Dėl piketo prie prokuroro namų politikai atsidūrė teisme

Dažnas teismų klientas Generalinės prokuratūros prokuroras Irmantas  Mikelionis šį kartą tapo nukentėjusiuoju. 

 Po piketo prie I.Mikelionio namų prokuroras pripažintas nukentėjusiuoju. <br> J,Stacevičiaus nuotr. 
 Po piketo prie I.Mikelionio namų prokuroras pripažintas nukentėjusiuoju. <br> J,Stacevičiaus nuotr. 
 V.Vssiliauskas (priekyje) ir K.Komskis atsidūrė teisiamųjų suole. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 V.Vssiliauskas (priekyje) ir K.Komskis atsidūrė teisiamųjų suole. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2017, 11:51 AM

Už piketą prie prokuroro namų teisiami du buvę Seimo nariai  Valdas Vasiliauskas ir Kęstas Komskis

Kai tik V.Vasiliausko ir K.Komskio advokatai pateikė prašymus bylą  nutraukti, atidėti teismo posėdį paprašė pats I.Mikelionis. Jis teigė,  jog tuo pačiu metu kaip  prokuroras turi dalyvauti kitoje byloje. 

Nukentėjusiuoju pripažintas I.Mikelionis piketuotojams ieškinių nepareiškė,  o kokių nepatogumų patyrė dėl susibūrimo prie jo namų, žadėjo paaiškinti duodamas parodymus. 

Piketas praėjusių metų kovą buvo surengtas po to, kai I.Mikelionis  pranešė, kad prokuratūra svarsto kreiptis į Europos Parlamentą ir  prašyti panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovo  europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę, kad jam būtų pareikšti  įtarimai. „Tvarkiečiai“ pikete kritikavo prezidentę ir teisėsaugą,  kaltindama ją dalyvaujant rinkimų kampanijoje.

Prašyme nutraukti bylą advokaai teigė, jog tuomečiai politikai nepadarė  jokio nusikaltimo, nes prokuroras yra valstybės tarnautojas, kurio  kritikuoti nedraudžiama. 

Vilniaus apygardos teismas nusprendė advokatų prašymus atmesti. "Klausimas,  ar veikloje yra ar nėra nusikaltimo požymių, teismas sprendžia ne nutartimi,  o nuosprendžiu. Tam, kad priimtų nuosprendį, teismas turi pravesti visą  procesą iki galo", - paaiškino trijų teisėjų kolegijai vadovaujantis  Audrius Cininas. 


Prokuratūra V.Vasiliauską ir K.Komskį kaltina tuo, jog jie, kartu su  Seimo nariu Petru Gražuliu, siekdami daryti psichologinį poveikį surengė piketą prie I.Mikelionio namų Didžiojoje Riešėje. 

Teigiama, jog piketuotojai žinojo, kad tame name gyvena prokuroro žmona  ir mažamečiai vaikai. V.Vasiliauskas ir K.Komskis su kaltinimais nesutinka.  K.Komskis į teismo posėdį atsivedė du advokatus ir tik posėdžio viduryje  pareiškė atsisakantis vieno jų paslaugų. 

I.Mikelioniui išvykus į kitą teismo posėdį, teisėjai nusprendė  išklausyti bei peržiūrėti vaizdo ir garso įrašus. 

Praėjusių metų kovo 2-ąją Seime vykusios spaudos konferencijos  metu Seimo narys P.Gražulis paskelbė apie piketą prie I.MIkelionio  namų. 

P.Gražulis nurodė prokuroro adresą, o kad piketuotojai nepaklystų, parodė  ir namo nuotrauką. 

P.Gražulis paaiškino, kodėl piketo nerengė prie generalinės prokuratūros:  "Ten yra ir atsakingų prokurorų, kurie nedalyvauja viešoje akcijoje". 

Kartu su bendražygiais prie I.Mikelionio namų atvykęs P.Gražulis priminė,  jog žiniasklaida ne kartą rašė apie įtartinas šio namo statymo aplinkybes. 

Piketuotojai laikė plakatus. "Mikelioni, tramdyk STT", - buvo rašoma ant vieno jų. 

 V.Vasiliausko advokatas Jonas Ivoška įsitikinęs, jog teisti piketuotojų  nėra už ką. "Konstitucija numato galimybę kritikuoti kiekvieną pareigūną. Jei pareigūnas kritikuojamas nenaudojant necenzūrinių žodžių ar kitų  įžeidžiančių veiksmų, vadinasi, tie veiksmai yra teisėti". 

J.Ivoška įsitikinęs, kad prokuroras I.Mikelionis dėl piketo jokios žalos ar neleistino spaudimo nepatyrė. "Jei dėl savo psichinių savybių žmogus negali dirbti kokio nors darbo, jis to ir neturėtų daryti. Jei žmogus  negali žiūrėti į kraują, jis negali tirti nusikaltimų. O jei žmogus ryžosi eiti į valstybės tarnybą, kritiką turėtų priimti kaip normalią  žmonių bendravimo formą". 

Advokatas įsitikinęs, kad įstatymus pažeidė pats I.Mikelionis,  paviešindamas ikiteisminio tyrimo duomenis. "Jei sakysi, kad "žmogus  susijęs su vagyste, o vėliau paaiškės, kad jis pats buvo apvogtas?   Jis bus susijęs su vagyste, bet žalos niekam nepadaręs", - svarstė  J.Ivoška. 

Nors vienas piketuotojų K.Komskis atsidūrė teisiamųjų suole, pasidžiaugė,  kad savo tikslą pasiekė - I.Mikelionis nebuvo antrai kadencijai paskirtas  į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo postą. 

K.Komskis tikino, jog tai nebuvo kerštas už tyrimą dėl galimos  korupcijos partijoje "Tvarka ir teisingumas" - apie šią bylą pikete  nebuvo kalbama. "Ten buvo kalbama konkrečiai apie I.Mikelionį, apie jo praturtėjimą, brolio gynimą, nutrauktas bylas ir nutekinamą informaciją", - aiškino K.Komskis.     

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.