VRK nusprendė: valstiečiai įstatymą pažeidė, bet ne šiurkščiai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį svarstė, kaip vertinti per Seimo rinkimų kampaniją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) patirtas išlaidas kai kuriems kandidatams mokant atlyginimą.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 10, 2018, 1:34 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 3:03 PM

Dar prieš svarstant, LVŽS į komisiją paskirta narė Jonė Valčiukienė nusišalino nuo klausimo svarstymo. 

Komisijai siūloma pripažinti, kad LVŽS veiklos koordinatoriais 2016 balandžio-spalio mėnesiais dirbusių 7 asmenų darbo užmokesčiui ir su tuo susijusiais mokesčiams apmokėti LVŽS naudojo Seimo rinkimų politines kampanijos lėšas, kurių bendra suma siekia beveik 65 tūkst. eurų. 

Taip pat siūloma pripažinti, kad tokiu elgesiu LVŽS nešiurkščiai pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo nuostatas. 

Komisija tokiems siūlymams pritarė vienbalsiai. 

Už pažeidimą valstiečiai gali atsipirkti bauda iki 3 tūkst. eurų/ 

Atlyginimai skyrėsi

VRK duomenimis, atlyginimai, kuriuos gavo Saulius Skvernelis, Rita Miliūtė, Tomas Beržinskas, Dovilė Šakalienė, Arnoldas Pikžirnis, galėjo skirtis net iki šešių kartų. Visgi neaišku, ar minimi asmenys dirbo pilną darbo dieną, ar ne. 

Komisijos narys Vilius Semeška pastebėjo, kad R.Miliūtė savo biografijoje nurodė, kad dirbo LVŽS veiklos koordinatore. Tuo tarpu S.Skvernelis tokios informacijos nepateikė. V.Semeškai kilo klausimas, ar tai negalėjo būti fiktyvus įdarbinimas, nes neaišku, kokius darbus jie vykdė. 

Išvadą pristačiusi VRK atstovė sakė nežinanti, kaip dabar reikėtų išsiaiškinti, ar tai nebuvo fiktyvus įdarbinimas. 

Kreipėsi „tvarkiečiai“

Į VRK kreipėsi opozicinė Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“ dėl galimo pažeidimo finansuojant 2016 metų LVŽS rinkimų kampaniją, mat paaiškėjo, kad tuomet mokėtas atlyginimas dabartiniam premjerui S. Skverneliui ir kai kuriems jo komandos nariams.

„Tvarkiečių“ nuomone, jei atlyginimai S. Skverneliui, Rūtai Miliūtei, Dovilei Šakalienei, Tomui Beržinskui ir Arnoldui Pikžirniui mokėti ne iš specialios rinkimų sąskaitos, bet iš LVŽS partinės sąskaitos, tai turėtų būti Politinių kampanijų finansavimo įstatymo pažeidimas.

Įstatymas nurodo, kad prasidėjus politinei kampanijai, visos politinės kampanijos išlaidos gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

LVŽS deleguotas premjeras S. Skvernelis Žinių radijui yra sakęs, kad jo darbo sutartis su partija sudaryta prieš jam pradedant rinkimų kampaniją. Jis teigė, kad reikalingi žmonės partijos buvo įdarbinti iki rinkimų ir pagal neterminuotas darbo sutartis.

„Buvo dirbama partijai, nustatytu darbo laiku, kaip ir kiekvienas dirbantis pagal darbo sutartį“, – sakė premjeras.

Jis teigė, kad darbas, kurį atliko „valstiečių“ įdarbinti žmonės, prisidėjo prie jų pergalės rinkimuose.

„Manau, kad tie žmonės, kurie darbavosi – natūralu, kad rinkiminiais metais darbo pajėgumai yra stiprinami, jie davė rezultatus, nes tų žmonių darbas prisidėjo prie to, kad Seimo rinkimuose 56 mandatus šita partija laimėjo. Tai tikrai buvo sudėtingas darbas ir neorientuotas vien tik į rinkimus, kadangi partija nėra pakankamai skaitlinga ir kasdien neturi samdomo techninio personalo tiek, kiek reikia rinkiminiais metais turėti“, – sakė S. Skvernelis.

Portalas delfi.lt pranešė, kad už darbą „valstiečių“ partijos veiklos koordinatoriumi S. Skvernelis gaudavo vidutiniškai 1,7 tūkst. eurų „į rankas“.

Portalo duomenimis, be S. Skvernelio, dar mažiausiai keturi „valstiečių“ rinkimų kampanijos nariai gavo atlyginimus iš LVŽS, kai buvo oficialiai įdarbinti partijoje veiklos koordinatoriais. Dvi iš jų – dabartinės Seimo narės Rūta Miliūtė ir Dovilė Šakalienė. Taip pat LVŽS buvo įdarbinti buvę vidaus reikalų ministro S. Skvernelio patarėjai Tomas Beržinskas bei Arnoldas Pikžirnis, šiuo metu dirbantys ministro pirmininko komandoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.