R. Karbauskis turi planų dėl konservatorių skandalo, G. Landsbergis rodė į Agrokoncerną

Trečiadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“ pasirodžiusi informacija apie galimus konservatoriaus Lauryno Kasčiūno ryšius su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu „MG Baltic“ koncerno viceprezidentu Raimondu Kurliansku, premjeras ir Seimo pirmininkas norėtų, kad jis savo pareigas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete laikinai stabdytų.

 R.Karbauskis įkando konservatoriams dėl L.Kasčiūno situacijos.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Karbauskis įkando konservatoriams dėl L.Kasčiūno situacijos.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Karbauskiui L.Kasčiūno situacija kelia klausimų.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Karbauskiui L.Kasčiūno situacija kelia klausimų.<br> lrytas.lt montažas.
Seimo pirmininkas ir premjeras norėtų, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete L.Kasčiūnas bent laikinai nedirbtų.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas ir premjeras norėtų, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete L.Kasčiūnas bent laikinai nedirbtų.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis sutinka, kad situacija yra sudėtinga. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis sutinka, kad situacija yra sudėtinga. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 9:42 AM, atnaujinta Mar 29, 2018, 11:05 AM

Tai Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis nusprendė po susitikimo ketvirtadienį ryte.

„Esame susirūpinę dėl L.Kasčiūno. Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete dirbantis asmuo yra įvardintas kaip viešai nepatikimas žmogus. Todėl mes manome, kad reikia kreiptis į patį komitetą, kad jis svarstytų, kad kuriam laikui galėtų dirbti pakaitinis komiteto narys“, – ketvirtadienį ryte Seime sakė Seimo pirmininkas. Šiuo metu šis komitetas, turintis specialiosios komisijos statusą būtent tiria politikų ir verslininkų korupcinius ryšius.

Paklaustas, ar neketina atimti leidimo dirbi su slapta informacija, Seimo pirmininkas sakė, kad tam kol kas nėra pagrindo. „Čia turi būti tikras pagrindas, o ne tai, kad tik parašyta. Mes negalime nuteisti žmogaus neištyrus“, – teigė jis, pridurdamas, kad prašys Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pačiam vertinti šią situaciją.

Premjeras S.Skvernelis antrino Seimo pirmininkui.

„Ta viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija kelia daug klausimų ir nerimo. Bet yra gerai tai, kad pats komitetas, turintis specialiosios komisijos teises, tiria sąsajas politikų ir galimo korupcinių verslų susiliejimą. Manau, kad tikimės, kad ir į tuos klausimus bus atsakyta“, – žurnalistams sakė jis.

„Man atrodo, kad yra keista, kad žmogus, kuris pagal viešoje erdvėje pateiktą informaciją, galimai buvo susaistytas tampriais ryšiais su atskirais pavedimais, tiria ir dalyvauja tyrime, kuriame pats figūruoja. Tai turbūt taip neturėtų būti“, – teigė premjeras.

R.Karbauskiui klausimų kelia ir konservatorių lyderis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis prieš ketvirtadienio posėdį informavo, kad valdančioji koalicija kreipėsi, kad L.Kasčiūnas negali dirbti šiame komitete. „Informaciją, kurią vakar skaitėme spaudoje, ji skandalinga ta prasme, kad atrodo, jog dėžutes buvo tokios pačios, tik turinys lieka neaiškūs“, – kalbėjo R.Karbauskis, prisimindamas buvusiam liberalui Eligijui Masiuliui duotą alkoholinio gėrimo dėžutę su pinigais. „Tikiuosi, kad visi dalykai išaiškės. Ir mes suprasime, ar yra koks nors skirtumas tarp liberalų ir konservatorių šituo klausimu“, – sakė valstiečių lyderis.

Jis dar pridūrė, kad ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko veiksmai jam kelia daug klausimų.

G.Landsbergis užsimena apie dvigubus standartus

G.Landsbergis šią naujieną vertino gana skeptiškai. „Diskusija gali būti tokia, tik aš manau, kad reikia kalbėti apie nušalinimą nuo darbo pačiam komitete, o nuo tyrimo, kuris gali būti siejamas su klausimais, kurie buvo viešumoje iškilę“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė konservatorių lyderis, sakydamas, kad klausimas bus svarstomas, o galbūt ir pats Seimo narys priims sprendimą.

Jis nepagailėjo ir kritikos Seimo darbui. „Norėčiau priminti apie dvigubų standartų taikymą. Kaip ir Kaimo reikalų komitetas lygiai taip pat turėtų visi nusišalinti, kurie turi ryšių su Agrokoncernu“, – apie kitos komisijos darbą ir problematiką kalbėjo G.Landsbergis.

Paklaustas, ar įžvelgia Seimo nario kaltę, jis sutiko, kad situacija yra sudėtinga. „Penktadienį mūsų partijos priežiūros komitetas renkasi svarstyti visos susidariusios situacijos“, – teigė jis, užsimindamas ir apie galimas drausmines priemones.

Jis pripažino, kad dalis dienraštyje „Lietuvos rytas“ paviešintos informacijos jam buvo naujiena.

L.Kasčiūnas sprendimą jau priėmė

Pats L.Kasčiūnas žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad sprendimą dėl išsakytų abejonių jau priėmė. „Ne valstiečiai turi nurodyti opozicinėms frakcijoms ir jų nariams, kas turi nusišalinti, o kas kur dirbti. Tai būtų mūsų frakcijos sprendimas. Tai aš atsakysiu labai paprastai, aš nusišalinsiu nuo vykdomo parlamentinio tyrimo. Jau ir dabar tai dariau“, – sakė L.Kasčiūnas.

„Bet šiuo atveju, tikrai iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nesitrauksiu“, – dar kartą patvirtino L.Kasčiūnas. Pridurdamas, kad jam labai svarbi ir komiteto pirmininko Vytauto Bako nuomonė, kurio šiandien Seime nėra. Jis sutiko, kad tyrime jį gali pakeisti jo pakaitinis žmogus – tai konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Dar kartą komentuodamas savo susitikimus su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu „MG Baltic“ koncerno viceprezidentu R.Kurlianskiu, jis savo elgesį argumentavo naivumu. „Tai yra gera gyvenimo pamoka. Ten buvo tokia pilka zona, pritrūko ir politinės patirties. Tikrai tą pripažįstu, natūralu, kad turbūt reikėjo daryti kitaip“, – pasakojo L.Kasčiūnas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad dienraštis „Lietuvos rytas“ iš savo šaltinių sužinojo, kad ne tik Lietuvos liberalų sąjūdis, bet ir kai kurie konservatoriai yra įsivėlę į daugybę klausimų keliančius ryšius su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu „MG Baltic“ koncerno viceprezidentu R.Kurlianskiu.

G.Landsbergis šią informaciją vadina melu, o L.Kasčiūnas teigia, kad neturi, ko bijoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.