Liberalai Seimo pirmininkui skundžiasi dėl stabdomo Kanados ir ES prekybos susitarimo

Liberalai pasiskundė Seimo pirmininkui dėl stabdomo Kanados ir ES prekybos susitarimo

Liberalai Seimo Pirmininkui skundžiasi dėl stabdomo Kanados ir ES prekybos susitarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalai Seimo Pirmininkui skundžiasi dėl stabdomo Kanados ir ES prekybos susitarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2018, 11:30 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:07 PM

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto narius atkreipdami dėmesį į tai, kad komitetas jau devynis mėnesius neranda laiko apsvarstyti Kanados ir Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ekonomikos ir prekybos susitarimo.

Projektas Seimui buvo pateiktas dar praėjusių metų birželį, pagrindinis Užsienio reikalų komitetas, laukdamas papildomų komitetų išvados, surengė dvejus klausymus, projektui dar birželį pritarė papildomas Kaimo reikalų komitetas. Kitas papildomas Sveikatos reikalų komitetas klausimo nesvarsto iki šiol.

„Kanados ir ES prekybos susitarimas atveria daugiau galimybių šalies eksportuotojams, gali ženkliai paskatinti Kanados įmonių investicijas Lietuvoje. Be to, tai svarbus ne tik ekonominio, bet ir politinio bendradarbiavimo instrumentas, sutvirtinantis ryšius su patikima Lietuvos bei visos Europos partnere Kanada. Sunku suprasti, kodėl Seimo Sveikatos komitetas taip ilgai neranda laiko šio klausimo svarstymui ir taip vilkina procesą“, – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Armonaitė.

Jos teigimu, Seimo Statutas nenumato prievolės Seimui laukti papildomo komiteto nuomonės, tačiau Seime yra susidariusi geranoriška tradicija palaukti papildomų komitetų išvadų prieš tęsiant klausimo svarstymą pagrindiniame komitete ir Seimo posėdyje.

„Vis dėlto tai, kad Sveikatos komitetas iki šiol neranda laiko svarstyti CETA susitarimo, kelia abejonių, ar tokia geranoriška Seimo tradicija nėra piktnaudžiaujama“, – svarsto A. Armonaitė.

Liberalai atkreipia dėmesį į tai, kad viešojoje erdvėje anksčiau buvo aiškinama, jog Sveikatos komitetui reikia laiko įsigilinti į susitarimą, tačiau jo svarstymas niekada nebuvo įtrauktas į komiteto darbotvarkę. Vėliau girdėtas paaiškinimas, kad komitetas laukia Europos Teisingumo Teismo (ETT) išvados dėl Belgijos Karalystės kreipimosi. Tačiau Belgijos kreipimasis nėra niekaip susijęs su sveikatos sritimi. Tokie komiteto paaiškinimai, kad jiems neva reikia laukti ETT sprendimo, yra absoliučiai nepagrįsti ir tik patvirtina abejones, ar šiame komitete nėra bandoma pristabdyti susitarimo ratifikavimo.

Liberalai ragina Seimo Sveikatos reikalų komitetą kuo greičiau apsvarstyti prekybos susitarimą, kad Seimas galėtų susitarimą ratifikuoti dar pavasario sesijos pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.