Komitetų kėdžių perstumdymai: valdantieji lopo suplyšusias kelnes

Seimą purto pokyčiai. Tiesa, jie ne tokie, kokių galėtų tikėtis Lietuvos žmonės. Skilus socialdemokratų frakcijai kilo poreikis perskirstyti parlamento komitetus. Dėl to kai kuriuose jų keitėsi narių skaičius. Visgi ne tai kelia audrą. Nuostabą kelia kai kurių parlamentarų perkėlimas iš komitetų, kuriuose dirbo, į kitus.

Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>T.Bauro nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>D.Umbraso nuotr.
Postų dėlionės: kai kurie perskirstymai nemaloniai nustebina.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2017-11-21 08:38, atnaujinta 2017-11-21 10:18

Parlamentarai per komitetus stumdomi lyg šachmatai lentoje. Tiesa, perkeliamų figūrų skaičius frakcijose skiriasi. „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos komitetuose nepakeitė n4 vieno nario.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdis į kitus komitetus pervedė po vieną narį, socialdemokratai pakeitė – trijų, Mišri Seimo narių grupė dviejų narių komitetus, o socialdemokratų darbo frakcija į kitus komitetus pasiuntė tris narius.

Tačiau daugiausia pokyčių teko būtent valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS). Jie komitetuose pakeitė 10 narių.

Lopo suplyšusias kelnes

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ir laikinasis partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad tokiais komitetų kėdžių perstumdymais valdančioji LVŽS siekia užsitikrinti daugumą komitetuose, nors neturi formalios daugumos Seime.

„Valstiečiai daro dešimt rokiruočių, nes jiems atsidenginėja plikas užpakalis per suplyšusias kelnes. Tai vis bando lopyti ir blogiausia, kad jie pradėjo aiškinti, ką turėtų daryti opozicija, kaip turėtų išdėstyti savo žmones“, – kalbėjo liberalų lyderis.

Jis teigė, kad per frakcijų seniūnų susitikimus valdantieji kaltina opoziciją, esą jie yra nelankstūs, bet didžiausia problema yra patys valdantieji.

Triukšmas dėl Kultūros komiteto

E.Gentvilas pasakojo, kad valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis pirštu bedė į liberalų atstovą Kultūros komitete Arūną Gelūną, ėjusį pirmininko pavaduotojo pareigas, ir pareiškė, kad jis turintis išeiti į kitą komitetą. Esą liberalai turi per daug komitetų vicepirmininkų postų.

Buvęs dėstytojas, Vilniaus dailės akademijos prorektorius A.Gelūnas sutiko pereiti į Švietimo ir mokslo komitetą, nes ši darbo sritis jam taip pat pažįstama. Į tą patį komitetą perkeltas ir sveikuolis valstietis Dainius Kepenis, neseniai pagarsėjęs neigiamais pareiškimais apie partizanus.

Tačiau Kultūros komiteto problemos A.Gelūno praradimu nesibaigia. Protestuodamas apie pasitraukimą iš komiteto pareiškė konservatorius Vytautas Juozapaitis. Seimo salėje jis teigė norintis būti perkeltas į Kaimo reikalų komitetą.

Jei jis iš tikro paliktų R.Karbauskio vadovaujamą Kultūros komitetą, valstiečių lyderį ištiktų bėda, nes pagal statutą komitetui sudaryti reikia 7 parlamentarų. Išėjus V.Juozapaičiui jų liktų tik 6.

Visgi, daugelio netikėtumui, LVŽS pirmininkas rado išeitį – pasiūlyta, kad į Kultūros komitetą pereitų apkaltos skandale besimurkdantis ir jau kurį laiką Seime nebuvęs Kęstutis Pūkas.

„Tai štai vietoj ambasadoriaus prie UNESCO, buvusio kultūros ministro A.Gelūno, vietoj Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato V.Juozapaičio ateina į komitetą K.Pūkas. Tai tokia mūsų kultūra, tokia valstiečių politika. Atsiprašau, be ironijos negaliu kalbėti“, – sakė E.Gentvilas.

Galutinis balsavimas dėl komitetų perkeltas į kitą savaitę, antradienį. E.Gentvilo teigimu, taip nutiko, nes R.Karbauskis užsispyrė Kultūros komitete turėti K.Pūką, tačiau panašu, kad su tuo sutinka ne visa valstiečių frakcija.

Anot liberalų frakcijos seniūno, kai kurie „blaivesni valstiečiai“ mano, kad reikia ieškoti kompromisų, nes šešias užsienio kalbas mokantis A.Gelūnas bei V.Juozapaitis Kultūros komitete nuveiks daugiau, nei iki šiol Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete dirbęs K.Pūkas.

„Čia, atrodo, vyksta tarp pačių valstiečių diskursas“, – sakė E.Gentvilas.

Neramu ir kituose komitetuose

Tačiau ne tik Kultūros komitete valdantieji bando daryti perversmus. Iš Sveikatos reikalų į Teisės ir teisėtvarkos komitetą buvo perkelta valstietė Agnė Širinskienė. E.Gentvilo nuomone, taip padaryta tam, kad, pastarojo komiteto pirmininkui Juliui Sabatauskui išėjus į opoziciją, komitete būtų sudaroma valstiečių dauguma ir jis būtų išverstas iš posto.

„Lygiai taip pat ir su Socialinių reikalų ir darbo komitetu, kur norima sudaryti daugumą, kad nuverstų pirmininką Algirdą Sysą, kuris taip pat išėjo į opoziciją“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Taip pat, pasak E.Gentvilo, aiškiai matosi ir valstiečių planai dėl Audito komiteto. Seimo statutas numato, kad šio komiteto vadovo postas priklauso opozicijai. Jam šiuo metu vadovauja konservatorė Ingrida Šimonytė.

„Tai ten valstiečiai neturi nieko, jie ten nevadovauja. Tad iš buvusių keturių narių lieka tik du, nes kitus reikia permesti į kitus komitetus, kad lopytų suplėšytas kelnes“, – sakė E.Gentvilas.

Viskas pagal statutą

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė paaiškino, kad socialdemokratų partijos frakcijai pasiskelbus opozicine, keitėsi komitetų narių kvotos.

„Komitetų paskirstymas yra sąlygojamas pagal Seimo statuto 44 straipsnį. Kadangi susikūrė nauja frakcija, mes privalėjome perskirstyti Seimo narius. Tai nebuvo kažkurių parlamentarų asmeninis noras“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Baškienė.

Seimo narė paaiškino, kad galimi naujieji komitetų nariai skiriami pagal jų kompetencijas.

„Ir kaip ir kadencijos pradžioje, viską darome pagal Seimo nario kompetencijas ir gebėjimus. Šiuo atveju reikėjo tik perskirstyti, bet jų dydžiai ir proporcijos turi atitikti. Ir tada yra skaičiuojama viskas pagal formulę, viskas pagal frakcijų dydžius.

Praktiškai tai mums ir pavyko patenkinti. O jau pati frakcija sutaria, kuris asmuo, kuriame komitete labiau gali dirbti“, – susidariusią situaciją pakomentavo R.Baškienė.

Paaiškino dėl D.Kepenio ir K.Pūko

Daug prieštaravimų Seime sulaukė siūlymas sveikos gyvensenos aktyvistą ir neseniai į skandalą dėl istorijos interpretacijos patekusį valstietį D.Kepenį perkelti į Švietimo komitetą, ir seksualiniu priekabiavimu kaltinamą K.Pūką perkelti į Kultūros komitetą. Visgi R.Baškienė teigia, kad viskam yra savas paaiškinimas.

„D.Kepenis yra mokytojas, jis nors ir buvo tokios sveikos gyvensenos propaguotojas, dabar nusprendė, kad pabandys šį. Ir per švietimą įgyvendins sveikos gyvensenos poziciją. Tai buvo grindžiama grynai jo patirtimi ir senesne veikla.

Žinau, kad kolegoms užkliuvo tas pareiškimas. Taip, jis nuskambėjo ne visai taip, kaip politikas turėtų nuomonę sakyti. Bet to mes nesureikšminome. Tai yra momentinis dalykas, bet šiame etape aš matau jį kaip žmogų, kuris daug yra padaręs, puoselėdamas sveikos gyvensenos idėją“, – tikino R.Baškienė.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja paaiškino ir norą parlamentarą K.Pūką svarstyti kaip kandidatą į Kultūros komiteto narius. Jos teigimu, tai buvo Mišrios Seimo grupės sprendimas, kurio metu buvo kalbama ir apie apkaltą, Seimo nario mandato atėmimą ir mintis apie ateitį.

Laukia V.Juozapaičio apsisprendimo

Ketvirtadienį pertrauka balsavime buvo padaryta dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario V.Juozapaičio sprendimo trauktis iš Kultūros komiteto. Ji viliasi, kad konservatorius V.Juozapaitis persigalvos.

„Mums visiškai buvo netikėtas V.Juozapaičio žingsnis. Todėl mes padarėme pertrauką ir tikimės, kad jis liks dirbti ten, kur yra kompetentingas. Bandėme kiek įmanoma viską suderinti. Bet ketvirtadienį padarėme pertrauką, ir tikimės, kad iki antradienio V.Juozapaitis nuspręs likti kultūros komitete ir rasim kompromisą“, – sakė R.Baškienė.

Dėl liberalo A.Gelūno situacija gana panaši. Anot R.Baškienės, atsiradus dar vienai opozicinei frakcijai, persiskirsto ir komitetų vadovų ir pavaduotojų kvotos. O A.Gelūnas yra Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas. „Liberalai perskaičiavimo metu netenka 4 pavaduotojų pozicijų, jiems lieka tik 3. Jis sakė, kad nori išbandyti save Švietimo komitete“, – sakė R.Baškienė. A.Gelūno vietą perims socialdemokratė Raminta Popovienė.

Jos teigimu, jeigu antradienį nutarimas bus priimtas, trečiadienį Seimo nariai rinksis į naujai jiems paskirtus komitetus. Pasikeitimai vyks ir Seimo komisijose.

A.Gelūną ragina likti

Visgi, darosi panašu, kad valdantieji nenori paleisti A.Gelūno iš Kultūros komiteto. Lapkričio 20-ąją vakare vykusiame bendrame posėdyje LVŽS bei Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos bendru sutarimu nutarė kreiptis į liberalus ir prašyti neatšaukti Arūno Gelūno iš Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo pareigų, nes Liberalų sąjūdis pagal Seimo statutą gali daryti ir kitą pasirinkimą: atsisakyti pirmininko pavaduotojų postų Biudžeto ir finansų arba Aplinkos apsaugos komitetuose.

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis bendrame LVŽS ir LSDD frakcijų posėdyje apgailestavo, kad liberalai apsisprendė atsisakyti kultūros srityje plačiai žinomo ambasadoriaus prie UNESCO, buvusio kultūros ministro A. Gelūno užimamo posto Seimo Kultūros komitete.

„Lieka tik stebėtis, kodėl Liberalų sąjūdžio frakcijai Simono Gentvilo postas Aplinkos apsaugos komitete ir Kęstučio Glavecko postas Biudžeto ir finansų komitete pasirodė svarbesni. Kartu tikiuosi, kad Liberalų sąjūdžio frakcija dar kartą apmąstys esamą situaciją ir padarys kitą pasirinkimą“, – sako R. Karbauskis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.