Anglų kalbos egzaminu pasipiktinę abiturientai grasina mitingu

Brandos egzaminų maratono pradžia, panašu, nepraėjo be nesklandumų. Po šeštadienį vykusio anglų kalbos egzamino abiturientai pasiskirstė į dvi stovyklas: vieni įsiutę dėl klausymo užduoties ir grasina mitinguoti prie Nacionalinio egzaminų centro (NEC), o štai kiti ramūs – užduotis buvo nors ir sunkesnė nei kitos, bet gera.

 Abiturientai piktinasi anglų kalbos egzamino užduotimi. <br> 123rf nuotr.
 Abiturientai piktinasi anglų kalbos egzamino užduotimi. <br> 123rf nuotr.
Saulė Vingelienė.<br>T.Bauro nuotr.
Saulė Vingelienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 4:26 PM, atnaujinta May 8, 2018, 4:43 PM

Rašo peticijas, grasina mitingu

Naujienų portalas lrytas.lt gavo abiturientų laišką, kuriame jie teigia, kad po šeštadienį vykusio anglų kalbos egzamino „yra kilęs didelis skandalas dėl klausymosi 4-os užduoties“. Laiške redakcijai teigiama, kad ji buvo visiškai nesuprantama, jai perskaityti buvo duota pusė minutės.

„Nelabai kas ir sugebėjo ten bent tašką surinkti. Tačiau NEC puslapyje, kompaktuose ir visur kitur ši užduotis visiškai kitokia – labai lengva, lėtai pasakyta, suprantamai aiškiai, duota minutė pasiskaityti – visa klausymosi dalis žymiai lėtesnė. Nors tai tik keli taškai, bet kai kuriems tai gali padėti ateičiai“, – teigiama laiške.

Nerimsta dvyliktokai ir socialiniuose tinkluose. Abiturientams skirtose grupėse jie jau planuoja mitingus. Vienoje tokių grupių rašoma, kad NEC „eilinį kartą nori nuskriausti abiturientus ir sužlugdyti jų gyvenimą“. Todėl planuojama mitinguoti prie NEC pastato dėl 4 anglų kalbos klausymo užduoties.

Viename įrašų teigiama, kad originaliame užduoties diske įrašas skamba lėtai, suprantamai. Kaip teigia įrašu pasidalinusi abiturientė, pasitarę su mokytoja dvyliktokai rašo peticiją, nes toks įrašas, pasak jų, buvo „išsidirbinėjimas“.

Mano ką kitą

Nors tokie įrašai sulaukė nemažai palaikymo, kai kurie abiturientai laikosi visiškai kitokios nuomonės. Jie teigia, kad su užduotimi viskas buvo gerai, o ketvirtoji klausymo užduoties dalis visada būna sunkesnė nei kitos.

„Su įrašu viskas buvo gerai, jokių skundų neturiu. Ketvirta dalis tikrai buvo skaitoma greitai, bet ji visada sunkiausia, tad manau, kad viskas čia normalu“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė abiturientė Elzė.

Panašios nuomonės laikėsi ir kai kurie socialiniuose tinkluose paskelbtus įrašus komentavę dvyliktokai. Daugelis jų taip pat pastebėjo, kad viena klausymo užduotis kasmet būna sunkesnė už kitas.

„Anokia čia naujiena. Vienos užduoties neatlikimas nesugriaus jums gyvenimo. Universitetuose nepašauksite prieš kiekvieną sunkesnę užduotį. Pratinkitės“, – rašė viena abiturientė.

Jai pritarė ir kitas egzaminą laikęs jaunuolis: „Nebuvo ta užduotis tokia sunki. Reikėjo normaliai išklausyti ir viskas. Universitetuose ne tokių užduočių gausit, šnekėsit su kitais žmonėmis, kurie tik mals ir greitai viską suprasti.“

„Visais laikais taip buvo ir bus, kad ketvirtoji užduotis skirta labiau pažengusiems ir niekas dėl niekada nesiskundė, neverkė. Jei neduota, tai neduota. Geriau ruoškitės kitiems egzaminams, o ne verkite dėl to, ko nemokėjote“, – socialiniame tinkle rašė dar viena abiturientė.

Kaltinimai - nepagrįsti

NEC direktorė Saulė Vingelienė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad NEC internetiniame puslapyje skelbiamas tas pats užduoties įrašas, kuris buvo naudojamas ir egzamino metu. 

Anot jos, užduoties įrašas egzaminui buvo tiražuojamas iš to paties kompaktinio disko, iš kurio buvo paskelbtas ir įrašas interneto svetainėje. 

„Gavus užklausą dėl egzamino vykdymo metu naudoto įrašo trukmės ir viešai paskelbto įrašo trukmės, atlikome iš egzamino vykdymo centrų gautų ir atsitiktinai atrinktų kompaktinių diskų įrašų analizę.

Patvirtiname, kad visų keturių klausymo užduoties dalių įrašų trukmės yra NEC interneto svetainėje ir kompaktiniuose diskuose yra identiškos. Atitinkamai pirmosios dalies trukmė – 9 min. 08 sek., antrosios – 6 min. 23 sek., trečiosios – 5 min. 52 sek., ketvirtosios dalies – 6 min. 52 sek.

Todėl prielaida, kad egzamino metu įraše skambėjusių įrašytų balsų kalbėjimo tempas arba pauzės galėjo būti skirtingos, yra nepagrįsta“, – teigė S.Vingelienė. 

Paklausta, ar NEC sulaukė abiturientų skundų dėl užduoties, direktorė atsakė, kad už brandos egzaminų vykdymą, centrų aprūpinimą reikiamomis priemonėmis atsakingos savivaldybių administracijos.

Jei mokiniai formuluoja klausimą apie egzamino vykdymo pažeidimus, jie turėtų oficialiai kreiptis į savo savivaldybės administracijos švietimo padalinį arba Nacionalinį egzaminų centrą, kuris prašytų savivaldybės administracijos švietimo padalinį ištirti prašymuose nurodytus atvejus. Atlikti tyrimai būtų pagrindas sprendimams priimti.

Šiuo metu Nacionalinis egzaminų centras yra gavęs penkių kandidatų prašymus dėl pasitaikiusių egzamino vykdymo nesklandumų. Jie yra persiųsti atitinkamų savivaldybių administracijų švietimo padaliniams ištirti.

Su egzamino vykdymo instrukcija kandidatas yra supažindinamas pasirašytinai likus ne mažiau kaip trims dienoms iki egzamino vykdymo. Anglų valstybinio brandos egzamino vykdymo instrukcijos pastabose aiškiai nurodyta, kaip turi būti elgiamasi, jei yra trikdžių klausymo testo metu – nepavykus išspręsti nesklandumų yra numatyta galimybė perkelti klausymo dalį į egzamino pabaigą, pakeisti kompaktinį diską, grotuvą ar kompiuterį kitu ir pratęsti egzamino laiką tiek, kiek buvo sugaišta dėl iškilusių nesklandumų.

„Atkreiptinas dėmesys, kad šia užduotimi yra patikrinami B2 kalbos mokėjimo lygio gebėjimai (egzamino užduotį sudaro B1 ir B2 lygio užduotys). Taip pat svarbu yra tai, kad mokiniai iš anksto žinojo, kad atliekant ketvirtąją užduotį jie girdės tekstą, o skaitys jo santrauką, į kurią reikės įrašyti išgirstą žodį. Esame tikri, kad kaip ir ankstesniais metais, bus dalis kandidatų, kurie atlikdami šią užduotį gaus maksimalius taškus.

Ankstesnių metų rezultatų statistika neleidžia tuo abejoti, nes 3–5 procentai visų kandidatų gauna maksimalų egzamino įvertinimą – 100 balų už užsienio kalbos (anglų) VBE. Lyginant su kitais egzaminais, užsienio kalbos (anglų) VBE visada išsiskiria mokinių skaičiumi, kurie gauna aukščiausius įvertinimus“, – komentavo S.Vingelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.