Panevėžys už surengtą Europos krepšinio čempionatą gavo ir medalį, ir kaltinimų

Norint surengti krepšinio turnyrą reikia pinigų. Krepšinio specialistai tai bandė išaiškinti Vilniaus apygardos teismo teisėjams, nes prokurorai įsitikinę, kad tokiems renginiams išlaidų visai nereikia.

„Tarybos nariai panikavo, meras alpo, visi vaikščiojo su diktofonais ir sekė vieni kitus“, – verslininkė Dalia Kuklierienė teisme prisiminė, kaip Panevėžys ruošėsi 2011 metų Europos krepšinio čempionatui.
„Tarybos nariai panikavo, meras alpo, visi vaikščiojo su diktofonais ir sekė vieni kitus“, – verslininkė Dalia Kuklierienė teisme prisiminė, kaip Panevėžys ruošėsi 2011 metų Europos krepšinio čempionatui.
„Nesąmonė“, – trumpai šiuos kaltinimus pakomentavo D.Simėnas.
„Nesąmonė“, – trumpai šiuos kaltinimus pakomentavo D.Simėnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2017, 6:47 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:20 PM

„Tarybos nariai panikavo, meras alpo, visi vaikščiojo su diktofonais ir sekė vieni kitus“, – verslininkė Dalia Kuklierienė teisme prisiminė, kaip Panevėžys ruošėsi 2011 metų Europos krepšinio čempionatui.

Nors tuo metu kilo nemažai abejonių, ar šis miestas sugebės priimti Europos krepšinio žvaigždes, visos planuotos rungtynės Panevėžyje įvyko, o Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinys „FIBA Europe“ paskelbė, kad tai buvo geriausiai organizuotas čempionatas per visą krepšinio istoriją.

Po padėkų – į areštinę

Tačiau Lietuvos prokurorams atrodė kitaip.

„Man suėmimas buvo tikras šokas.

Jaučiausi gerai atlikęs pareigą, mano darbas buvo įvertintas padėkomis ir medaliu už nuopelnus Lietuvos krepšiniui“, – Vilniaus apygardos teisme kalbėjo tuometis Panevėžio mero padėjėjas Darius Simėnas.

Dėl čempionatui skirtų pinigų panaudojimo teisme iki šiol aiškinasi ne tik buvę Panevėžio savivaldybės vadovai ir verslininkai, bet ir tuometis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Kad dalis Europos krepšinio čempionato rungtynių įvyktų Panevėžyje, miesto savivaldybė turėjo rasti 2,5 milijono litų (apie 700 tūkst. eurų).

Tiek kainavo LKF pasiūlytas rungtynių bei reklamos paketas, tačiau už šiuos pinigus buvo pažadėta Panevėžyje surengti dar keletą tarptautinių krepšinio turnyrų.

Kalbėjo tik apie krepšinį

D.Simėnas prisiminė, kad apie pasirengimą krepšinio čempionatui būdavo kalbama kiekviename miesto tarybos posėdyje, visų skyrių vadovai šį klausimą rytais aptardavo mero kabinete.

„Visi posėdžiai buvo vieši, rengdavome spaudos konferencijas“, – tikino D.Simėnas, sulaukęs kaltinimų, kad jis apgavo Panevėžio tarybos narius ir su M.Balčiūnu organizavo didelę žalą savivaldybei padariusį dokumentų klastojimą.

„Nesąmonė“, – trumpai šiuos kaltinimus pakomentavo D.Simėnas. Jis teigė, kad su M.Balčiūnu susipažino tik artėjant krepšinio čempionatui ir neturėjo galimybės bendrauti tik dviese.

Kiek kainuoja varžybos?

Buvęs mero padėjėjas nesąmone pavadino ir jiems pareikštą ieškinį – iš buvusių Panevėžio savivaldybės vadovų reikalaujama grąžinti visą tuomet Europos krepšinio čempionatui išleistą sumą – apie 700 tūkstančių eurų.

Tokį ieškinį prokuratūra pareiškė Panevėžio miesto savivaldybės vardu.

„Per Europos krepšinio čempionatą miestas ne tik nepatyrė žalos, bet gavo ir naudos. Tikrai nėra geresnio būdo garsinti miestą“, – aiškino D.Simėnas ir priminė, kad žiūrovai veržėsi būtent į Panevėžį, kur žaidė Lietuvos rinktinė.

Krepšinio federacija taip pat išpildė savivaldybei duotą pažadą – po metų Panevėžyje buvo surengtas 16-mečių Europos čempionatas, o 2013-aisiais – 11-mečių mergaičių pasaulio čempionatas.

Buvusį mero padėjėją nustebino prokurorų klausimas, ar šiems turnyrams tikrai išleista tiek, kiek dokumentuose buvo nurodžiusi LKF: „Panevėžio taryboje nebuvo nė vieno žmogaus, kuriam būtų užtekę kompetencijos įvertinti, kiek kainuoja krepšinio turnyras, – tūkstantį ar dešimt tūkstančių eurų.“

Žvaigždės pamiršo Panevėžį

D.Simėnas apskaičiavo, kad ketverius metus Panevėžyje lankėsi apie 200 esamų ir būsimų krepšinio žvaigždžių: „Nuo 2014 metų, kai pasibaigė sutartis su LKF, Panevėžyje nebuvo nė vienų tarptautinių varžybų, išskyrus „Lietkabelio“ ir užsienio klubų susitikimus.“

Krepšininkų nebesulaukia ir šioje byloje minimas viešbutis „Romantic“. Kol vyksta teismai, LKF į Panevėžį atvykstančius atletus apgyvendina kituose viešbučiuose.

Dėl viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos tuometei jo savininkei D.Kuklierienei buvo iškelta ne viena byla.

Nebuvo tinkamo viešbučio

Kai dalį Europos čempionato rungtynių buvo nuspręsta rengti Panevėžyje, mieste nebuvo nė vieno FIBA reikalavimus atitinkančio viešbučio.

Savivaldybė svarstė įvairius variantus – statyti naują viešbutį už miesto, juo paversti daugiabutį namą ar įrengti ką nors panašaus į olimpinį miestelį.

„Šie variantai arba netiko „FIBA Europe“, arba buvo per brangūs“, – diskusijas prisiminė D.Simėnas.

Svečiai stebėjo statybas

Rekonstruoti vienintelį Panevėžyje veikusį keturių žvaigždučių viešbutį „Romantic“ pasiūlė patys LKF vadovai.

D.Kuklierienė prisiminė pirmiausia šį pasiūlymą išgirdusi iš tuomečio LKF prezidento Vlado Garasto lūpų: „Man pačiai tai buvo įdomu, to reikėjo valstybei, pasikeitė ir viešbučio galimybės.“

Verslininkė teigė nesidomėjusi, iš kur LKF gaus pinigų viešbučio rekonstrukcijai, bet suprato, kad be jų sutarties su savivaldybe darbai vykti negalės.

Verslininkė įsitikinusi, kad sudarant šias sutartis nebuvo padaryta jokių pažeidimų: „Visi stengėsi viską padaryti teisiškai ir teisingai.

Reikia būti be galvos, kad elgtumeisi kitaip šalyje, kur visi vieni kitiems pavydi ir vieni kitus seka.“

Ar viešbučio rekonstrukcija vyksta pagal planą, kiekvieną mėnesį atvažiuodavo patikrinti FIBA atstovai.

Kyšis – pigus televizorius?

D.Kuklierienei teisme teko aiškintis ir dėl viešbučiui nupirktų televizorių.

Kad krepšininkai savo kambariuose galėtų stebėti rungtynes, verslininkė pati vyko į Kiniją ir įsigijo pigių televizorių – už vieną mokėjo tik po 37 eurus.

Vieną jų viešbučio savininkė nuvežė į LKF, o Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai tai palaikė kyšiu M.Balčiūnui.

Kelis mėnesius už grotų praleidusi D.Kuklierienė tai kategoriškai neigė: „Televizorių į LKF nuvežiau norėdama įrodyti, kad net už tokią kainą galima nupirkti kokybišką daiktą.

Visi televizoriai buvo įtraukti į apskaitą, todėl buvau visiškai rami – pagalvojau, kad jie išbandys ir grąžins.“

700 000

Tiek eurų, kurie buvo išleisti rengiant Europos čempionato varžybas Panevėžyje, reikalaujama iš buvusių šio miesto savivaldybės vadovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.