Medikai ruošiasi emigracijai: „Palydėkite mus į oro uostą“

„Mes – likę Lietuvos gydytojai rezidentai, slaugytojos ir slaugytojai, gydytojos ir gydytojai – būsimas Norvegijos, Švedijos, Vokietijos ir kitų šalių medicinos personalas, rinksimės Katedros aikštėje paskutiniam žygiui į oro uostą. Pakeliui užsuksime į Vinco Kudirkos aikštę, prie kurios lauks autobusai į oro uostą“, – teigiama medikų bendruomenės mitingo „Paskutinių medikų žygis į oro uostą“ aprašyme.

Medikai ruošiasi emigracijai: „Palydėkite mus į oro uostą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Medikai ruošiasi emigracijai: „Palydėkite mus į oro uostą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Medikai ruošiasi emigracijai: „Palydėkite mus į oro uostą“.<br> Organizatorių nuotr. 
Medikai ruošiasi emigracijai: „Palydėkite mus į oro uostą“.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 31, 2017, 11:44 AM, atnaujinta Dec 31, 2017, 12:37 PM

Jame taip pat sakoma, kad keli šimtai paskutinių medikų neatkreips Seimo ir Vyriausybės dėmesio, todėl laukiama ir pacientų, kurie įrodytų, kad ši problema yra aktuali ne tik medikų bendruomenei.

„Ateikite pasimatyti paskutinį kartą, palydėkite mus į oro uostą“, – medikų bendruomenės atstovai solidarumą prašo parodyti sausio 4 dieną, ketvirtadienį.

Nesusitvarko besikeičiančios valdžios

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Studentų atstovybės Rezidentų tarybos pirmininkė ir renginio organizatorė, rezidentė Urtė Builytė tikino, kad renginys organizuojamas pastebint vis didėjančią medikų emigraciją.

„Mūsų tikslas – atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų: slaugytojų, gydytojų rezidentų, gydytojų, kineziterapeutų, ergoterapeutų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių bei valstybinės sveikatos apsaugos politikos sąstingio“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė U.Builytė.

Jos teigimu, emigracija yra problema, su kuria nesusitvarko besikeičiančios valdžios.

„Tai šviesuomenės problema, su kuria Lietuva vis dar nesusitvarkė, nepaisant besikeičiančių valdžių“, – sakė pašnekovė.

Rezidentai – tik uogelės

Protesto organizatorė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad ilgalaikių sprendimų svertai turi grįžti į rezidentų rankas. Nors pastaruoju metu garsiai kalbant apie šią problemą ji parodo tik didesnį paveikslą.

„Norime, kad sprendimai grįžtų prie rezidentų statuso, socialinių garantijų ir atlyginimo klausimo ne tik trumpalaikėje perspektyvoje, bet ir ilgalaikėje, į tai įeina ir karjeros galimybės, kurios gali paaiškėti tik turint aiškią sveikatos apsaugos sistemos viziją. Taigi rezidentų problema yra tik dalis didelio paveikslo, kurio centre pacientas, kuriam turi būti teikiamos kokybiškos ir prieinamos paslaugos. O tam reikia iš esmės reformuoti visą sveikatos apsaugos sistemą“, – įsitikinusi U.Builytė.

Medikai į mitingą kviečiami atvykti su lagaminais.

Paskutinis lašas

Mitinge dalyvaus ir Karolina Jasevičiūtė. Ji, naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad buvo tik laiko klausimas, kada medikai neišlaikys ir prabils.

„Esu pirmų metų vaikų ligų rezidentė Vilniaus universiteto Santariškių klinikose. Kai tavo aukštasis universitetinis išsilavinimas, medicinos magistro diplomas yra prilyginamas vos didesniam atlyginimui nei minimali mėnesinė alga Lietuvoje, kažkada turėjo ateiti laikas pradėti garsiai kalbėti apie tai“, – sakė rezidentė.

„Atlyginimai nėra vienintelė problema, dėl kurios gydytojai, medicinos darbuotojai ir pacientai išeis į gatves, bet po pastarųjų įvykių, kai Seime labai neprofesionaliai ir melagingai buvo du kartus balsuota dėl gydytojų rezidentų darbo užmokesčio didinimo ir po pirmo palankaus sprendimo buvo perbalsuota už mums nepalankų, tai turbūt buvo paskutinis lašas, paskatinęs išeiti į gatves“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė K.Jasevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.