Zenonas Vaigauskas nesitraukia, nors parlamentarai pareiškė nepasitikėjimą

Nors po pirmojo Seimo rinkimų turo, kai smarkiai vėlavo rezultatų skelbimas ir nebuvo užtikrinta rinkėjų duomenų apsauga, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad gruodį paliks šį postą, dabar rodos, kad jis nuomonę pakeitė.

Darosi aišku, kad Z.Vaigauskas planuoja likti pirmininko poste iki kadencijos pabaigos 2017 metų vasaros pradžioje, nors ne vienas politikas išreiškė nepasitikėjimą juo.<br>T. Bauro nuotr.
Darosi aišku, kad Z.Vaigauskas planuoja likti pirmininko poste iki kadencijos pabaigos 2017 metų vasaros pradžioje, nors ne vienas politikas išreiškė nepasitikėjimą juo.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 3:21 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:13 PM

Darosi aišku, kad Z.Vaigauskas planuoja likti pirmininko poste iki kadencijos pabaigos 2017 metų vasaros pradžioje, nors ne vienas politikas išreiškė nepasitikėjimą juo. Paklaustas, kodėl nusprendė likti VRK pirmininko kėdėje, jis sakė nenorintis komentuoti šio sprendimo, nes esą nemato reikalo.

Primins pareikštą nepasitikėjimą

Parlamentaras, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Jurgis Razma sakė, kad VRK pirmininko sprendimą toliau eiti pareigas vertina neigiamai ir kad Seime iki šiol nerealizuota nepasitikėjimo pirmininku iniciatyva.

„Vis dėlto buvo surinkti, kaip numato Seimo statutas, Seimo narių parašai, reiškiantys nepasitikėjimą. Tai buvo po pirmojo turo skandalų. Tuometė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, deja, bet tos iniciatyvos nerealizavo.

Pagal Statutą Seimo pirmininkas turi įregistruoti atitinkamą Seimo nutarimą, tada Seimo nariai turi svarstyti ir kaip nori balsuoti“, – sakė J.Razma.

Konservatorius pasakojo, kad kadangi yra Seimo veiklos tęstinumas, dabartinis parlamento vadovas turi pareigą šį veiksmą įvykdyti. Ketvirtadienį vyko plenarinis Seimo posėdis. Per jo pertrauką pakalbintas J.Razma sakė, kad grįžus į posėdį bus puiki proga priminti pareikštą nepasitikėjimą.

„Taip negali būti, Seimas privalo vykdyti Statutą“, – sakė J.Razma.

Nesupranta, kur išleisti 5 mln. eurų Parlamentaras J.Razma sakė iki šiol nesuvokiantis, kaip informacinei sistemai galėjo būti išleista tokia pinigų suma – 5 mln. eurų.

„Mes reagavome į patį faktą, kuris išaiškėjo po pirmojo Seimo rinkimų turo. Aiškiai pamatėme, kad komisijos pirmininkas nesusitvarko su pareigomis, kai iškilo tas milžiniškos sumos išleidimas naujai informacinei sistemai.

Su kuo pakalbu, žmonės stebisi, negali suvokti, kaip galima 5 mln. eurų išleisti, jie sako: na, daugiausia pusę milijono tokiems dalykams išleisti būtų labai gerai. Už tokius dalykus turi tekti atsakomybė“, – dėstė J.Razma.

VRK pirmininko kadencija baigiasi vasaros pradžioje, tad, jei Z.Vaigauskas nepasitrauks pats ar nebus atstatydintas, pareigas eis iki pat pabaigos.

Z.Vaigauskas VRK vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymas numato, kad VRK sudaro Seimas po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų. Po du komisijos narius teikia teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija ir prezidentė, juos skiria Seimas slaptu balsavimu, likusius komisijos narius teikia į Seimą daugiamandatėje apygardoje patekusios partijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.