Kauno blaivyklos istorijos: girti darbuotojai, prisidirbę suomiai ir šeimų dramos

Nuo šių metų spalio atidarytoje Kauno blaivykloje iki gruodžio pradžios jau pernakvojo ir išsiblaivė180 padauginusiųjų svaigalų. Į šią statistiką nebuvo įtraukti du blaivyklos darbuotojai, kuriuos gerokai apsvaigusius darbo vietoje sekmadienio vakare užklupo policija.

Kauno atidarytoje blaivykloje jau pernakvojo 180 neblaivių kauniečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno atidarytoje blaivykloje jau pernakvojo 180 neblaivių kauniečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 9:27 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:59 PM

Gavę anoniminį pranešimą į Saugios nakvynės namus Kauno R.Kalantos gatvėje atvykę pareigūnai rado du neblaivius darbuotojus – apsaugininką ir bendrosios praktikos medicinos slaugytoją. Saugiai paguldę blaivytis tądien atvežtą klientą, apsaugininkas ir slaugytoja patys sėdo prie stalo vaišintis svaigalais.

Alkoholio matuoklis parodė, kad apsaugininko kraujyje rasta 1,85 promilės, o slaugytojos – 0,96 promilės alkoholio. Nuo ankstyvo ryto sekmadienį dirbusi moteris teisinosi, kad šeštadienį šventė gimtadienį, dėl to galėjo kraujyje užsilikti alkoholio. Tačiau patalpas apžiūrėję pareigūnai rado plastmasinių stiklinių su alaus ir degtinės likučiais. Pirmadienį slaugytoja jau buvo atleista iš darbo, apsaugininko likimą spręs jo darbovietė – blaivykla saugos paslaugas samdė iš privačios bendrovės. 

Nuo spalio Kaune pradėjus veikti socialinių paslaugų įmonei, Saugios nakvynės namams, lengviau atsikvėpė medikai, nes iki tol apsivėmę, apsišlapinę girtuokliai, benamiai būdavo vežami į ligonines. Tačiau už nakvynę tenka mokėti beveik 20 eurų. O dauguma klientų – nemokūs benamiai. Kaip iš jų bus išieškomi pinigai, nežino nei nakvynės namų vadovai, nei savivaldybė.

Pirmieji buvo suomiai

Blaivykla oficialiai buvo atidaryta spalio 21 dieną, o jau kitą dieną greitosios pagalbos automobilis atvežė pirmąjį klientą – girtą 56 metų vyrą iš Suomijos. Vyriškis sunkiai apvertė liežuvį.

Suomis buvo rastas neblaivus Girstupio gatvėje, netoli nuo geležinkelio stoties. Jis sėdėjo ant suoliuko ir nepajėgė paeiti. Šalia ant žemės gulėjo panašaus amžiaus girtutėlis jo tautietis, kurį medikai pristatė į Respublikinę Kauno ligoninę.

„Tačiau pas mus jis atsitokėjo. Apsižvalgė aplinkui, pasakė – ne, čia nenakvosiu. Greitai prisiminė viešbučio adresą, ten ir buvo nugabentas“, – pasakojo einanti Saugios nakvynės namų direktorės pareigas vyresnioji socialinė darbuotoja Virginija Vasiliauskienė.

Suomis neišbuvo blaivykloje nė valandos, todėl susimokėti 19,7 euro jam nereikėjo.

Susipyko su žmona ir pasigėrė

Neseniai vienas vyriškis, net nebūdamas labai girtas pradėjo siautėti: mėtė daiktus, laužė baldus. Kitą dieną vyras turėjo sumokėti ne tik už nakvynę, bet ir atlyginti nuostolius įstaigai. Jam tai atsiėjo 180 eurų.

„Paklausėme, kodėl taip padarė. Išsiblaivęs vyras atrodė nusiminęs, sakė, su žmona susipyko. Tą dieną kaip tik Kaune vyko paroda – mugė „Moters pasaulis“. Mes juokavome – gal žmona pinigų per daug išleido, vyras iš apmaudo pasigėrė?“, – šypsodamasi pasakojo V.Vasiliauskienė.

Itin agresyvūs klientai uždaromi į mažesnes, dvivietes patalpas.

Dar vienas ryškus skirtumas nuo sovietinių laikų blaivyklų – apie nakvynę šioje įstaigoje pranešimai į darbovietes jau nesiunčiami. Kitas dalykas, kad dauguma klientų niekur nedirba ir net neketina dirbti.

Už beveik 20 eurų galima tik išsimiegoti ir išsimaudyti po dušu. Jokios specialios išblaivinimo paslaugos neteikiamos.

Ryte net „Alka Seltzer“ tabletės negausite, bet vandens stiklinė šalia lovos – bus. Įstaigoje neblaivūs žmonės gali pasikeisti drabužius, būti išdezinfekuoti. Vienu metu galės nakvoti 16 asmenų.

Kaip sakė socialiniai darbuotojai, savaitgaliais nakvoja iki dešimt svaigalų padauginusių kauniečių.

Kas mokės už blaivybę?

Nuo spalio pabaigos iki gruodžio blaivykloje pernakvojo 180 žmonių. Bet tik 21 iš jų tvarkingai susimokėjo už nakvynę. Dauguma blaivyklos svečių, ypač nuolatiniai – nemokūs, neturintys pajamų, jokio turto. Prasigėrę bėdžiai, iš kurių nieko nepaimsi. 

Tai jau gyva bėda. Jei policija ar greitoji atveža prasigėrusį nelaimėlį, jį priimti būtina, o kaip jis užmokės už paslaugas, nepagalvota.

„Pas mus jau atsirado nuolatinių klientų, vienas net šešis kartus buvo atvežtas. Benamiai žino, kad į paprastus nakvynės namus girtų nepriima. Jie gudrauja: išsikviečia greitąją pagalbą, kai medikai paklausia, kuo skundžiasi – atsako: man šalta, esu girtas, vežkite į blaivyklą.

Kitą dieną išrašome sąskaitas, kurias jie privalo apmokėti per mėnesį. Bet juk aišku, kad nesumokės. Kaip iš jų išieškoti pinigus? Neaišku. Atgaivinti blaivyklą – geras projektas, seniai reikalingas, bet ne iki galo išspręsti visi klausimai“, – apgailestavo V.Vasiliauskienė.

Saugūs nakvynės namai Kaune jau nedaug primena sovietinių laikų blaivyklas. Čia nėra budinčių pareigūnų, tik apsaugininkas ir socialiniai darbuotojai. O agresyvių klientų jau pasitaikė. 

Girtavo blaivykloje

Atgaivinus blaivyklą pareigūnams buvo iškilusi problema – ar jie galės vežti girtą pilietį į blaivyklą be jo paties sutikimo? Vis tik išeitis buvo rasta.

„Įforminus padarytą teisės pažeidimą (girto pasirodymas viešoje vietoje – red.) ir suteikiant socialinę pagalbą piliečiui, nepaliekant jo bejėgiškos būklės viešoje vietoje, pareigūnai jį gali pristatyti į Saugios nakvynės namus“, – paaiškino Kauno policijos Komunikacijos poskyrio specialistė Odeta Vaitkevičienė.

Atsitiko taip, kad praėjusį sekmadienį pareigūnams teko surašyti protokolą blaivykloje išgertuves iškėlusiems darbuotojams.

Blaivykla Kaune nuo sovietinių laikų veikė iki 1998 metų. Po to ji buvo uždaryta, savivaldybei nepatvirtinus finansavimo. Iki šiol neblaivūs asmenys, dauguma jų – asocialūs, buvo gabenami į ligonines ir guldomi į atskiras palatas, kurių trūko ligoniams. Girtuokliai keldavo daug rūpesčių medikams ir ligoniams.

Naujosios blaivyklos patalpas Kauno miesto savivaldybei kainavo 63 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.