Lietuvai iš D.Trumpo rėmėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujasis JAV prezidentas D.Trumpas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Naujasis JAV prezidentas D.Trumpas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-11-10 07:47, atnaujinta 2017-04-18 08:19

„Vakar man paskambino iš Čikagos vienas labai atsakingas diplomatas ir pasakė, kad tikrai Lietuva tegul neišgyvena. Jis yra D.Trumpo rėmėjas ir turi neblogų santykių su juo. To žmogaus pavardės nenoriu minėti. Jis ne kartą lankėsi Lietuvoje. Jis pasakė tokius žodžius: „Jis (D.Trumpas. – Red.) yra geras derybininkas ir geras ekspertas“, – Žinių radijuje kalbėjo premjeras.

Premjeras mano, kad dėl Rusijos grėsmės ir D.Trumpo ankstesnių pareiškimų nereikėtų baimintis. „Per rinkimų kampanija daugelis taiko įvairias rinkimų taktikas. Tikiuosi, kad jo (D.Trumpo. – Red.) visi pareiškimai nebus įgyvendinti ir grįš į natūralią realybę. Reikia suprasti, kad yra ir Kongresas, ir Senatas. Nereikia įsivaizduoti, kad prezidentas vienašališkai priima sprendimus ir vykdo užsienio politiką“, – sakė A.Butkevičius.

Premjeras kalbėjo, kad Lietuva yra pasirengusi glaudžiai bendradarbiauti. „Ypač kovoje su šiandieninėmis pasaulyje kylančiomis grėsmėmis ir iššūkiais. Tikiuosi, kad tiek ekonomikos, tiek užsienio politikos srityje mūsų santykiai išliks glaudūs ir stiprūs. Turiu pabrėžti, kad tarp Lietuvos ir JAV visada buvo geri politiniai ir ekonominiai santykiai. Ėjome teisingu keliu“, – sakė premjeras.

Premjeras pabrėžė, kad eksportas į JAV šiemet išaugo 38 proc. „Tai vienas stipriausių augimų“, – teigė jis.

Lietuvos politikai, tarp jų ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, anksčiau pripažino, kad reikia išgirsti naujojo prezidento D.Trumpo signalą dėl Lietuvos įsipareigojimų NATO ir finansavimo gynybai didinimo.

Premjeras priminė, kad Lietuva yra tvirtai įsipareigojusi padidinti gynybai skiriamas lėšas, ir aiškino, jog nuosekliai vykdo įsipareigojimus.

„Jau ateinančių metų mūsų valstybės biudžeto asignavimuose gynybos saugumui užtikrinti bus pasiektas beveik 1,8 proc. nuo BVP skiriamų asignavimų“, – Žinių radijuje teigė A.Butkevičius.

Įtampa Rusijos grėsmę jaučiančiose Baltijos šalyse buvo bemaž visos JAV prezidento rinkimų kampanijos metu, ją kurstė ir D.Trumpo raginimai pertvarkyti NATO ir sumažinti Amerikai tenkančią įsipareigojimų pasaulio saugumui dalį.

Daugiausia kritikos dėl šių kalbų sukėlė paprastai kietos pozicijos Maskvos politikos  atžvilgiu besilaikančių respublikonų kandidato mintis, kad sprendimą, ar ginti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, jis priimtų tik įvertinęs, ar jos vykdo įsipareigojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.