Dar vienas skandalas: šimtus už mokslą sumokėjusi moteris liko šokiruota

Įstojo, bet mokytis neturi teisės. Tokioje situacijoje atsidūrė kaunietė Eglė, panorusi mokytis liūdnai pagarsėjusiame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. Dar balandžio mėnesį pasirašiusi sutartį dėl mokslo šioje profesinio ugdymo įstaigoje prieš pat rugsėjį moteris sužinojo, kad mokslų čia nepradės.

 Karaliaus Mindaugo profesinio mokymosi centre norėjusi mokytis Eglė sužinojo, kad nors ir pasirašė sutartį, studijų čia ji nepradės.<br> 123rf nuotr.
 Karaliaus Mindaugo profesinio mokymosi centre norėjusi mokytis Eglė sužinojo, kad nors ir pasirašė sutartį, studijų čia ji nepradės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 1:02 PM, atnaujinta Sep 13, 2017, 1:16 PM

Sumokėjo 300 eurų

Eglė, kaip ir dešimtys kitų panorusių mokytis, pildė prašymą mokytis paramediko mokymo programoje. Balandžio mėnesį ji pasirašė reikalingus dokumentus, sumokėjo 300 eurų įmoką bei papildomus 10 eurų už dokumentų parengimą. Jai beliko laukti rugsėjo, kai pradės mokytis.

Tačiau likus ne tiek daug laiko iki rugsėjo 1-osios Eglė sužinojo, kad  mokytis Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre negalės, nes į mokyklą stojo ne Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) numatyta tvarka per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos Bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą.

„Visą stojimą ministerija permėtė į LAMA BPO, atėjo tas rugsėjis ir kone 200 liko kaboti ore, nes jie nesiskaito įstoję, nors pasirašė sutartis ir sumokėjo pinigus. Jei būtume žinoję, kad taip nutiks, būtume pildę tuos prašymus stoti kur nors kitur“, - pasipiktinimo neslėpė Eglė.

Pasak jos, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro vadovybė teisinasi, kad ŠMM pakeitė stojimo tvarką staigiai ir mokykla nieko dėl to negalėjo padaryti.

Mokytis norėjusi Eglė tikino, kad pačios mokyklos atstovai  jiems neskambino ir nepranešė, kad jiems reikėjo stoti per LAMA BPO, o viskas paaiškėjo, kai patys būsimieji mokiniai pradėjo aiškintis situaciją.

Moteris tikino, kad ir apie sumokėtos gana nemažos sumos grąžinimą kol kas kalbos nėra.

Pinigai – papildomoms mokymo priemonėms

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Priėmimo komisija paaiškino, kad mokinių priėmimas nuo balandžio 3-iosios iki birželio 1-osios centre buvo vykdomas instituciniu priėmimu ir stojantieji pasirašė sutartis.

„Pasikeitus mokinių priėmimo į profesinio mokymo programas tvarkai turėjome priėmimą vykdyti vadovaudamiesi ŠMM 2017 -ųjų gegužės 17 d. įsakymu patvirtintu „Asmenų, pageidaujančių įgyti pirmąją kvalifikaciją, priėmimo į profesinio mokymo įstaigas, kuriose švietimo ir mokslo ministerija įgyvendina valstybės, kaip savininko, teises tvarkos aprašu“.

Dėl susiklosčiusios situacijos turime iki birželio 1 d. priimtų mokinių (vykdytu instituciniu priėmimu), bet jie neperėjo per LAMA BPO sistemą. Nepereiti galėjo dėl įvairiausių priežasčių.

Priėmimo komisija mėgino susisiekti su visais įstojusiaisiais ir informavo apie būtinybę registruotis per LAMA BPO sistemą. Buvo keletas asmenų, su kuriais nepavyko susisiekti.

Šiuo atveju centro priėmimo komisija pati įvedė turimus tų asmenų duomenis į sistemą, tačiau galėjo atsitikti taip, kad gavę laišką iš LAMA BPO tie asmenys nesureagavo. Galimos ir kitos priežastys, kurias nežinant konkretaus atvejo sunku įvardinti“, - komentavo centro atstovė spaudai Vilma Šliužaitė.

Ji teigė, kad stojantieji 300 eurų mokėjo už papildomas mokomąsias medžiagas ir pinigus galės atgauti, jei tik parašys prašymą.

Paklausus, ką šioje situacijoje rekomenduotų daryti tiems, kurie atsidūrė tokioje situacijoje, V.Šliužaitė sakė, kad pirmiausia siūlo pasidomėti, gal pavyko įstoti antruoju etapu.

Taip pat patikino, kad mokymo įstaiga tęsia dialogą su Švietimo ir mokslo ministerija mėgindama išspręsti šią situaciją, kuri, kaip teigė V.Šliužaitė, susiklostė ne dėl Karaliaus Mindaugo profesinio centro kaltės.

Pradėtas tyrimas

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės patarėjas Marius Ablačinskas komentuodamas situaciją naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad ministrė sudarė komisiją, kuri atlieka tyrimą dėl sutarčių, kurios Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre buvo sudarytos ne per bendrojo priėmimo sistemą.

„Profesinis mokymas, į kurį priimama per LAMA BPO sistemą, yra nemokamas, jį finansuoja valstybė. Tad tai, kad iš stojančiųjų už priėmimą į valstybės finansuojamas vietas galėjo būti imami pinigai, kelia nuostabą“, - tikino M.Ablačinskas.

Jis informavo, kad 2017-ųjų priėmimo į profesines mokyklas planas buvo patvirtintas gegužės 19-ąją, o bendrasis priėmimas per LAMA BPO sistemą prasidėjo birželio 1-ąją. Visi asmenys, kurie norėjo šiemet mokytis profesinio mokymo įstaigose, turėjo teikti dokumentus būtent per LAMA BPO.

„Prasidėjus bendrajam priėmimui gavome žinių, kad yra profesinio mokymo įstaigų, priimančių mokinius ne per bendrojo priėmimo sistemą. Tokių sutarčių buvo pasirašyta per 600, vien Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre tokių sutarčių buvo daugiau nei 300.

Visos profesinio mokymo įstaigos buvo įspėtos stabdyti atskirą institucinį priėmimą, o jau pasirašytas sutartis įpareigotos įkelti į bendrojo priėmimo sistemą“, - situaciją dėl priėmimo į profesinio mokymo įstaigas komentavo M.Ablačinskas. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.