Paaiškino, kas laukia 121 „pradingusio“ dešimtoko

Paviešinus statistiką, kad šiemet švietimo sistema „pametė“ 121 dešimtoką, kilo nemenkas sujudimas. Būtent tiek dešimt klasių baigusių jaunuolių nesugrįžo į vidurinės mokyklos suolą, tačiau jų nėra ir profesinių mokyklų studentų sąrašuose. 

Į mokyklų suolus mokslo metų pradžioje negrįžo 121 dešimtokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į mokyklų suolus mokslo metų pradžioje negrįžo 121 dešimtokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 2:11 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 2:45 PM

Tai, kur pradingo daugiau nei šimtas jaunų žmonių, šią savaitę Seime buvo aiškinamasi Seimo Švietimo ir mokslo studijų komiteto posėdyje.

Buvo svarstoma, gal dėl minėto skaičiaus reikėtų kaltinti truputį pasikeitusią priėmimo tvarką, kai būsimi profesinių mokyklų studentai prašymus pradėti mokslus teikė ne pačiose mokyklose, o per elektroninę centralizuoto priėmimo sistemą.

Susirūpinimą dėl šios situacijos išreiškė ir Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos prezidentė Elena Pelakauskienė.

„Tikimės, kad ministerija inicijuos susitikimą su mumis ir bandys aptarti šią problemą. Manome, kad šie mokiniai turėtų gauti šansą mokytis – ne papildomose grupėse, ne už papildomas lėšas, o ten, kur yra laisvų vietų.

Kitaip tariant, sėsti į laisvus mokyklos suolus“, – kalbėjo E.Pelakauskienė ir pridūrė, kad 16–17 metų jaunuoliai turėtų būti mokykloje, o jie laukia, koks bus priimtas sprendimas.

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės patarėjas Marius Ablačinskas komentuodamas situaciją sakė: „Rugsėjo 6 d. pasibaigus centralizuotam priėmimui per LAMA BPO į profesines mokyklas, nedidele dalis iš priimtų10-okų, atitikusių visus reikalavimus ir pakviestų studijuoti, dėl įvairių priežasčių neatvyko pasirašyti sutarčių. Su šiais asmenimis ir toliau bandoma susisiekti ir jiems bus sudarytos sąlygos įsitraukti į mokymosi procesą.“

Anot jo, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nusprendė, kad pakartotiniai kvietimai pasirašyti mokymosi sutartį bus nagrinėjami iki rugsėjo 29 dienos.

„Pasak ministrės, šiemet perėjus prie centralizuotos priėmimo į profesines mokyklas sistemos, sunkumų prisitaikyti prie naujos priėmimo tvarkos turėjo visos pusės ir priėmimo tvarka toliau dar tobulinama, todėl šiems paskutinio mygtuko nepaspaudusiems ir studijuoti neatvykusiems 10-okams bus siekiama sudaryti galimybes mokytis“, – teigė M.Ablačinskas.

Į daugiau nei 70 profesinio mokymo įstaigų šiemet priimta daugiau nei 18,6 tūkst. moksleivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.