Seimas remia Zenoną Vaigauską prie sienos: „Paprasčiausia būtų padėti pareiškimą“

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą ir turėjo aiškintis, kodėl vis dar nesitraukia iš pirmininko posto, nors gruodžio mėnesį buvo prakalbęs apie pasitraukimą. Jo kėdė pradėjo klibėti po pirmojo Seimo rinkimų turo, kai smarkiai vėlavo rezultatų skelbimas ir nebuvo užtikrinta rinkėjų duomenų apsauga.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas antradienį buvo iškviestas į Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-04-04 15:33, atnaujinta 2017-04-13 18:08

Z.Vaigauskas patvirtino, kad planuoja likti pirmininko poste iki kadencijos pabaigos 2017 metų vasaros pradžioje, nors ne vienas politikas išreiškė nepasitikėjimą juo.

„Pats paprasčiausias variantas būtų padėti pareiškimą ir, sakykim, tegul taip būna. Tai būtų, mano įsitikinimu, Lietuvos rinkimų sistemos, Lietuvos pasiekimų rinkimuose diskreditavimas“, – Seime klausiamas apie pasitraukimą aiškino Z.Vaigauskas.

Pripažino, kad VRK turi problemų

VRK pirmininkas priminė, kad jo kadencija eina į pabaigą ir jis tikrai neketina toliau siekti šio posto.

„Padaryti taip ir pranešti, kad kažkas blogai, kai turime tikrai didelį ir tarptautinį autoritetą. Mūsų rinkėjų sąrašų sudarymo sistemos ir kiti dalykai yra pavyzdys. Žiūrėdamas į visą šitą situaciją vertinčiau taip, kad man pačiam priimti sprendimą ir padėti pareiškimą būtų nekorektiška mūsų pačių rinkimų organizatorių atžvilgiu.

Iš tikrųjų mes turime problemų rinkimų sistemoje, reikia pamainos, bet sakyti, kad mes visiškai susikirtę ir mūsų sistema yra netinkama, dėl to būtina prisiimti atsakomybę – tai būtų netinkamas pasitraukimas, bijojimas atsakyti į aštrius klausimus arba bijojimas kritikos“, – kalbėjo VRK pirmininkas.

Komisijos pirmininkas ne vėliau kaip 120 dienų po eilinių Seimo rinkimų privalo pateikti komisijos ataskaitą Seimui. „Iš tikrųjų ataskaitą mes pateikėme tik vakar. Mes ir kitus dalykus esame atlikę, kur klausimai man čia užduodami. Mes siekėme duomenų pilnumo […] Dabar visa ta informacija į ataskaitą yra sudėta“, – aiškino Z.Vaigauskas.

Valstybės duomenų apsaugos inspekcija pripažino, kad Vyriausioji rinkimų komisija rinkimų metu pažeidė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimus, nes VRK interneto svetainėje kurį laiką buvo prieinami 83 asmenų duomenys.

Pasak pirmininko, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija įvertino situaciją Lietuvoje ir rinkimai „vertinami labai teigiamai“.

„Neturime ginčų teismo proceso ar kokių nors skundų. Nors dėl pačių rinkimų negaliu pasakyti, kad viskas atlikta gerai. Turėjome sutrikimų sistemoje“, – priminė Z.Vaigauskas ir skubėjo pažymėti, kad visi trukdžiai vėliau buvo pašalinti.

Z.Vaigauskas tvirtino, jog didžiausia problema esą buvo tik viena, – kad rezultatus žadėjo po dviejų valandų, kai buvo uždarytos rinkimų apylinkės, bet jie stipriai vėlavo.

Pasak Z.Vaigausko, Nacionalinio kibernetinio saugumo centras tikrino VRK informacinę sistemą ir pažeidimų nerado. „Mūsų lygis įsilaužti į sistemą yra žemas“, – sakė pirmininkas.

Kritikavo dėl mažo rinkėjų aktyvumo

Konservatorius Mykolas Majauskas išsakė pastabą dėl itin mažo rinkėjų aktyvumo, palyginti su tokiomis šalimis kaip Danija, Švedija, Suomija, kur aktyvumas siekia 70–80 proc. VRK pirmininko buvo klausiama, ar padidinus finansavimą dvigubai nuo 8 milijonų eurų VRK sugebėtų pritraukti atitinkamai daugiau rinkėjų.

Pasak Z.Vaigausko, ne komisijos veikla nulemia rinkėjų aktyvumą. „Orai taip pat nulemia ir svarbiausia yra patrauklūs kandidatai, kad yra rinkėjų noras už juos balsuoti. Partijų programų stiprinimas ir pateikimas rinkėjams, kad jie matytų ir suvoktų, ką renkasi, mano nuomone, tai geresnis pinigų panaudojimas“, – teigė pirmininkas.

Pasak Z.Vaigausko, kai žmonės mato krizę, valstybės nesusitvarkymą ir savo sprendimų naudingumą, kad nuo jų priklauso valstybės ateitis, tuomet jie aktyviau eina prie balsadėžių.

Tadas Langaitis citavo pateiktą ataskaitą, kurioje nurodoma, jog VRK yra nustačiusi atvejus, kai nedeklaruotos politinės kampanijos išlaidų dalis viršijo 10 nuošimčių limitą, o tai laikoma šiurkščiu įstatymo pažeidimu. VRK pirmininkas sulaukė kritikos, kad ataskaitoje net nėra užsimenama apie paslėptą reklamą.

Tačiau Z.Vaigauskas neigė žodžius ir aiškino, kad, kiek jis pamena, ataskaitoje yra nurodyti visi reikiami duomenys.

„Mano įsitikinimu, rinkėjai labai dažnai neina balsuoti manydami, kad nuo jų sprendimo niekas nepasikeis“, – sakė pirmininkas.

VRK pirmininko kadencija baigiasi vasaros pradžioje, tad, jei Z.Vaigauskas nepasitrauks pats ar nebus atstatydintas, pareigas eis iki pat pabaigos. Z.Vaigauskas VRK vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.