Eimutis Misiūnas apie valstybės tarnybos pertvarką: „Reforma nekainuos“

Vidas reikalų ministras Eimutis Misiūnas„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“  kalbėdamas apie būsimą viešojo sektoriaus pertvarką ir naująjį valstybės tarnybos įstatymą, teigė, kad situacija Lietuvoje nėra gera: „Faktas, kad negerumai matomi. Pavyzdžiui, mažėja dirbti valstybės tarnyboje per pusę. Jei 2014 metais į vieną vietą pretenduodavo keturi asmenys, o dabar tik du. Nemaža dalis jaunų specialistų išeina po poros metų darbo. Gyventojai ir verslas nepatenkinti aptarnavimu, rezultatais“, – kalbėjo jis.

VRM ministras Eimutis Misiūnas imasi pertvarkų.<br>T.Bauro nuotr.
VRM ministras Eimutis Misiūnas imasi pertvarkų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2017, 8:19 AM, atnaujinta Dec 14, 2017, 9:45 AM

Anot ministro, nepasitenkinimas kyla, kai gyventojai susiduria su nemotyvuotais, nemandagiais valstybės tarnautojais.

„Darbo užmokestis nemotyvuoja, nors darbo sąlygos yra neblogos. Mažiausias darbo užmokestis dabar valstybės tarnyboje siekia   430 eurų, o vidutinis – nepilnai 800 eurų. Pasižiūrėjus, kokia atsakomybė ir krūvis, tai jauni žmonės padirbėję dažnai išeina dirbti į kitas sritis“, – sakė E. Misiūnas. Anot jo, dabar dalis valstybės tarnautojų orientuoti į procesą, o ne į rezultatą.

Ministro teigimu, įstaigos pasiruošusios pertvarkoms turėtų būti jau 2019 metų sauso 1 d. 

„Tikimės, kad reforma nekainuos. Šiuo metu yra 55 tūkst. valstybės tarnautojų, esame numatę eilę veiksmų, kaip reikėtų optimizuoti kai kurias funkcijas. VRM šiemet darbuotojų sumažino apie 10 proc. Sumažinus valstybės tarnautojų skaičių, reforma nekainuos papildomai“, – sakė E. Misiūnas ir pridūrė, kad įstaigos pačios bus priverstos optimizuoti turimus išteklius.

Pertvarkos metu planuojamas darbo užmokesčio didinimas valstybės tarnautojams, bet bus atsisakoma įvairių priedų mokėjimų. Dėl darbo užmokesčio dydžio ir jo nustatymo planuojama daugiau lankstumo suteikti tarnautojus įdarbinantiems vadovams.

„Vadovas gali nuspręsti tarp trijų koeficiento lygių. Jei jam reikia specialisto – jis gali įdarbinti didesniu atlyginimu, o jei priima gabų studentą – mažesniu, o vėliau nekeliant asmens pareigose jam atlyginimas gali kilti“, – sakė ministras.

Pasak jo, bus numatytos premijos ir atostogos už gerus rezultatus, keisis ir pati priėmimo į valstybės  tarnybą tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.