Ūkininkų bandymai praturtėti: iš Lietuvos kaimų – į Suomijos kalėjimus

Kam arti, sėti ir pjauti, jeigu galima automobiliu vežti narkotikus į užsienį. Vadovaudamiesi tokia logika kai kurie Lietuvos ūkininkai pabandė praturtėti, tačiau įkliuvo ir stos prieš teismą.

Į Suomiją vežami narkotikai buvo slepiami tokiose dėžėse, kurios labai panašios į automobilių akumuliatorius.
Į Suomiją vežami narkotikai buvo slepiami tokiose dėžėse, kurios labai panašios į automobilių akumuliatorius.
Lietuviai svetimų automobilių slėptuvėse į Suomiją gabeno Prancūzijoje pagamintą vaistinį preparatą „Subutex“, kurio sudėtyje yra ir sintetinio heroino.
Lietuviai svetimų automobilių slėptuvėse į Suomiją gabeno Prancūzijoje pagamintą vaistinį preparatą „Subutex“, kurio sudėtyje yra ir sintetinio heroino.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 15, 2017, 6:13 AM, atnaujinta Nov 15, 2017, 4:39 PM

Skurdo ir nepriteklių iškankinti ūkininkai ar greito ir nelegalaus uždarbio panūdę apsukrūs kaimiečiai?

Šiemet vienas po kito įkliuvo septyni Molėtų ir Utenos rajonų žemdirbiai, automobilių akumuliatoriuose gabenę narkotikus į Suomiją. Pagautas ir narkotikų siuntimo sumanytojas, turintis sodybą Molėtuose. Anksčiau Lietuva garsėjo kvaišalų kurjeriais, kuriais tapdavo buvę kaliniai, – išėję į laisvę jie susiviliodavo lengvu uždarbiu. Bet dabar narkotikų prekeiviai dairosi kurjerių ir kitur.

Teisėsaugininkai neabejoja, jog kvaišalus gabenę ūkininkai puikiai suprato, ką daro.

„Tokių narkotikų gabenimo tinklų yra šimtai. Bet gal šįkart žmonės susimąstys ir nebesutiks taip lengvai vairuoti svetimų automobilių į užsienį.

Yra patarlė, kad ir gudri višta uodegą įsidilgina“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnas, kartu su Suomijos muitininkais demaskavęs narkotikų kurjeriais tapusius aukštaičius.

Nežinojo, ką gabena?

Prieš metus „Lietuvos rytas“ rašė apie ūkininką nuo Molėtų Vaidą Stažį, kuris gailiai verkė Suomijos kalėjime prašydamas perspėti visus skurstančius Lietuvos žmones nepasitikėti aferistais, siūlančiais pinigus už tai, kad nuvairuotų automobilį į Skandinavijos šalis.

Už daugiau nei 25 kilogramų metamfetamino siuntos gabenimą Suomijoje jam buvo skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, šį rudenį ji sumažinta iki 7 metų.

V.Stažys tikino nežinojęs, ką gabena, ir net neįtaręs, kad daro ką nors neteisėto. Esą jis tikėjęs, kad vairuoja automobilį, kurį jo savininkas norįs parduoti Norvegijoje. O savo vardu tą automobilį įregistravęs tik todėl, kad tikrasis automobilio savininkas norįs išsisukti nuo didelių mokesčių.

Akumuliatorius – slėptuvė

Įtariamasis narkotikų gabenimo tarptautinio tinklo organizatorius gyveno Kaune ir pats gamino dėžes, panašias į automobilių akumuliatorius, kuriose įmontuodavo mažyčius akumuliatorius. Taip likdavo vietos narkotikams.

Nuo tikrų akumuliatorių tokio muliažo iš pirmo žvilgsnio nė neatskirsi.

Tuo pat metu kaunietis dirbo vadybininku nedidelėje statybos bendrovėje – savo rankomis remontuodavo kauniečių butus.

Narkotikų kurjerių jis dairėsi aplink savo sodybą Molėtų rajone, ten rado ir V.Stažį.

Vieną 2016 metų rugpjūčio dieną V.Stažys pradėjo kelionę apynauju visureigiu „Kia“, tuo metu jau įregistruotu jo vardu. Kartu vyko jo vyresnysis sūnus su gyvenimo drauge.

Kaunietis V.Stažį lydėjo per Lietuvą, Latviją ir Estiją. Jis važiavo kitu automobiliu ir, visiems sustojus sutartose vietose, vis duodavo nurodymus dėl naujos kelionės atkarpos.

V.Stažiui esą nesukėlė įtarimo tai, kad kaunietis nutarė plaukti į Helsinkį kitu keltu.

Kai molėtiškį sulaikė pasieniečiai, niekas nepatikėjo kalbomis, kad tikrasis organizatorius jau plaukia įkandin savo išsiųsto kurjerio. Narkotikus lietuvio automobilyje užuodė pasieniečių šunys.

Atsidūręs teisme molėtiškis jokios teisinės pagalbos nesulaukė ir skundėsi, kad valstybės paskirtas advokatas niekuo nesirūpina.

Bet kai teisėsaugai įkliuvo ir pats nagingasis „akumuliatorių meistras“, jam išsyk į pagalbą stojo du advokatai.

Vengia įkliūti Lietuvoje

Muitinės pareigūnų teigimu, dauguma su narkotikų prekyba susijusių lietuvių kvaišalų Lietuvoje nebeplatina. Pareigūnai jų veiklą vadina „logistika“ – lietuviai rūpinasi narkotikų pervežimu į kitas šalis.

Lietuva maža, gyventojų pajamos mažos, todėl narkotikų prekeiviai ieško kitų rinkų.

Be to, pervežant narkotikus iš vienos šalies į kitą sumažėja tikimybė įkliūti.

Dažniausiai tokie „logistikos specialistai“ tik gabena narkotikų siuntas, bet kai kurie rizikuoja ir savo pinigais – patys įsigyja narkotikų vienoje šalyje ir bando juos parduoti kitoje.

„Tarkime, turiu didelį krovinį narkotikų vienoje šalyje ir turiu draugą kitoje didelėje šalyje, kuris laukia tų narkotikų. Tuomet surandu lietuvį, kuris turi automobilių, žmonių, slėptuvių ir per visą Europą pergabena krovinį“, – aiškino muitininkai.

Jie juokėsi, kad lietuviai nusikaltėliai bijo Lietuvos teisėsaugos, tačiau labai atsainiai žiūri į kitų šalių pareigūnus.

Dėl to jie Lietuvoje stengiasi daryti mažiau nusikaltimų, o užsienyje atsiskleidžia. Kartą lietuviai muitininkai net išvertė kolegoms iš Vokietijos, kaip nepagarbiai Lietuvos nusikaltėliai iš jų tyčiojosi. Muitininkai neįsižeidė, tik gardžiai pasijuokė.

Kurjeriai nėra naivuoliai

„Visi kurjeriai žino, kad gabena kai ką nelegalaus, bet į tai nesigilina. Juk ir taip devyni iš dešimties žmonių Lietuvoje sutinka daryti ką nors neteisėta. Pavyzdžiui, rūko kontrabandines cigaretes ir tai pateisina“, – aiškino muitininkai.

Narkotikų prekeiviai dažniausiai kurjerių neieško aklai – jie iš anksto išsiaiškina, ką verta verbuoti.

Už tai, kad jiems nurodomas žmogus, kuris greičiausiai sutiks važiuoti su nelegaliu kroviniu, mokama po 100 ar 200 eurų.

Paprastai nurodomi kaimynai ar tolimi giminaičiai. Kartais paaiškėja, kad narkotikų kurjeriai kartu mokėsi mokykloje ar šiaip yra pažįstami.

Molėtiškiai būdavo verbuojami pagal tam tikrą scenarijų. Paprastai klausiama: „Nori važiuoti? Bijai? Tas nuvažiavo du kartus, tas tris kartus, ir viskas buvo gerai – uždirbo pinigų ir kelionė į užsienį buvo nemokama.“

Už kelionę pasiūloma sumokėti nuo 500 iki 1000 eurų.

„Vis vien nieko nedarau, o čia dar ir kelionė“, – džiaugiasi žmogus, nors negali neįtarti, kad gabens ką nors nelegalaus.

Muitininkų aiškinimu, naivuolių ieško tik prekiautojai žmonėmis – narkotikų gabenimo organizatoriai ieško žmonių, norinčių užsidirbti, bet nežinančių kaip.

Dažniausiai kurjeriais tampa vaikinai, niekur nedirbantys ir neturintys išsilavinimo. Beje, buvo bandoma verbuoti ir V.Stažio vyresnį sūnų, bet jis atsisakė.

„Visi žinojo, kad tai nelegalu ir už tai baudžiama. Juk pinigų šiaip sau niekas nedalija. Ir štai: tau apmoka kelionę ir dar siūlo per parą 500 eurų uždirbti.

V.Stažiui jau turėjo kilti įtarimų, kai jo paprašė naują automobilį registruoti savo vardu. Gyvena žmogus kur nors kaime – imkite brangų automobilį ir registruokite savo vardu“, – stebėjosi muitininkai.

Beje, kai muitininkai sulaikė du molėtiškius su narkotikais, jų artimieji akimirksniu pradėjo dalytis žinia apie baisią apgavystę: esą jaunuoliai manė, kad gabena auksą, o jiems pakišo narkotikus!

Į kelionę pasiima vaikus

Narkotikų kurjeriai neretai į automobilį įsisodina nieko neįtariančius vaikus ir taip tikisi sumažinti pasieniečių įtarumą.

Viena kaunietė į kelionę pasiėmė savo 12 metų dukterį. Kai Suomijoje pareigūnai šią moterį sulaikė, ji liepė dukteriai perduoti tėvui, ką jis turėtų sakyti.

Mergaitė parašė tėvui raštelį: „Tėti, mama sakė, kad kalbėtum taip ir taip.“ Suomijos pareigūnai raštelį išsivertė ir įsegė į bylą.

Neseniai mergaitė buvo perduota iš Lietuvos atvykusiems artimiesiems.

„Ar suprantate, kiek žmonių galėjo mirti dėl jų gabenamų narkotikų? Juk taip gabenamas ir Lietuvoje namudinėmis sąlygomis pagamintas metamfetaminas.

Ką tik užsienyje buvo sulaikytas žmogus su pilnu buteliu metamfetamino miltelių, o ant to butelio puikavosi lietuviško mineralinio vandens etiketė.

Todėl mums tų sulaikytų žmonių negaila“, – kalbėjo muitininkai.

Platino Suomijos kalėjimuose

V.Stažys įkliuvo gabendamas metamfetaminą, bet kiti to paties užsakovo išsiųsti kurjeriai į Suomiją gabeno Prancūzijoje pagamintą vaistinį preparatą „Subutex“, kurio sudėtyje yra sintetinio heroino.

Šis preparatas naudojamas intraveninius narkotikus vartojantiems asmenims gydyti, bet yra itin populiarus tarp Suomijos kalinių.

„Subutex“ tabletę Prancūzijoje galima įsigyti už 3–5 eurus, o Suomijoje parduoti už 20 eurų. Už 1000 tablečių, pristatytų į Suomiją, buvo galima uždirbti 15 tūkstančių eurų.

Suomijos ir Lietuvos muitinininkai žino apie bent septynias tokias keliones, jų metu gabenta po kelis tūkstančius tablečių vienu kartu.

Vienos kelionės pelnas – keliasdešimt tūkstančių eurų.

Kurjerių karjerą pradėjusiems ūkininkams būdavo mokama iki tūkstančio eurų.

Kam mokėti daugiau, jei jie sutinka su mažesniu atlyginimu? Tūkstantį eurų gaudavo tik tie, kurie mokėjo derėtis.

Lietuviai narkotikų platintojai parduodavo tabletes Suomijos nusikaltėliams, o šie jau savo ruožtu platino jas tenykščiuose kalėjimuose.

Suomijoje „Subutex“ pamėgtas dar ir dėl gamyklinių pakuočių – tai vis šiokia tokia garantija, kad tai ne koks savadarbis narkotikas.

Muitininkų žiniomis, tokių prancūziškų tablečių Lietuvoje nebuvo bandoma parduoti: „Lietuvoje jaunimas apsipirkinėja internetinėse parduotuvėse ir siunčiasi sau geros kokybės amfetamino, ekstazio, LSD. Nėra reikalo pirkti kontrabanda atvežtų preparatų.“

Mėginimų atsisiųsti narkotikų paštu vis daugėja. Sulaikomi jauni žmonės, ką tik sulaukę pilnametystės, jie nuteisiami už psichotropinių ir narkotinių medžiagų kontrabandą ir ilgam susigadina gyvenimą.

Sulaikė 60 milijonų eurų vertės narkotikų

Gediminas Kulikauskas

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas

„Šiemet Lietuvos muitininkai sulaikė jau daugiau nei pusantros tonos kvaišalų, daugiausia – hašišo ir kokaino. Jų vertė juodojoje rinkoje gali siekti iki 60 mln. eurų.

Lietuvos muitinėje pradėtas 181 ikiteisminis tyrimas dėl kvaišalų kontrabandos.

Pagrindinės kvaišalų kontrabandos tendencijos nesikeičia jau keletą metų: tebėra populiaru siųstis (ar siųsti) narkotines medžiagas paštu.

Didžioji ikiteisminių tyrimų dalis – 169 – šiemet pradėta dėl narkotikų kontrabandos pašto siuntose. Kaip ir pernai, dažniausiai kvaišalai į Lietuvą buvo siunčiami iš Olandijos.

Tarp sulaikytų kvaišalų vyravo ekstazis ir kanapės, nemažai rasta ir LSD. Aktyviausiai kvaišalai siųsti į Vilniaus ir Klaipėdos regionus, kiek mažiau – į Kauną.

Lietuva ir toliau išlieka tranzitine šalimi gabenant iš Europos Sąjungos pietų valstybių į Rusiją ar Skandinaviją hašišą bei marihuaną, taip pat kokainą iš Pietų Amerikos į Rusiją.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.