J.Borisovo viltis – išsaugoti slaptą šaudyklą

Skandalingasis verslininkas Jurijus Borisovas norėtų įteisinti jo sodyboje esantį nelegalų požeminį statinį, kuriame įrengta viena ilgiausių ir moderniausių šalyje šaudyklų. Teismas nagrinėja bylą dėl jos nugriovimo.

Taip šaudykla (apibrėžta) atrodė, kai ji buvo įrenginėjama J.Borisovo sodyboje, esančioje Trakų rajono Vainių kaime.<br>P.Lileikio nuotr.
Taip šaudykla (apibrėžta) atrodė, kai ji buvo įrenginėjama J.Borisovo sodyboje, esančioje Trakų rajono Vainių kaime.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 19, 2018, 9:46 AM

Pageidavimą įteisinti po žeme esančią 309 metrų ilgio šaudyklą Trakų teisme išreiškė trečiuoju asmeniu civilinėje byloje pripažinta bendrovė „Geovika“, priklausiusi J.Borisovui.

Reikalavimas nugriauti paslaptingą statinį yra surašytas Rusijos piliečiui J.Borisovui, kuris sodybą Vainių kaime ėmė įrenginėti daugiau kaip prieš 15 metų.

Vėliau sklypą įsigijo ir jį iki šiol valdo „Geovika“.

Faktus apie slapta be leidimų įrengtą šaudyklą skyrybų metu paviešino verslininko sutuoktinė Irina Borisova.

Manoma, kad pogrindinėje šaudykloje ne tik vyko snaiperių treniruotės, bet ir buvo sukauptas kovinių ginklų arsenalas. Tai – viena ilgiausių privačių šaudyklų visoje Europoje.

Rusijoje gyvenantis J.Borisovas šiuo metu dirba šios šalies Gynybos ministerijos kontroliuojamos karinių sraigtasparnių gamybos bendrovės generaliniu direktoriumi.

Žadėjo pateikti pasiūlymus

Praėjusiame teismo posėdyje „Geovikos“ atstovai pateikė atsiliepimą, kuriame nurodė sieksiantys įteisinti nelegalų statinį – ginčą esą galima išspręsti taikiai. Taip mano ir J.Borisovas.

Tačiau Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Ligita Luščiauskaitė teigė, kad taikos sutarties projektas nebuvo pateiktas.

Trakų teismas posėdį atidėjo iki vasario 19 dienos – per tą laiką J.Borisovas ir „Geovika“ turėtų parengti savo pasiūlymus.

Tačiau įteisinimo planai kelia didelių abejonių.

Iki šiol niekas iš valstybės institucijų atstovų nėra net kojos įkėlęs į mįslingą požeminį statinį.

„Geovika“ buvo įkurta 2012 metais. Vienintelis jos akcininkas iš pradžių buvo J.Borisovas.

Nuo 2014 metų sausio „Geovikos“ savininke tapo Nyderlanduose registruota bendrovė „Dovecote Investments B.V.“.

Tačiau manoma, kad faktinis „Geovikos“ vadovas tebėra J.Borisovas.

Į sodybą įleido tik teismas

Pasak I.Borisovos, į šaudyklą galima patekti iš vieno teritorijoje esančių statinių.

Tačiau tikrintojai įėjimo neaptiko – įtariama, kad jis galėjo būti panaikintas įrengus antrą įėjimą kitoje vietoje.

Dar iki teismo proceso dėl požeminio statinio nugriovimo pradžios „Geovikos“ apsaugininkai neįleido į teritoriją nei žurnalistų, nei I.Borisovos advokato, nei antstolio.

Statybos inspekcija nusprendė atlikti geofizikinius tyrimus – specialiais prietaisais iš išorės ištirti, kas slypi po žeme.

Atlikti šių darbų buvo pakviesta bendrovė „GeoBaltic“.

Sodybos apsauga, pamačiusi atvykėlius, sutiko įleisti tik Statybos inspekcijos specialistus ir policijos pareigūnus, o svarbiausiems tyrimo dalyviams – geofizikams – vartai buvo užtrenkti. Valdos šeimininkai geofizikus buvo priversti įsileisti tikta per teismą.

Panaudoję georadarą ir atlikę elektrinę tomografiją tyrėjai aptiko kelių šimtų metrų ilgio požeminį statinį.

Ir toliau nėra atviras

Priremtas prie sienos Rusijos valdininkas pripažino, kad objektas egzistuoja.

Savo atsiliepime teismui jis nepateikė informacijos apie objekto paskirtį, tačiau nepripažino, kad tai – šaudykla.

Nugriauti statinį po žeme J.Borisovas privalėjo dar iki 2017 metų gegužės vidurio. Statybos inspektoriams su J.Borisovu susisiekti nepavykdavo – jis nedalyvavo ir pastarajame teismo posėdyje.

Inspekcija prašo teismo įpareigoti J.Borisovą per tris mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti požeminį statinį, už kiekvieną uždelstą dieną skiriant 30 eurų baudą.

Jei J.Borisovas geruoju nevykdytų teismo reikalavimo, inspekcija prašo leisti jai pačiai imtis statinio griovimo, išieškant išlaidas iš jo savininko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.