Dariui Valiui pakeliui į šiltą kėdę – trukdžiai

Generalinei prokuratūrai vadovavęs prezidentės Dalios Grybauskaitės globotinis Darius Valys bando žengti į naują postą, bet jam koją kiša praeities šešėliai ir buvę pavaldiniai.

Naujojoje Akmenėje surastas prokuroras D.Valys įsitvirtino Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naujojoje Akmenėje surastas prokuroras D.Valys įsitvirtino Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2016, 9:44 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:28 PM

Ar Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriui, vertinančiam pačių prokurorų prasižengimus, galėtų vadovauti žmogus, ant kurio munduro nemažai dėmių? Toks klausimas dėl 44-erių D.Valio kilo ir kai kuriems Seimo nariams, ir prokurorams.

Pagrindinis metamas priekaištas – vykdydamas Prezidentūros nurodymą pradėti prokuratūroje masinius valymus D.Valys kai kuriuos žmones iš darbo išmetė taip negrabiai, kad po to išvarytieji prisiteisė solidžias sumas.

Palikęs postą nevargo

2015 metais D.Valys paliko generalinio prokuroro postą pasibaigus kadencijai. D.Grybauskaitė toliau vadovauti jo neskyrė pirmiausia dėl to, kad nepateisino jos vilčių ryžtingai reformuoti prokuratūrą.

Tačiau visą šį laiką prokuroras nevargo – ilgai atostogavo, po to buvo įdarbintas Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente.

Prokuratūrai ėmus vadovauti naujam prezidentės statytiniui Evaldui Pašiliui, D.Valys dalyvavo atrankoje į Baudžiamojo persekiojimo departamento vadovo pareigas, bet atranka buvo atšaukta.

Lapkričio pabaigoje Generalinėje prokuratūroje vyko atranka į Vidaus tyrimų skyriaus vyriausiojo prokuroro pareigas. Joje dalyvavo keturi kandidatai, tarp kurių buvo ir D.Valys. Jį komisija pripažino surinkus daugiausia balų.

Dabar lemiamą žodį turi tarti E.Pašilis, nes komisijos sprendimas yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Apsaugojo vadovo kišenę

Bet D.Valio tinkamumu vadovauti Vidaus tyrimų skyriui iškart suabejojo parlamentarai liberalas Vitalijus Gailius ir socialdemokratas Julius Sabatauskas. Jie priminė šio prokuroro nekompetenciją, taip pat sukeltą avariją, kai pėsčiųjų perėjoje jis automobiliu parbloškė moterį.

Sunerimo ir vienas buvusių D.Valio konkurentų atrankoje, Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, K.Vagneris parašė tarnybinį raštą vadovybei, kad dar kartą būtų ištirta sena istoriją, į kurią buvo įklampinta Generalinė prokuratūra.

Prieš kurį laiką D.Valys atleido Kauno apygardos prokuratūros prokurorą Vytautą Turauskį ir nepaskyrė į kitas pareigas, o tik įrašė į Karjeros registrą. Bet atleistasis laimėjo kovą teismuose ir Generalinė prokuratūra jam turėjo sumokėti daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

Po to prokuratūroje prasidėjo tarnybinių raštų ir vidaus tyrimų lavina, o taikiklyje atsidūrė D.Valys ir tuometė Personalo ir teisės skyriaus vadovybė.

Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai tada konstatavo, jog D.Valys išties padarė žalos prokuratūrai, bet nusprendė, kad jis tai padarė netyčia, ne iš piktos valios, todėl pats neturi sumokėti institucijos prarastų pinigų.

Klaidų kaina – solidi

Tačiau dabar kilo įtarimų, kad šioje istorijoje D.Valys savo kailį gelbėjo spausdamas kitus pavaldinius, be to, piktybiškai delsė priimti kitus procedūrinius sprendimus.

D.Valio kritikai taip pat priminė, kad jo vadovavimo laikais pinigus dėl neteisėto atleidimo prisiteisė ne vienas prokuroras, o bendra suma siekia daugiau kaip 74 tūkst. eurų.

Buvusio generalinio prokuroro kadrų politiką, kai iš postų buvo mėtomi neįtinkantys prokurorai, o lojalieji keliami į viršų, prieš porą metų savo išvadose buvo sukritikavusi ir Valstybės kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.