Tarptautinę neįgaliųjų dieną Lietuva pasiuntė žinią pasauliui: „Kartu mes galime viską!“

Šeštadienį pirmą kartą visoje šalyje su trenksmu buvo paminėta tarptautinė neįgaliųjų diena. Valandą po vidurdienio penkiolikoje Lietuvos miestų ir miestelių aikščių į socialinę akciją „Aš ir Tu – tai MES!“ susirinkę žmonės sukūrė „gyvas“ skulptūras, simbolizuojančias negalios paliestų ir nepaliestų žmonių bendrystę bei vienybę.

Neįgaliųjų šventės minėjimas Vilniuje<br>G.Bartaškos nuotr.
Neįgaliųjų šventės minėjimas Vilniuje<br>G.Bartaškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2016, 4:38 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:57 AM

Akcijos idėja gimė Šiauliuose gyvenančiai cerebriniu paralyžiumi sergančiai Vidmantei Raustytei ir „Baltijos Ugdymo Centro“ dėka tarsi gerumo virusas išplito po visą Lietuvą.

Sveikinimą neabejingiems prie socialinės akcijos prisidėjusiems žmonėms atsiuntė ir „Aš ir Tu – tai MES!“ globėjas Prezidentas Valdas Adamkus:

„Man buvo didelė garbė gauti Jūsų laišką su prašymu tapti šios gražios ir turiningos akcijos globėju. Priimu šį prašymą kaip įsipareigojimą ir toliau laikytis nuostatos, kuriuos laikiausi visą gyvenimą: kad mūsų neįgalieji bičiuliai – tai neatskiriama mūsų dalis. Mūsų Lietuvos, mūsų visuomenės, mūsų pačių dalis. Todėl, abejingumu ir ignoravimu skriausdami neįgaliuosius, skriaudžiame save – savo dvasią, savo žmogiškumą, savo valstybę.

Kai tuo tarpu mūsų neįgalieji bičiuliai mūsų valstybę garsina – prisiminkime parolimpines žaidynes, prisiminkime neįgaliųjų laimėjimus mokslo, kultūros srityse ir negalėsime nepripažinti, kad iš neįgaliųjų turi ko pasimokyti likusioji visuomenės dalis – moralinės tvirtybės, atkaklumo, pastangų, siekiant tikslo.

Todėl, nuoširdžiai dėkodamas už Jūsų ir Jūsų kolegų indėlį į Lietuvos vardo garsinimą, linkiu, kad visada būtumėte matomi ir girdimi. Ne kaip neįgalieji, o tiesiog kaip žmonės – vaikštantys tomis pačiomis gatvėmis, gyvenantys tais pačiais rūpesčiais. Linkiu, kad dėmesys, skiriamas Jums, būtų ne proginis, o nuolatinis, pagalba – reali ir nuoširdi. Kad ne tik žodžiais, bet ir širdimis, ir darbais galėtume pakartoti šiandieninės Neįgaliųjų dienai skirtos akcijos žodžius „Aš ir Tu – tai Mes!“

Siunčiu nuoširdžius linkėjimus visiems, susirinkusiems į prasmingą renginį, visiems Jūsų artimiesiems, kolegoms, likimo draugams ir tiesiog draugams! Visiems, kurie kantriomis kasdienėmis pastangomis keičia mūsų požiūrį ir veda mūsų bendravimą žmogiškosios šilumos, atvirumo ir paties tikriausio žmogiškojo solidarumo keliu. Kuo geriausios kloties visiems, šiuo keliu einantiems!“.

Kvietimą vienytis bei parodyti pasauliui, kad esame kultūringa, draugiška ir jautri tauta išgirdo ir garsūs Lietuvos žmonės – akcijos ambasadore tapusi žurnalistė Daiva Žeimytė, aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė su vyru Linu, Seimo narys Justas Džiugelis, Kultūroa paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, beatboxer‘is GON, dainininkai Sasha Song ir Julius Omerta, kurio daina „Tu gali“ tapo akcijos himnu.

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad žmonės išgirdo mūsų raginimą jungtis prie akcijos ir taip parodyti, kad gerbiame ir vertiname neįgalius žmones taip pat, kaip ir sveikuosius. Mano širdis džiaugėsi matant, kaip pro šalį ėję žmonės jungėsi prie akcijos ir čia pat, per kelias minutes susidraugavo su kitais „Aš ir Tu – tai MES!“ dalyviais.

Bendrystė – nuostabus dalykas, padedantis griauti mitus ir kurti gražius santykius“, – džiaugėsi viena iš „Baltijos Ugdymo Centro“ partnerių Žydrė Gedrimaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.