Nauja politiko Ramūno Karbauskio užgaida - raguoti žvėrys

„Nedera žaliajam to daryti!“ – rėžė šio judėjimo senbuviai, kuriuos šokiravo Ramūno Karbauskio užgaida. Įstatymus laužantis, mišką apsitvėręs, galingu visureigiu važinėjantis „valstiečių“ ir „žaliųjų“ vedlys dar panoro nelaisvėje laikyti elnius.

Prie Meilės įlankos prabangią rezidenciją juosiančią tvorą gamtosaugininkai liepė nugriauti. Tačiau kitus nuolat mokantis teisingai gyventi Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis rado būdą apeiti Miškų įstatymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prie Meilės įlankos prabangią rezidenciją juosiančią tvorą gamtosaugininkai liepė nugriauti. Tačiau kitus nuolat mokantis teisingai gyventi Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis rado būdą apeiti Miškų įstatymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Netoli Meilės įlankos išdygusi R.Karbauskio rezidencija akylai saugoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Netoli Meilės įlankos išdygusi R.Karbauskio rezidencija akylai saugoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netoli Meilės įlankos išdygusi R.Karbauskiorezidencija akylai saugoma. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Netoli Meilės įlankos išdygusi R.Karbauskiorezidencija akylai saugoma. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys R.Karbauskis savo valdose prie Kauno marių sumanė laikyti danielius.<br> 123rf.com
 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys R.Karbauskis savo valdose prie Kauno marių sumanė laikyti danielius.<br> 123rf.com
 „R.Karbauskio veiksmai prieštarauja žaliųjų principams“, - teigė A.Kerpauskas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 „R.Karbauskio veiksmai prieštarauja žaliųjų principams“, - teigė A.Kerpauskas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 6, 2017, 10:01 AM, atnaujinta May 6, 2017, 12:02 PM

„Čia visur pristatyta užtvarų. Anksčiau kauniečiai atvykdavo ir laisvai eidavo žvejoti, maudytis. Išdygo aukšta tvora ir kelias buvo užtvertas“, – prie Kauno marių sutiktas žvejys mostelėjo ranka į „valstiečių“ ir „žaliųjų“ lyderio R.Karbauskio valdas prie Kauno marių.

Prabangi ir erdvi 47 metų politiko rezidencija Jakštonių kaime, netoli Meilės įlankos, akylai saugoma nuo įkyrių smalsuolių. Ją juosia aukšta metalinė tvora ir daugybė vaizdo kamerų.

Pro išdygusių naujų pastatų langus vakarais atsiveria kerintys vaizdai – į marias su besileidžiančia saule.

Šiltą darbo dieną paplūdimys prie rezidencijos buvo tuščias – tik pamesta moteriška guminė šlepetė ir plastikinis butelis bylojo, kad žmonių ten būta.

Rezidenciją juosianti tvora apglėbia ne tik naujus pastatus, o ir dalį miško.

Nelegaliai suręstą tvorą buvo nurodyta pašalinti, bet apsukrus politikas rado būdą apeiti Miškų įstatymą bei Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo teisės aktus.

R.Karbauskiui priklausanti įmonė Žemės ūkio inovacijų centras kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą ir paprašė leidimo nelaisvėje laikyti du danielius – elnių šeimos laukinius žvėris.

Nauja R.Karbauskio užgaida šokiravo tikrus žaliuosius.

„Jo veiksmai prieštarauja žaliųjų įsitikinimams. Jis jau nebežino, kaip dar išsidirbinėti!

Nėra požymių, kad R.Karbauskis būtų žaliasis, jis tik pasisavino mūsų vardą!“ – teigė ilgametis Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys, mokslininkas Aleksandras Kerpauskas.

Nelegaliai aptvėrė mišką

Aplinkos apsaugos agentūra išdavė R.Karbauskiui priklausančiai įmonei leidimą laikyti du laukinius danielius. Miškus prižiūrintys inspektoriai, gynę visuomenės interesus ir nurodę nugriauti nelegalią tvorą, buvo nutildyti.

„Po patikrinimo buvo surašytas protokolas ir skirta bauda.

Tada jie pasinaudojo kitu keliu – gavo leidimą laikyti laukinius žvėris. Mes daugiau ten nieko nebegalime padaryti“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Miškų sargams apie galimus pažeidimus R.Karbauskio valdose buvo pranešta 2016 metų gegužės 3-iąją. Aplinkos Valstybinio miškotvarkos instituto ir Valstybinės miškų tarnybos ministerijos korupcijos prevencijos karštąja linija buvo gautas pranešimas dėl galbūt neteisėtų statybų ir kitokių pažeidimų Jakštonių kaime.

Valstybinio miškotvarkos instituto ir Valstybinės miškų tarnybos specialistai nuvykę ten pamatė, kad R.Karbauskio įmonė apsitvėrė didelį plotą miško – pastatė tvorą su įbetonuotomis metalinėmis konstrukcijomis.

Taigi buvo pažeistas Miškų įstatymo 8 straipsnis bei Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo teisės aktai.

Inspektoriai ne tik surašė protokolą, paskyrė baudą, bet ir nurodė tvorą pašalinti.

„Kai nuvažiavau ten patikrinti, mačiau ir R.Karbauskį. Norėjau su juo pasisveikinti, bet jis nesiteikė man paduoti rankos.

Politikas sėdo į mašiną ir išvažiavo“, – prisiminė Valstybinio miškotvarkos instituto kontrolės skyriaus specialistas Antanas Bendinskas.

Prie R.Karbauskio rezidencijos šią savaitę nebuvo matyti nei laukinių žvėrių, nei jiems laikyti būtino aptvaro. Bet užtat tvora, kuri badė akis miškus saugantiems gamtosaugininkams, stūkso tokia pat aukšta, kaip ir anksčiau.

Įstatyme nebeliks landų?

Tokių gudruolių kaip R.Karbauskis, kurie gavę aplinkosaugininkų nurodymą nugriauti tvoras staiga sumano auginti žvėris, yra ir daugiau.

Medžiotojų nuomone, jeigu žmogui rūpėtų gyvūnai, jis pirmiausia pasirūpintų aptvaru.

Bet kai pirmiau atsiranda nelegali tvora miške, o vėliau prašoma leidimo žvėrims laikyti, pakvimpa piktnaudžiavimu.

„Aptvarų įrengimo tvarka detaliai aprašyta, ji griežtai reglamentuota.

Gyvūnams turi būti užtikrintos tinkamos sąlygos. Negali bet kas apsitverti ir juos laikyti“, – įsitikinęs Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas.

Aplinkos ministerija jau baigė parengti Laukinės gyvūnijos įstatymo pataisas – piktnaudžiauti nebeliks landų.

Įsigaliojus naujai parengtiems teisės aktams gyvūnus būtų privaloma laikyti aptvare, neleidžiama aptverti didžiulių plotų ir laikyti vieną arba du laukinius žvėris.

„Kiekvienais metais turės būti teikiamos ataskaitos, kiek gyvūnų laikoma.

Jei gyvūnų nebus, aptvaras turės būti nugriautas“, – teigė įstatymo pakeitimus parengęs Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas.

Įstatymo pataisų projektas netrukus pasieks Seimą.

Jei parlamentarai jam pritars, tai bus smūgis R.Karbauskio užgaidai įspūdingoje vietoje prie Kauno marių turėti du danielius ir aptvertą mišką.

„Įstatymo pataisa numatys, kiek minimaliai reikės laikyti žvėrių, kad būtų galima įrengti aptvarą“, – paaiškino Aplinkos ministerijos atstovas.

Žvejai atsiremia į tvorą

„Valstiečių ir žaliųjų“ vedlys prieš gaudamas leidimą laikyti laukinius žvėris sulaukė dar vienos malonės – palankaus Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Česlovo Nevieros sprendimo.

2016 metų spalio 17 dieną Č.Nevieros įsakymu buvo apribotas fizinių asmenų lankymasis bendrovei Žemės ūkio inovacijų centrui priklausančiuose sklypuose.

Taip uogautojams ir grybautojams jau oficialiai buvo uždrausta patekti į R.Karbauskio valdas prie Kauno marių.

Prisiartinti prie marių per Burių gatvę nebegalima, nors ši gatvė įregistruota ir pažymėta oficialiame „Regia.lt“ žemėlapyje.

Poilsiautojai ar žvejai, norintys Burių gatve patekti prie Kauno marių, atsiremia į aukštą tvorą.

„Leidimas užtverti gatvę nebuvo išduotas.

Yra nemažai norinčiųjų užsitverti gatves net ir mieste, bet norai – dar ne viskas“, – teigė Kaišiadorių rajono savivaldybės ūkio plėtros skyriaus vadovas Rimantas Želvys.

Rumšiškių seniūnijos darbuotojai prisiminė, kad praeityje ten buvo duobėtas kelias per laukus.

Kaišiadorių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vadovas Mindaugas Stepanas „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad Burių gatvė atsirado 2008 metais, kai buvo patvirtintas detalusis planas, suformuoti žemės sklypai, o jiems suteikti adresai.

„Gal ten anksčiau ir buvo kelias per pievas, bet ne valstybinis – juk negalėjo dingti valstybinė žemė, niekas to nebūtų leidęs? – svarstė M.Stepanas. – Dabar ten gatvė eina servitutais per sklypus. Kadangi vienas savininkas nusipirko pusę kaimo, jam priklauso ir sklypus jungianti vidinė gatvė.“

Dūmė akis su observatorija

Sklypus prie Kauno marių 2013 metais supirko Agrokoncernui priklausanti įmonė Žemės ūkio inovacijų centras, registruota viename Kauno bute. Sklypų vidutinė vertė – maždaug po 24–37 tūkst. eurų.

„Ten tikras pragaras“, – apie R.Karbauskio valdose pradėtus statybos darbus jau nuo pat pradžių kalbėjo gamtosaugininkai.

2015 metais be leidimų parke esančiuose sklypuose buldozeriu buvo pakeistas reljefas, išvartyti medžiai.

Parko specialistai nustatė gamtai padarytą 2262 eurų žalą. Statybos darbus atlikusios įmonės darbuotojui buvo skirta dar ir administracinė 115 eurų bauda.

Prieš metus paklaustas, kam jam prireikė tiek daug sklypų Kauno marių regioninio parko teritorijoje, R.Karbauskis tikino ten statysiantis mobiliąją asteroidų stebėjimo stotį.

Jis aiškino, kad krintantys asteroidai kelia grėsmę žemei.

Tačiau Jakštonių kaime dygstantys pastatai nė iš tolo neprimena observatorijos. Tai prabangi šiuolaikinė rezidencija.

„Kokia dar observatorija?! Ten pastatyti modernūs namai, iškasti tvenkiniai, išgrįsti pasivaikščiojimo takai.

Lietuvoje įprasta, kad senstantys milijonieriai kur nors statosi sau ramybės oazes, tik retas jų taip įžūliai pažeidinėja įstatymus“, – piktinosi gamtosaugininkai.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje „Lietuvos rytas".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.