Po sekmadienio rinkimų skaičiuojami pranešimai apie pažeidimus

Sekmadienį Lietuvoje vyko rinkimų maratonas. Anykščių-Panevėžio apygardos gyventojai rinko naująjį Seimo narį, kuris parlamente užims dėl skandalų pasitraukusios Gretos Kildišienės vietą, o Jonavos ir Šakių rajonuose gyvenantys rinkėjai balsavo už asmenis, kuriuos nori matyti merų postuose.

Rinkimai praėjo itin sėkmingai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai praėjo itin sėkmingai.<br>M.Patašiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 12:32 PM, atnaujinta May 8, 2017, 12:46 PM

    Dar tos pačios dienos vakare tapo aišku, kad į parlamentą keliaus 61-erių „valstietis“ Antanas Baura, Jonavos meru tapo 41-erių socialdemokratas Eugenijus Sabutis, o Šakių vadovo kėdėje nuo šiol sėdės 42-ejų metų Edgaras Pilypaitis, atstovaujantis Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

    Fiksuoti trys pažeidimai

    Pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) Seime surengė spaudos konferenciją, kur pristatė rinkimų rezultatus ir balsavimo metu fiksuotus galimus pažeidimus. Tiek policija, tiek rinkimus stebėjusi organizacija „Baltosios pirštinės“ teigė pranešimų apie grubius pažeidimus nesulaukusi.

    Tiesa, Lietuvos policijos departamento atstovas Vaidas Giršvildas informavo, kad buvo užfiksuoti trys tiesiogiai su rinkimais susiję pranešimai, tačiau du iš jų buvo apie tą patį atvejį.

    „Tai yra atvejis Šakiuose, kur buvo gauti piliečių pranešimai, kad važinėja automobiliu du žmonės ir agituoja balsuoti už vieną iš kandidatų, neva žadėdami atlygį. Tie žmonės buvo nustatyti, sulaikyti, apklausti, pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - kalbėjo V.Giršvildas.

    Taip pat gautas pranešimas, kad į rinkėjo asmeninį telefoną gautas nežinomo numerio siųstas pranešimas, raginantis balsuoti už vieną iš kandidatų. Dėl šio atvejo ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, o duomenis vis dar tikslinami, tačiau panašu, kad pranešimą galėjo siųsti ir ne Lietuvos abonentas.

    „Rinkimai praėjo kaip niekada sėkmingai“, - tikino policijos atstovas.

    Tuo tarpu „Baltųjų pirštinių“ atstovė Marija Šaraitė teigė, kad jos atstovaujama organizacija gavo informacijos apie 57 galimus pažeidimus, kurių dauguma buvo susiję su rinkimų reklama, pranešta ir apie tai, kad balsuojant namuose nebuvo užtikrintas balsavimo slaptumas. Taip pat gauta skundų dėl komisijų darbo bei balsavimo patalpų įrengimo.

    „Labiausiai išsiskyrė Šakiai, Jonava atrodė puikiausiai. Šakių savivaldybei reikėtų susirūpinti patalpų įrengimu“, - kalbėjo M.Šaraitė.

VRK pirmininkas teigė, kad komisija sulaukė pranešimų apie galimus rinkėjų papirkinėjimus, tačiau dauguma jų nepasitvirtino. Tiesa, užfiksuotas vienas atvejis, kai kandidatas rinkėjams dalino velykinius lipdukus, o tai nėra leidžiama.

    Kompiuterinė sistema veikė

    Šį kartą Z.Vaigauskas pasidžiaugė, kad kompiuterinį sistema veikė be trukdžių, visos rinkimų apylinkės dirbo sėkmingai, rezultatai buvo, pasak VRK pirmininko, perduodami operatyviai ir 22 val. 30 min. rezultatai buvo perduoti.

    „Tai yra tam tikras rekordas. Anksčiau suvesdavome rezultatus tik po vidurnakčio“, - sakė Z.Vaigauskas.

VRK posėdį dėl galutinių rinkimų rezultatų, jei nebus jokių nusiskundimų, galės surengti trečiadienį. Tai reiškia, kad į Seimą išrinktas A.Baura prisiekti galės jau ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.