Aferisto burtažodis: aš juk esu dirbęs ir STT

Iš kolegų pinigų prisirinkęs, bet namų taip ir nepastatęs buvęs STT pareigūnas į aferą buvo įtraukęs ir savo žmoną. Tačiau teismas patikėjo, kad muzikos mokytoja su statybomis neturi nieko bendra.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2017-01-18 05:58, atnaujinta 2017-04-12 00:30

Į statybų verslą įsisukęs buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnas 40-metis Tomas Pažusys už grotų praleis šešerius metus.

Bylą dėl nepastatytų namų ir pradingusių užsakovų pinigų išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) pritarė Širvintų rajono apylinkės teismui, kuris jau anksčiau T.Pažusiui buvo skyręs tokią bausmę.

Žmona – ne bendrininkė

Buvusio pareigūno skundą išnagrinėjęs VAT iš nuosprendžio išbraukė tik vieną teiginį, kad nusikaltimą jis padarė bendrininkų grupėje. T.Pažusio bendrininkais buvo laikoma jo žmona 41 metų Regina Pažusienė ir reklamos specialistas Nerijus Aleškevičius.

„Mano žmona nematė nė vieno užsakovo, ji net nežino, kas realiai yra statybos“, – viename teismo posėdžių savo žmoną gynė buvęs STT pareigūnas.

Teismas taip pat nusprendė, kad vienos Vilniaus muzikos mokyklos mokytoja buvo tik formali bendrovės direktorė. Ji klientų neieškojo ir pinigų iš jų nerinko.

Direktoriai pinigų nematė

Širvintų teismas už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą moteriai buvo skyręs piniginę baudą, bet VAT nusprendė, kad direktoriais įdarbinti R.Pažusienė ir N.Aleškevičius jokio nusikaltimo nepadarė.

„Tikrasis direktorius buvo T.Pažusys. Jis pats iš klientų ėmė pinigus ir neįnešdavo jų į bendrovės kasą, todėl jis ir atsakingas už apgaulingą buhalteriją“, – aiškino VAT teisėjas Alenas Piesliakas.

STT Korupcijos prevencijos skyriuje dirbęs T.Pažusys tarnybą į statybų verslą iškeitė 2005 metais.

Bendrovėms „Litservas“ ir „ReVeja“ realiai vadovavęs T.Pažusys užsakovams siūlė statytis namus netoli Vilniaus.

Jis siūlydavo mažesnes kainas nei dauguma statybos bendrovių ir įvairių nuolaidų statybos darbams.

Suviliojo ir pareigūnus

Savo projektais T.Pažusys sugebėjo suvilioti keletą buvusių savo kolegų ir net vieną Vilniaus teisėją.

STT pavadinimas juos paveikdavo lyg burtažodis: klientai neabejojo, kad šioje tarnyboje dirbęs pareigūnas sąžiningas.

Kai užsakovai T.Pažusiui sumokėdavo avansą, darbai būdavo pradedami, tačiau vėliau sustodavo.

Teigiama, jog taip verslininkas bandė sudaryti įvaizdį, kad pasirašyta sutartis yra vykdoma.

Kad sustoję darbai pajudėtų, užsakovai vėl turėdavo sumokėti. T.Pažusys neslėpė, kad dalį pinigų iš klientų imdavo grynaisiais, o vėliau pats juos esą įnešdavo į bendrovės kasą.

Investavo tik trečdalį

Teismas nustatė, kad dauguma iš klientų surinktų pinigų į kasą niekada taip ir nebuvo įnešti, o statyboms buvo panaudota tik trečdalis surinktų lėšų.

Bylos duomenimis, T.Pažusys iš klientų paėmė 690 tūkstančių litų (200 tūkst. eurų), o į statybas investavo tik 252 tūkstančius litų (73 tūkst. eurų).

Be to, iš pažįstamų jis buvo pasiėmęs beveik pusantro milijono litų (430 tūkst. eurų) paskolų.

Svajonių namų taip ir nesulaukusiems T.Pažusio bendrovių klientams Širvintų teismas yra priteisęs 55 tūkstančius eurų, kiti dėl nuostolių atlyginimo į teismą dar gali kreiptis civiline tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.