R. Karbauskis tiki, kad konservatorių krizė yra sisteminė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sureagavo į dabartines Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų problemas. Jo teigimu, iš Seimo pats pasitraukęs Tadas Langaitis, seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Mykolas Majauskas ir Laurynas Kasčiūnas, kurio narystė partijoje suspenduota metams, nurodo į sisteminę partijos krizę.

R.Karbauskis mano, kad paskutinės krizės konservatoriams reiškia jau rimtą krizę. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis mano, kad paskutinės krizės konservatoriams reiškia jau rimtą krizę. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-03 08:56, atnaujinta 2018-04-03 09:24

„Geriausiai, matyt, pasakė pats G.Landsbergis, kad tai yra didžiulė krizė konservatorių partijoje. Ir jau atrodo, kad ji yra sisteminė. Nes T.Langaitis pasitraukė iš Seimo. Ir jis pirmiausia apkaltino valstiečius. Bet manau, kad čia yra arba gobšumas, arba bandymas išvengti tam tikros atsakomybės už tai, kas buvo padaryta“, – teigė R.Karbauskis.

Jis nesuvokė ir seksualiniu priekabiavimu įtariamo M.Majausko elgesio. :Kada politikas alkoholiu girdo moksleives, vedasi jas į namus, tai yra sunku kokia nors logika paaiškinti ir kaip nors pateisinti. Net neįmanoma to padaryti“, – teigė jis.

Valstiečių lyderiui užkliuvo ir konservatorių partijos pirmininko elgesys.

„Toliau, tai ką mes dabar girdime, kad pasirodo pats G.Landsbsregis „Stikluose“ pietavo su atstovais kompanijų, kuriuos dalijaso su E,Masiuliu, kyšiais. Tai ką jis ten galėjo veikti, kas mokėjo už sąskaitą? Nes jis sakė, kad jis pristatinėjo savo rinkiminę programą. O dar yra nors viena kompanija Lietuvoje, kuriai konservatoriai pristatinėja savo programą. Tikriausiai, kad nėra“, – pasakojo valstiečių vadovas. Jam taip pat sunkiai sekėsi atskirti liberalų ir konservatorių situacijas.

„Kai supranti, kad dėžutės buvo nešiojamos visiems. Ir pats G.Landsbergis pripažino, kad ji savo dėžutę prašė sekretorės paslėpti. Tai, kad L.Kasčiūnas, čia yra dalis to, kas yra politinė korupcija, bet kokiu atveju liberalai yra teisūs, šiandien labai sunku suprasti, kuo liberalų situaciją skiriasi nuo konservatorių“, – „Žinių radijo“ eteryje sakė R.Karbauskis.

Mato opozicijos žlugimą

Apie situaciją parlamente R.Karbauskis pasisakė ir socialiniame tinkle. Jis teigė sulaukęs daug klausimų, kodėl valdantieji nepalaikė priešlaikinių rinkimų idėjos. Anot jo, valdančioji dauguma tokios pozicijos ėmėsi, nes opozicija, jo teigimu, nėra tokia, kokia dedasi viešumoje.

„Išankstinių rinkimų ji siekia nuo pirmos dienos, kai tik sužinojo, kad teks dirbti opozicijoje. Ji nuolatos stengiasi kurti tam palankias situacijas. Tačiau dabar, kai politinės korupcijos skandalas įgauna pagreitį ir jame ima aiškėti detalės, klampinančios ir konservatorių lyderius, man tampa aišku, kodėl priešlaikiniai rinkimai opozicijai buvo tokie reikalingi.

Ne vienas patyręs politikas galėjo stebėti opozicijos nerimą ir desperacija paženklintą blaškymąsi jau pirmąją dieną po rinkimų. Tik ne vienas, kol nežinojome tiesos, manėme, jog tai jaunų, nepatyrusių lyderių bandymas tapti kažkuo ir pateisinti pirmtakų lūkesčius. Tačiau dabar tampa aišku, kad visas opozicijos darbo koncentravimasis į valdančiųjų žeminimą (konstruktyvia kritika to tikrai nepavadinčiau) tebuvo jų pačių gynyba! Žinodami tokius faktus, kurie jau ima ryškėti, konservatoriai visada nuogąstavo, kad, jiems paaiškėjus, grės rimta krizė, todėl reikia daryti viską, kad nebūtų nei laiko, nei asmenų, kurie galėtų atskleisti konservatorių susitikimus, paramas ir „dėžutes“. Be to, valstiečių programa yra socialiai orientuota. Tai dar viena rimta grėsmė, kad valdantieji gali patikti žmonėms. Panašu, kad šie nuogąstavimai pasitvirtina – biudžetas surenkamas žymiai didesnis, atsiranda daugiau galimybių didinti pensijas, padėti jaunoms šeimoms ir vaikams.

Šiandien ryškėja vertybinis opozicijos žlugimas. Konservatoriai jau buvo pripratę, jog jie yra neliečiamieji, tyliai ir slapta globojantys dvigubus standartus ir visiems klijuojantys Lietuvos priešų etiketes, nors patys ką tik gėdingai atsiskleidė ir, neslėpsiu, galutinai nuvylė net ir mus, nes mes juos dar stengėmės laikyti deramais oponentais. Ne veltui opozicija jautėsi tokia sutrikusi, nes, pasirodo, jog „dėžutę“ iš tų pačių verslininkų, kurie klimpsta politinės korupcijos skandale, paėmė ne tik Eligijus Masiulis. Matyt, konservatoriai nutuokė, kad po atskleistų E. Masiulio, V. Gapšio ir R. Kurlianskio ryšių yra tik dienų klausimas, kai į dienos šviesą išlįs konservatorių susitikimai, prašytos ir gautos paramos. Net ir to paties Gabrieliaus Landsbergio susitikimas su R. Kurlianskiu „Stikliuose“, ką atremti prisidengiant bet kokiais kaltinimais, kaip įprasta, bus sudėtinga. Dabar akivaizdu, kad tik baimė, o ne taurūs darbai dėl Lietuvos, skatino opoziciją bet kokia kaina formuoti neigiamą valstiečių įvaizdį ir deklaratyvų pirmalaikių rinkimų siekį.

Visos šios, prieš pat Velykas paaiškėjusios, politinės korupcijos aplinkybės, į dugną tempiančios konservatorius, drauge diskredituoja jų dešimtmečiais monopolizuotas vertybes, kurios viešumoje juos turėjo parodyti geresniais, pranašesniais už kitus. Konservatorių išpažintos vertybės pasirodo yra tik žiauri ir melu grįsta priedanga, skirta paslėpti procesus, kurie yra mūsų valstybės didžiausia nelaimė, turinti savo pavadinimą – korupcija“, – rašė R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.