Valdžia susizgribo: „vokelius“ nešančių pacientų laukia perauklėjimas

„Vokeliu“ ar „simboline dovanėle“ mėgstančių dėkoti medikams pacientų laukia rimtas perauklėjimas. Šio klausimo ėmėsi Seimo sveikatos reikalų komitetas.

Ruošiamasi kovai su kyšiais medikams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruošiamasi kovai su kyšiais medikams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asta Kubilienė teigė, kad bus kovojama su korupcija.<br>T.Bauro nuotr.
Asta Kubilienė teigė, kad bus kovojama su korupcija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2018, 2:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:02 PM

Komiteto pirmininkė, Seimo narė Asta Kubilienė teigė, kad korupcijos sveikatos sektoriuje mažinimas yra vienas iš svarbiausių veiklos prioritetų. 

„Šiandien įvyko ilgai planuotas susitikimas, su įvairių institucijų ir organizacijų atstovais. Dalyvavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT), viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), prezidentės ir premjero patarėjai“, – kalbėjo ji ir patikslino, kad šis ilgai planuotas susitikimas buvo surengtas tam, kad būtų aptarta, kaip minėtoms tarnyboms efektyviau keistis informacija ir derinti savo veiksmus.

Susitikimo metu aptarti teisės aktų ir reikalingų pokyčių, funkcijų persiskirstymo tarp institucijų bei išteklių klausimai.

Korupcija, tai milijonais eurų skaičiuojama žala valstybei, visiems piliečiams ir visų medikų bendruomenei. Tolerancija, kai vieni pacientai tampa lygesni už kitus pacientus, o įstaigos lygesnės už kitas įstaigas žeidžia tiek pacientus, tiek medikus, žlugdo sąžiningų medikų darbą ir skatina emigraciją“, – kalbėjo politikė.

Seimo narė teigė, kad pradėtų tyrimų skaičius labai mažas, o tyrimai rodo, kad situacija nesikeičia jau trečius metus iš eilės. Susitikimo metu buvo patartos „smulkiosios“ ir „stambiosios“ korupcijos priežastys. 

„Kalbant apie „mažąją“ korupciją, tai ji mažėja, tai problema susijusi su vyresnio amžiaus pacientais. Svarbu užtikrinti, kad tokie atvejai būtų tiriami labai greitai. Labai svarbu užtikrinti skaidrumo, kad gydytojai pildytų privačių interesų deklaracijas, atsisakyti veikiančių svarbių asmenų palatų, o tokie atvejai, kaip kad paaiškėjo vakar Santaros klinikose, turi būti tiriami ir nagrinėjami“, – sakė A.Kubilienė.

Anot A.Kubilienės, artimiausiu metu bus laukiama pasiūlymų dėl kai kurių galiojančių teisės aktų pakeitimų iš prokuratūros atstovų, numatytas susitikimas policijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, kurio metu bus aptartos priemonės, kaip suvaldyti „smulkiąją“ korupciją.

„Turime labai aiškiai atskirti. Tai nėra nepasitikėjimas gydytojais, Visa medicina nėra korumpuota ir lenkiame galvas prieš gydytojus, kurie dirba sąžiningai. Rengiamas planas, kaip bus keičiama visuomenės nuomonė apie gydytojus, kad tos „tradicijos“ išnyktų“, – kalbėjo Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?