Medikams patikėtos grožio ir nekaltybės paslaptys – įžūlių vagių rankose

„Aš nebijau prisipažinti, kad man leido botoksą“, – ištarė poetė Dalia Teišerskytė. Žinomos kaunietės neišgąsdino programišiai, kurie įsilaužė į „Grožio chirurgijos“ duomenų bazę. Tačiau kitos šios klinikos pacientės yra ištiktos šoko – joms gresia skyrybos.

Apie 30 iš 100 pacienčių pageidavo, kad klinikoje joms būtų padidinta krūtinė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apie 30 iš 100 pacienčių pageidavo, kad klinikoje joms būtų padidinta krūtinė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Poetė D.Teišerskytė į „Grožio chirurgiją“ kreipėsi, kai gerokai sulieknėjo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Poetė D.Teišerskytė į „Grožio chirurgiją“ kreipėsi, kai gerokai sulieknėjo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Karmazaitė, LR korespondentė

May 14, 2017, 12:12 PM, atnaujinta May 14, 2017, 12:22 PM

Nerimas, gėda ir baimė. Tokius jausmus išgyvena daugybė klinikos „Grožio chirurgija“ pacientų, kurių gyvenimas virto košmaru. Jiems atliktų operacijų duomenis, taip pat asmens kodus, adresus jau paviešino arba grasina tai padaryti programišiai.

„Daugybė mūsų šalies žmonių dabar išgyvena šoką.

Moterys skambina ir verkdamos guodžiasi, kad jeigu operacijų duomenys bus paviešinti, jų santuoka gali subyrėti“, – „Lietuvos rytui“ atskleidė vienas pareigūnų, tiriančių skandalingąją grožio klinikos bylą.

Į „Grožio chirurgijos“ duomenų bazę kovo pabaigoje įsilaužę vagys dar nerasti. Manoma, kad kibernetinę ataką galėjo surengti nusikalstama grupuotė iš Rusijos. Neatmetama, kad ji turi pagalbininkų Lietuvoje, mat pacientams siunčiamos grasinamosios žinutės ir lietuvių kalba.

Programišiai tęsia juodą darbą. Šią savaitę „Grožio chirurgijos“ pacientai sulaukė naujų reikalavimų susimokėti ir grasinimų, kad jų nuotraukos bus parduotos pornografijos verslui.

Dar vieną programišių ataką šios savaitės pradžioje patyrė ir grožio klinika.

Nemažai pacientų, kurių asmens duomenis ir operacijų nuotraukas programišiai paviešino, kreipėsi į advokatus, teisėsaugos pareigūnus ir Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

Kai kurie advokatai sulaukė keliolikos ar net 20 nukentėjusiųjų prašymų parengti ieškinius ir atstovauti jiems teisme.

Pareiškimus dėl pavogtų sveikatos duomenų Kauno apygardos prokuratūrai jau pateikė per 100 žmonių.

Nors kai kurie pacientai numojo ranka ir neketina bylinėtis su grožio klinika, jiems šis skandalas taip pat nemalonus.

Poetės veidui – pagalba

Pavogtus pacientų sveikatos duomenis ir nuotraukas programišiai pradėjo viešinti balandžio 21-ąją, kai klinika nepasidavė jų šantažui. Vagys negaili nei įtakingų asmenų, nei vaikų.

Klinikos pacientams buvo atliktos įvairios operacijos – nuo ausų ar nosies korekcijos iki intymių vietų plastikos.

Apie 20 proc. pacienčių yra pasigražinusios veidą. Vienų raukšlės buvo lyginamos chirurgo skalpeliu, kitų – botulino injekcijomis.

Iš pajūrio verslininkės, kuriai odą aplink akis, kaktą ir smakrą patempė plastikos chirurgas, programišiai reikalauja 1000 eurų. Atlygį jie nori gauti bitkoinais – virtualiąja valiuta, kurios judėjimą internete sunku susekti.

Už nuotraukas, kuriose veidas nufotografuotas prieš ir po botulino injekcijų, vagys prašo 50–100 eurų.

„Blogai, kad mano duomenys pavogti, bet aš nebijau. Tie, kurie tai viešina, yra menkesni už slieką. Nereikėtų šaipytis iš moterų, kurioms atliktos grožio procedūros.

Jei žmogus turi kokią nors problemą, nėra gėdinga kreiptis į plastikos specialistus. Dabar toks laikas – moterys turi būti gražios, vyrai tik ir žiūri, ar papai yra tinkamo dydžio. Mažai kam rūpi vidinis grožis, išsilavinimas, apsiskaitymas, verslumas. Kiek dėl to yra kompleksuotų moterų!“ – kalbėjo poetė, buvusi parlamentarė D.Teišerskytė.

72 metų kaunietė palaiko moteris, kurias pagražino plastikos chirurgai: „Mačiau labai gražių dirbtinių krūtų.“

Poetės pažįstama, turėjusi kreivas kojas, nusprendė jas išsitiesinti. Moteris daug iškentė – net pusę metų buvo sugipsuota.

„Kitos mano bičiulės krūtinė buvo nulinio dydžio. Kaip jai gyventi šiuolaikiniame pasaulyje, ypač kai sukasi grožio versle? Po operacijos ji jaučiasi laiminga, o smalsuoliams atsako, kad daug sportavo“, – nusijuokė pašnekovė.

Poetė nesureikšmina grožio, bet jai malonu, kai atrodo dailiai.

„Neseniai buvau vienos televizijos šventėje. Man – nemažai metų, turiu raukšlių. Tačiau apšvietimas buvo labai blogas – nuotraukoje kiekviena mano raukšlė išryškinta, atrodžiau lyg 119 metų. Nemalonu žiūrėti į tokią nuotrauką“, – prisipažino pašnekovė.

D.Teišerskytei „Grožio chirurgijos“ paslaugų prireikė prieš septynerius metus, kai gerokai sulieknėjo. Net 27 kilogramų atsikračiusios moters kūno linijos tapo dailesnės, bet veido oda sukrito, atrodė raukšlėta.

„Man suleido kažkokį varvalą, ir iš klinikos išėjau be raukšlių. Pusę metų buvau labai graži. Po to svoris ataugo“, – sakė poetė.

Atlikėjui trukdė akių vokai

Įvairių veido korekcijos operacijų atlikta ir keliems procentams vyrų.

Į klinikos duomenų bazę įsilaužę vagys internete paskelbė ir dainininko Egidijaus Sipavičiaus pavardę. Atlikėjas jau anksčiau yra atskleidęs, kad jam buvo atlikta vokų pakėlimo operacija.

„Pagrindinė priežastis, paskatinusi ryžtis operacijai, buvo nuvargintos akys.

Tai ne tik estetinis trūkumas, bet ir fizinis nuovargio jutimas, kai pasaulį sunkiai įžiūri pro užgriuvusius vokus.

Diskomfortą po operacijos jutau maždaug dvi savaites. Puikiu rezultatu galėjau džiaugtis jau po mėnesio“, – yra sakęs E.Sipavičius.

Pageidavo didesnės krūtinės

Apie 30 iš 100 pacienčių, kurios kreipėsi į plastikos chirurgus, pageidavo, kad joms būtų padidinta krūtinė.

„Esu nepatenkinta savo krūtinės forma“, – tokių nusiskundimų grožio specialistai sulaukė dažnai.

Krūtų operacijos su implantais kaina svyruoja nuo 2900 iki 3250 eurų.

Ne visos pacientės liko patenkintos joms atlikta operacija.

„9 mėnesiai po operacijos. Pasmukęs dešinysis implantas – išslydęs iš po raumens.

Pacientė nepatenkinta dešinės krūties pasmukimu, pageidauja korekcijos“, – tai 33 metų kaunietės nusiskundimai.

27 metų pacientę praėjus pusmečiui po operacijos ėmė erzinti implantai abiejose krūtyse. Juos teko pakeisti.

Dvi iš šimto pacienčių pageidavo mažesnės krūtinės.

„Pacientė nepatenkinta krūtinės dydžiu, skundžiasi iššutimais, nugaros skausmais“, – tokius nepatogumus patyrė Raimonda.

Praėjus mėnesiui po krūtų kėlimo operacijos, kurią prieš kelerius metus atliko plastikos chirurgas Vygintas Kaikaris, jis į pacientės asmens sveikatos istoriją įrašė: „Pjūviai sugiję, pašalinti siūlai, krūtų forma gera.“

Pacientė buvo nufotografuota prieš ir po operacijos. Visas nuotraukas programišiai paviešino.

Šių metų balandžio 21-osios vakarą Raimondos ramybę sutrikdė dvi trumposios žinutės su reikalavimu susimokėti. Moteris suprato, kad duomenys nutekinti.

„Man buvo nesmagu tai sužinoti“, – teigė Raimonda „Lietuvos rytui“.

Krūtų operacija buvo atlikta ir grupės „Pop Ladies“ narei Natalijai Bunkei. Pasididinti krūtis dainininkė panoro po gimdymo.

34 metų žvaigždę taip pat papiktino programišiai: „Kokio velnio kažkas gali pasiimti tas nuotraukas ir siųsti, skelbti mano krūtinės apimtį?!“

Krūtų korekcijos operacijos atliktos ir daugybei lietuvių emigrančių Anglijoje bei Airijoje. Chirurgai į tas šalis vykdavo ieškoti būsimų klienčių.

Vargino riebalų sankaupos

Maždaug ketvirtadaliui moterų, kurios kreipėsi į kliniką, buvo atliktos riebalų nusiurbimo operacijos. Padailinti pilvą ir šlaunis panoro ir scenos žvaigždės.

Tokių operacijų prireikia ne tiktai nutukusioms, bet ir sportuojančioms, sveiką gyvenimo būdą pamėgusioms pacientėms.

Endokrinologų teigimu, apie 70 procentų lietuvių turi geną, skatinantį organizmą kaupti maisto medžiagas, kai jų gaunama daugiau, nei reikia.

Nemažai žmonių, kovodami su antsvoriu, išvengia nutukimo, bet susiduria su kitomis problemomis – riebalų sankaupomis ant pilvo, juosmens, šlaunų, sėdmenų, žastų, skruostų ar pasmakrės.

„Būna pacientų, turinčių didelį kūno masės indeksą ir manančių, kad nusiurbus riebalus jie taps liekni. Riebalų nusiurbimas skirtas kūno linijoms padailinti, o ne svoriui mažinti“, – aiškino grožio specialistai.

Operacija – prieš vestuves

Po vagystės didžiausio smūgio sulaukė moterys, kurioms buvo operuotos intymios kūno vietos. Net ir tokių operacijų nuotraukos buvo laikomos ne klinikos seife, o kompiuteriuose.

Trys iš šimto pacienčių skundėsi intymių vietų problemomis, atsiradusiomis po gimdymo, – randais, išplatėjusia makštimi.

Mergystės plėvės atkūrimo procedūras darėsi dvi iš šimto pacienčių.

Pacientei, operuotis atvykusiai iš Norvegijos, programišiai taip pat buvo negailestingi – paviešino jos itin intymias nuotraukas. Vagių įžūlumas gali moteriai sugriauti gyvenimą.

Užsienietei arabiška pavarde mūsų šalyje buvo atkurta mergystės plėvė.

Iš Norvegijos atvykusi 34 metų moteris skundėsi, kad pirmoji jai atlikta mergystės plėvės korekcija buvo nesėkminga.

Praėjus 3 mėnesiams po operacijos moteris turėjo intymių santykių, kurių metu nepasirodė kraujas, todėl gyvenimas su vyru nesusiklostė. Užmezgusi kitą meilės ryšį ji pageidavo naujos operacijos.

„Tai sudėtinga operacija, ji trunka apie valandą arba dvi“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino ginekologas Artūras Šalaševičius, dirbantis „Grožio chirurgijoje“.

Mergystės plėvės atkūrimas – viena delikačiausių chirurginių procedūrų.

Yra du prarastos nekaltybės atkūrimo būdai. Vienas – kai operuojama prieš planuojamas vestuves ir įtrūkusi mergystės plėvė susiuvama specialiais siūlais, kurie po kurio laiko ištirpsta. Kitu, sudėtingesniu, būdu atkuriama nauja mergystės plėvė.

Tokių operacijų dažniau pageidauja moterys, ištekančios už vyrų iš arabų kraštų, kur vyrauja paprotys iki vedybų saugoti nekaltybę. Jeigu paaiškėja, kad nuotaka prarado skaistybę dar iki vestuvių, ji sulaukia didelės paniekos.

Nekaltybės išsaugojimas iki santuokos svarbus ir senų tradicijų besilaikantiems čigonams.

Ar jaunoji iki vestuvių nakties buvo nekalta, byloja pirmąją santuokos naktį ant paklodės likusios dėmės. Jei jų nėra, negarbė tenka ir nuotakai, ir jos šeimai.

Tarp klinikos pacienčių, pageidavusių susigrąžinti mergystės plėvę, – ir moterys lietuviškais vardais. 25 metų pacientei, operuotai prieš dvejus metus, taip pat kirto programišiai – paviešino jos itin intymią nuotrauką.

„Paviešinti tokias operacijas – žiaurus elgesys. Apie apgaulę sužinojęs sutuoktinis gali palikti žmoną arba netgi griebtis smurto“, – svarstė skandalingą bylą tiriantis pareigūnas, išklausęs ne vienos nukentėjusios klinikos pacientės graudžią išpažintį.

Sportininkai gydėsi traumas

Itin jautrias problemas plastikos chirurgams yra patikėję ir vyrai. Trys iš 20 pacientų skundėsi varpos deformacija, erekcijos metu nulinkusiu lyties organu, dažnu šlapinimusi.

Kiti vyrai klinikoje gydėsi traumas, taisėsi dantis. Tarp pastarųjų – ir „Žalgirio“ krepšinio klubo žaidėjai.

37 metų krepšininkui Robertui Javtokui buvo atliktos delno, išvaržos operacijos, tvarkyti dantys.

Sportininkas sulaukė programišių žinutės, tačiau neketina mokėti: „Tegul žiūri į mano nuotraukas. Nors nemanau, kad kam nors bus įdomu spoksoti į mano dantis.“

Ataka – gerai parengta

Išvilkti į dienos šviesą programišius, kurie taip įžūliai elgiasi su pacientų paslaptimis, nebus lengva.

„Ir mūsų šalyje yra žmonių, kurie kvalifikuotai daro tokius nusikaltimus.

Nors iš jau surinktų duomenų galima daryti prielaidą, kad ataka buvo parengta iš užsienio“, – žurnalistei teigė šaltinis teisėsaugoje ir paaiškino, kaip veikia tokios nusikalstamos grupuotės.

Programišiai naršo po viso pasaulio interneto tinklus ir ieško landų, per kurias patenka į įmonių ar organizacijų serverius.

Pasiglemžę duomenis vagys siūlo įmonėms juos išsipirkti.

Iš grožio klinikos nusikaltėliai pareikalavo daugiau kaip 300 tūkstančių eurų išpirkos. Mokėti kažkur tūnantiems vagims rizikinga, nes jie gali ir toliau šantažuoti arba grobį parduoti kitiems programišiams.

Virtualaus pasaulio nusikaltėliai naudojasi vogtais IP adresais, svetimais serveriais, juos keičia. Prie interneto jie gali prisijungti ir viešosiose vietose, pavyzdžiui, prekybos centro kavinėje.

Grožio klinikos pacientų duomenų vagystę tiriantiems pareigūnams susidarė įspūdis, kad tai buvo neatsitiktinis įsilaužimas, mat programišiai gerai pasirengę ir apgalvoję, kur kels duomenis.

„Jie tai padarė pavydėtinai profesionaliai. Ir mums teisėsaugoje reikėtų turėti tokių gerų specialistų, tada galėtume greičiau atskleisti nusikaltimus. Juodojo interneto mechanizmas – sudėtingas, o mūsų galimybės ir priemonės yra ribotos – viską turime daryti teisinėmis priemonėmis, negalime peržengti nustatytų ribų“, – aiškino pareigūnas, tyręs jau ne vieną kibernetinį įsilaužimą.

Pašnekovas neslėpė: net ir nustačius vietą, iš kurios įsilaužta į klinikos duomenų bazę, to gali būti per maža: „Pavyzdžiui, paaiškės, kad jungtasi iš Archangelsko. Kas skris taip toli į šaltą sritį ir dar su ribotomis lėšomis?

Be to, nusikaltėliai gali būti prisijungę prie serverio tame mieste, o iš tiesų lindėti Maskvoje.

Net jei ir nustatysime nusikaltėlius, Rusija gali jų neišduoti, todėl ši byla labai sudėtinga.“

Vis dėlto pareigūnai nenuleidžia rankų: „Jei yra nuodas, vadinasi, turi būti ir priešnuodis. Įveikti tokias kliūtis – nelengvas, bet įdomus iššūkis.“

Pareigūnų taikiklyje – ir rasti pinigai

„Klinika „Grožio chirurgija“ patyrė kibernetinį incidentą, kurio metu nusikalstamu būdu buvo gauta prieiga prie klinikos saugomų pacientų asmens duomenų. Apgailestaujame ir atsiprašome klientų – užtikriname, kad darome viską.

Kovo 24 dieną klinika kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą ir Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą“, – teigė klinikos direktorius Jonas Staikūnas.

Kauno apygardos prokuratūros kuruojamas tyrimas atliekamas dėl galbūt įvykdytų nusikalstamų veikų – neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo ir turto prievartavimo. Už šiuos nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

„Grožio chirurgija“ dar prieš programišių įsilaužimą atsidūrė pareigūnų taikiklyje. Šiuo metu Kaune taip pat atliekamas ir tyrimas dėl galimų finansinių pažeidimų. Pareigūnai klinikos patalpose rado apie 400 tūkstančių eurų grynųjų – aiškinamasi jų kilmė.

Duomenis kaupė be svarbaus leidimo

Į „Grožio chirurgijos“ duomenų bazę įsilaužę anonimai tvirtino gavę apie 24 tūkst. klientų sveikatos korteles.

Paaiškėjo, kad klinikos savininkai asmenų duomenis apie sveikatą kaupė nelegaliai.

Asmens duomenų valdytojų valstybės registre nėra įrašo apie „Grožio chirurgiją“.

Klinika neturėjo leidimo, kurį išduoda Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI).

Apie asmens duomenų, susijusių su sveikata, tvarkymą automatiniu būdu įmonė privalo pranešti iš anksto, turi būti atlikta patikra. Tokie duomenys yra priskiriami prie ypatingųjų kategorijos, todėl jų valdytoją tikrina informacinių technologijų specialistai ir teisininkai.

„Grožio chirurgijos“ vadovai leidimo tvarkyti sveikatos duomenis turėjo prašyti dar prieš klinikos atidarymą. To nepadarę jie pažeidė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą.

Už įstatymo pažeidimą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims gresia 300–1150 eurų, o už pakartotinai padarytus nusižengimus – 1100–3000 eurų bauda.

Šių metų balandžio 27 d. VDAI pradėjo šios klinikos asmens duomenų tvarkymo teisėtumo patikrinimą.

Pradėti tyrimai ir pagal asmenų skundus. VDAI yra gavusi 5 skundus dėl „Grožio chirurgijos“. Asmenys skundžiasi, kad klinika neužtikrino tinkamo duomenų saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.