Viktorui Uspaskichui įgėlusi Dalia Budrevičienė vis dar sulaukia klausimų apie milijoną

„Nesuprantu, kodėl žmonės tylėjo“, – pečiais trūkteli Dalia Budrevičienė. Prieš dešimt metų ji prakalbo apie tai, kas įsuko Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą į rimtų nemalonumų karuselę, o pačiai kainavo daug nervų ir sveikatos.

Viktorui Uspaskichui įgėlusi Dalia Budrevičienė vis dar sulaukia klausimų apie milijoną<br>S.Bagdonavičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorui Uspaskichui įgėlusi Dalia Budrevičienė vis dar sulaukia klausimų apie milijoną<br>S.Bagdonavičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-13 17:45, atnaujinta 2018-02-09 22:48

2006-ųjų gruodį, tuomet iš Krekenavos (Panevėžio r.) agrofirmos atleistai darbuotojai buvo įteiktas Žmogaus teisių gynimo šauklio apdovanojimas ir premija. Lietuva sužinojo apie vieną kuklių savo didvyrių, bet ir pati D.Budrevičienė tada net neįtarė, kaip pasibaigs vokelių istorija.

Atsitiko taip, kad kukli mėsos sūdymo cecho darbininkė pradėjo griauti anuomet populiarumu besimėgaujančio V.Uspaskicho ir visos Darbo partijos mitologiją. Tuomečiam reitingų karaliui V.Uspaskichui buvo suduotas pirmasis smūgis, po kurio sekė ir partijos juodosios buhalterijos byla, besitęsusi dešimtmetį, kol galiausiai pats partijos įkūrėjas pasitraukė iš Lietuvos politinės arenos.

Nustebino pinigai vokuose

58-erių D.Budrevičienė šiuo metu dirba auklėtoja Krekenavos vaikų darželyje.

„Grįžau ten, kur ir anksčiau dirbau. Man šis darbas labai mielas, myliu vaikus“, – portalui lrytas.lt sakė D.Budrevičienė.

Ši vaikus mylinti moteris V.Uspaskichui – baisiausias košmaras.

Prieš gerą dešimtmetį D.Budrevičienė įsidarbino mėsos produktus gaminančioje Krekenavos įmonėje, priklausančioje verslo grupei, susijusiai su V.Uspaskichu.

„Nebuvau dirbusi gamyboje, nesupratau atlyginimų sistemos toje srityje. Meistras dalydavo vokelius, visi aplinkui kalbėjo, kad čia atlyginimai. Bet vieni už tą patį sunkų darbą gaudavo 150 litų, kiti – 300 litų, treti 800 litų. Nesupratau, kaip taip gali būti“, – prisiminė D.Budrevičienė.

Daugiau kalbantis su bendradarbiais paaiškėjo, kad jie slapčia piktinosi tokia nelegalių atlyginimų tvarka, tačiau viešai pasikalbėti su vadovais nedrįso.

D.Budrevičienė per vieną Darbo partijos renginį Krekenavoje išdrįso pažerti priekaištų, kodėl agrofirmoje su darbuotojais atsiskaitoma vokeliais. Moteris prisiminė, kad V.Uspaskichas tada ėmė kažką suktai aiškinti. Tokiu aiškinimu teisybės ištroškusi moteris nesitenkino ir apie vokelius prabilo viešai, visai Lietuvai.

„Nesuprantu, kodėl žmonės tylėjo. Buvo toks atsitikimas įmonėje – ant darbininkės užgriuvo vagonėlis: ją išvežė į ligoninę be lito kišenėje. Prašėme meistro, kad jai skirtų pinigų, – nedavė nė cento. Aš nebegalėjau tylėti“, – vokelių skandalo pradžią prisiminė Krekenavos gyventoja.

Likimas mėtė ir vėtė

Pilietinė drąsa moteriai atsirūgo. Ji buvo atleista iš darbo, tampoma po teismus neva už įmonės vadovų šmeižtą. Teismą ji laimėjo, tačiau užgriuvo kita nelaimė – 2006 metų rudenį moteris dėl ūmaus nekrozinio pankreatito – kasos – uždegimo atsidūrė ligoninėje.

Ligai įsisiautėjus prireikė net 5 operacijų, iš kasos beveik nieko neliko, moteris 47 paras išbuvo panirusi į komą. Iš ligos patalo ji kapstėsi ilgai, bet išsikapstė. Vaistus, kurie stiprintų kasą, ji geria iki šiol.

Krekenaviškei teko kovoti ne tik su klastinga liga, bet ir su aplinkinių apkalbomis.

Moteris liūdnai prisimena, kaip ji buvo apkalbama, šmeižiama – esą už paviešintus finansinius piktnaudžiavimus įmonėje ji gavusi milijoną.

„Dabar tokių nesąmonių jau negirdžiu. Kartais, tiesa, kas nors juokaudamas paklausia, ką pirkau už milijoną“, – šypsodamasi sakė D.Budrevičienė.

Tačiau ją anuomet ne tik smerkė, buvo nemažai palaikančių. Net Rusijoje.

„Pamenu, paskambino moteris, dirbanti su V.Uspaskichu susijusioje įmonėje Rusijoje. Sakė, kad ir ten tas pat, pinigai mokami vokuose, nereguliariai. Bet visi bijo kalbėti. Linkėjo man ištvermės“, – prisiminė D.Budrevičienė.

Požiūris keičiasi

Principinga moteris mano, kad prieš dešimt metų ją užsipuolė žmonės, įsitikinę, jog gauti pinigus į rankas, nesumokėjus mokesčių, yra normalu. 

Bet pastaruoju metu, pabrėžė ji, žmonių požiūris, net ir provincijoje, keičiasi.

„Žmonės jau supranta, kad gavę pinigus vokuose  praranda socialines garantijas, pensijas. Viena buvusi Krekenavos įmonės darbuotoja guodėsi, kad jai buvo paskirta labai maža neįgalumo pašalpa. Ir pridūrė – iš kur ji bus didelė, jei algą gaudavau vokuose. Pripažino, kad aš tada buvau teisi, viešai pareiškusi, kad tokie pinigai – pražūtis valstybei“, – kalbėjo D.Budrevičienė.

Žvelgdama į dešimtmetį atgal, krekenaviškė mano, jog anuomet drąsiai pradrėksti tylos, vergiško taikstymosi užuolaidą ją paskatino įgimtas teisybės ieškotojos būdas.

„Ir dabar, kai per televiziją matau siužetus apie neteisybes, skurdą, man gniaužiasi kumščiai. To blogio gal būtų mažiau, jei Lietuvoje turėčiau daugiau bendraminčių. Bet tada į karą su neteisybe ėjau viena. Daug iškentėjau, tačiau nesigailiu“, – sakė prie V.Uspaskicho politinės karjeros griūties daug prisidėjusi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.