Viešai prabilo apie situaciją gimnazijoje – kitą dieną atleidžiamas

Pasiryžęs viešai prabilti apie situaciją Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijoje daugiau nei 40 metų fizikos mokytojo darbą dirbantis Rišardas Suchockis jau kitą dieną po publikacijos „Lenkiškos gimnazijos mokytojas neištvėrė: per 40 metų nesu to matęs“ pasirodymo internete sužinojo, kad yra atleidžiamas iš darbo.

Mokytojas sužinojo, kad yra atleidžiamas iš darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojas sužinojo, kad yra atleidžiamas iš darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 10:52 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:34 AM

Prakalbo apie pažymių taisymą

Kiek anksčiau R.Suchockis pasakojo, kad kai kuriems mokiniams, kurie iš viso nelankė mokyklos ir iš fizikos dalyko turėjo neigiamus įvertinimus, mokyklos vadovė be pedagogo žinios panaikino žymėjimus, jog mokinio nebuvo klasėje, o neigiami pažymiai staiga tapo teigiamais. Negana to, jaunuoliai, kurių pamokose neišvysdavo ne tik R.Suchockis, bet ir kiti mokyklos pedagogai, sugebėjo pabaigti devintą klasę, o dabar yra dešimtos klasės sąraše (redakcijai pavardės žinomos).

Anot pašnekovo, tokia situacija, kai mokiniai nelanko pamokų ir nieko nesimoko, o mokslo metų pabaigoje turi teigiamus įvertinimus, tęsiasi jau ne vienus metus. „Keli mokiniai, jei ir ateina į pamokas, jose nieko neveikia, nes žino, kad viskas bus padaryta taip, „kaip reikia“. Mokytojas turi sukaupęs ir nemažą kontrolinių darbų kolekciją, iš kurių matyti, kad kai kurie mokiniai tikrai nepersistengia patikrinamųjų darbų metu. „Viską patikrinti nesunku, tereikia pasiimti poros metų senumo žurnalų duomenis ir palyginti su tais, kuriuos turiu aš“, – kalbėdamas mokytojas rodė savo paties pildyto storo sąsiuvinio puslapius. Prie kai kurių pavardžių buvo matyti vien n raidžių virtinės.

Atleidimo priežasčių nepatikslino

„Pabaigiau pamokas ir sužinojau, kad nuo lapkričio 25 dienos esu atleidžiamas „dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo ir neleistino elgesio su interesantais“, – kalbėjo mokytojas. Jis teigė, kad administracija atleidimo priežasčių nepatikslino. Pedagogas tikino ketinantis artimiausiu metu konsultuotis dėl šios situacijos su teisininkais.

Naujienų portalui lrytas.lt Stepono Batoro gimnazijos vadovė Ana Ancevič patvirtino, kad mokytojui įteiktas pranešimas apie atleidimą.

„Mokytojas atleistas dėl to, kad „šiurkščiai pažeidžia darbo pareigas, neleistinai elgėsi su lankytojais ir interesantais, tiesiogiai pažeisdamas konstitucines žmonių teises“, – sakė mokyklos vadovė ir paprašyta patikslinti, kas tie tekste minimi interesantai, paaiškino, kad tai tėvai ir vaikai, o tokių priemonių imtasi po tėvų skundo.

A.Ancevič teigė, kad mokytojas anksčiau neturėjo jokių drausminių nuobaudų, bet prieš metus neva sulaukta nusiskundimų.

Į klausimą, ar atleidimas yra susijęs su tuo, kad mokytojas viešai ryžosi prabilti apie galimai gimnazijoje esančias mokinių lankomumo problemas, direktorė sakė: „Neatleidau juk jo dėl nelankomumo.“

Patikslinus klausimą apie elektroninių dienynų duomenis direktorė rėžė tiesiai: „Ponia, jūs pasidomėkit, ar jis apskritai moka naudotis kompiuteriu. Tegul jis jums įrodys. Mokytojui reikia tobulinti kompiuterinio raštingumo įgūdžius. Manęs darbe nebuvo beveik du mėnesius, o man norima suversti kažkokią kaltę...“

Ministrė: „Turi aiškintis teismas“

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, kuriai situacija gimnazijoje buvo žinoma, sakė: „Akivaizdu, kad situacija keičiasi. Su žmogumi nutraukiami darbo santykiai, o ar teisėtai jis atleistas, gali įrodyti tik teismas. Kas dėl galimo duomenų klastojimo, bus aiškinamasi, bet atleidimą turi vertinti teismas.“

A.Pitrėnienės teigimu, jei ji pati atsidurtų tokioje situacijoje, žinotų, ką daryti: „Jei tai nutiktų su manimi, kreipčiausi į teismą, kad jis išsiaiškintų, ar atleidimas teisėtas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.