Po KT sprendimo siūloma atsisakyti privilegijų atlikusiems karo tarnybą

Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kad pirmumo darbintis valstybės tarnyboje suteikiama karo prievolę atlikusiems asmenims, Seimui bus siūloma koreguoti teisės aktus, sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Karo muziejaus sodelis, kareiviai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Karo muziejaus sodelis, kareiviai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 2:12 PM

„Valstybės tarnybos įstatymas šiuo metu kaip tik svarstomas Seime, pagrindiniame, jei neklystu, Teisės ir teisėtvarkos komitete, matyt, siųsime savo atstovus, kad komitetas pakeistų tą nuostatą, kad nebebūtų suteikiama privilegija“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Jis taip pat teigė, kad KT sprendimas leis paskelbti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo konkurso rezultatus. Jame trims kandidatams surinkus vienodą balų skaičių, vienas jų buvo pateikęs dokumentus dėl atliktos karo tarnybos ir taip buvo įgijęs pranašumą prieš kitus. Būtent dėl šios situacijos Vyriausybė ir kreipėsi į KT.

„Labai džiaugiuosi, kad toks sprendimas yra, nes Vartotojų teisių apsaugos tarnyba ilgą laiką yra be vadovo ir aš galėsiu rinktis ne iš vieno, o iš trijų kandidatų“, – sakė jis.

Anot ministro, pasitarus su teisininkais nuspręsta nelaukti, kol bus pakeistas Valstybės tarnybos įstatymas ir kiti teisės aktai bei konkurso rezultatus skelbti „artimiausiu metu“, nes, jo nuomone, KT išaiškinimo pakanka, jog prioritetas nebūtų teikiamas vienam tarnybą atlikusiam asmeniui.

KT trečiadienį paskelbė, kad kai kurios Valstybės tarnybos ir Karo prievolės įstatymų nuostatos, numatančios, jog karo prievolininkams teikiama pirmenybė konkursuose į darbą valstybės tarnyboje, kai pretendentai įvertinami vienodai, prieštarauja Konstitucijai.

Teismas konstatavo, kad ši tvarka sudaro mažiau palankias sąlygas karjeros valstybės tarnautojo ar įstaigos vadovo pareigas valstybės tarnyboje eiti piliečiams, kurie dėl objektyvių įstatymuose numatytų aplinkybių buvo atleisti nuo karo prievolės, jų tarnyba atidėta ar jie paleisti iš tarnybos anksčiau laiko.

Autorius: Ignas Jačauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?