Klausimai apie darbą su R. Šimašiumi suerzino O. Šurajevą: „Man jūsų vietoje būtų labai gėda“

„Ei, b**d, Šimašiau, kodėl mano kieme bardiūrai nesutvarkyti? Kodėl čia sniegas senamiestyje? Kas, čia b**d? Šimašiau, b**d, kur krūmai?“ – kovo mėnesį rodydamas į nežaliuojančius medžius internete išplatintame vaizdo įraše sostinės mero Remigijaus Šimašiaus klausė humoristas Olegas Šurajevas.

Olegas Šurajevas dirba su sostinės savivaldybe.
Olegas Šurajevas dirba su sostinės savivaldybe.
Olegas Šurajevas dirba su sostinės savivaldybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas dirba su sostinės savivaldybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
O.Šurajevas teigė, kad jo kuriami projektai itin sėkmingi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
O.Šurajevas teigė, kad jo kuriami projektai itin sėkmingi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Olegas Šurajevas teigė, kad jo kuriami projektai itin sėkimingi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas teigė, kad jo kuriami projektai itin sėkimingi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius viešina savaitės nuveiktus darbus video formatu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šimašius viešina savaitės nuveiktus darbus video formatu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su sostinės savivaldybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su sostinės savivaldybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius bendradarbiauja su O. Šurajevu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius bendradarbiauja su O. Šurajevu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 3:35 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 5:02 PM

Tą kartą jį taip pat domino, kodėl vilniečiai vaikšto dviračių takais, kodėl nepapuoštos kalėdinės eglutės ir kiti „vilnietiški“ klausimai. Žinoma, ironija ir taikliu humoru garsėjantis O.Šurajevas šiame siužete siuntė subtilią žinią ir mero kritikams, kurie skuba šaukti „Šimašiau!“ dėl kiekvieno nenuvalyto šaligatvio.

Panašu, kad dabar O. Šurajevas pats gali merui tiesiogiai užduoti visus nepatogius ir tariamai nepatogius klausimus, nes yra sudaręs paslaugų teikimo sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe.

Už siužetą – beveik 400 eurų

Sutartis sudaryta praėjus porai mėnesių nuo minimo vaizdo siužeto su klausimais. Paslaugų pirkimas buvo vykdomas apklausos būdu, mat jo suma nėra didelė.

Minėtoje sutartyje O.Šurajevo atstovaujama mažoji bendrija „Olegas ir storas“ įsipareigoja per šešis mėnesius sukurti 24 vaizdo siužetus (kas mėnesį po keturis), kuriuose „būtų pristatoma mero veikla gyventojams, kas savaitę viešinama mero darbų ataskaita“ ir jie nebūtų trumpesni nei viena minutė.

Paslaugos reikalavimuose nurodoma, kad siužetų tonas turi būti „paprastas, aiškus kiekvienam, „daugiau vaizdo, mažiau teksto“, šiltas“.

Už savivaldybei suteiktas paslaugas O.Šurajevas turėtų gauti 9583,2 euro, įskaitant ir pridėtinės vertės mokestį. Paprastai skaičiuojant, per pusmetį turėtų būti sukurti 24 vaizdo siužetai, kurių vieno kaina siekia beveik 400 eurų. Nors visoje sutartyje figūruoja Olego Šurajevo pavardė, vis tik parašą ant sutarties mažosios bendrijos „Olegas ir storas“ vadovas įgaliojo padėti kitą bendrijos narį.

Kritikavo nuomonę už pinigus

Aštriai O. Šurajevas pasisakė ir kilus skandalui, kai paaiškėjo, kad daug sekėjų internete turintys žinomi žmonės platino Vilniaus savivaldybės informaciją ir už tai gavo atlygį. Savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje jis rašė (kalba netaisyta):

„Kiekvieną kartą, kai už rankos pagaunamas koks nors korumpuotas gandonas arba Užkalnis, kad už babkes rašo savo „nuomonę“ apie Vilniaus problemas, atsiranda tokių „sveiko proto“ žmonių, kurie sako: „O ką, jūs anksčiau to nežinojote? Visi turi savo kainą“ – Tokie, žinote, ciniški ekspertai, kurie, atseit, matę gyvenimo.

Primityviai kalbant – taip, daug negerų dalykų vyksta pasaulyje. Čia nieko naujo. Bet kiekvienas viešas skandalas padidina riziką ir baimę, kad „VĖL PRIGAUS“, tai manau, kad bent šią ir kitą savaitę šūdinos influencerių agentūros tikrai niekam nesiūlys nieko dūchinti už pinigus, o gal net apskritai atsisakys to imtis, nes pagalvos “aj, vpi***, tie pinigai nekainuoja tiek”. Kuo aš visai tikiu, nes žmogus yra toks gyvūnas, kuris mokosi iš savo klaidų. Ne visi, aišku, Zuokas, pvz., vėl kandidatuos į merus. Bet iš esmės savisaugos instinkto prikolas yra saugoti save.

Todėl kiekvienas viešas kalbėjimas apie šūdus padaro šitą šūdiną pasaulį mažiau šūdinu – tai tokia vieša psichoterapija. Ir dar vienas momentas: mes visi pasidarome geresni, kritikai, aukos, teisėjai, šventieji, garsioji mažuma ir tylioji dauguma, viešos pamokos“, – rašė O.Šurajevas.

Kritika klientui

„Sveiki, laukiau jūsų skambučio, man skambinate iš lrytas.lt“, – linksmai telefonu atsiliepė O.Šurajevas. Paklausus, kad gal jis žino ir klausimus, kuriais skambinama, pašnekovas atsakė, kad žinantis.

„Jau postą beveik parašiau, tai aš pirmas išleisiu“, – suskubo informuoti jis. „Darote klaidelę, labai blogai, kad atstovaujat blogoms pusėms, apie tai postą ir parašysiu, bet nieko“, – kalbėjo O. Šurajevas.

Paklausus, ar sutiktų atsakyti į kelis klausimus, jis atsakė: „Pabandykim, bet nemanau, kad jūsų klausimai objektyvūs“. Ir informavo, kad įrašys pokalbį.

Į klausimą, ar lengva dirbti su meru, ar sutampa kūrybinis požiūris su mero komanda, O.Šurajevas atsakė: „Paslaugos nėra labai kūrybinės, į kūrybą nelabai lendame. Kai pasirašinėjome sutartį, buvo toks svarbus dalykas, dėl kurio truputį susipykome iš pradžių: neturime jokių lojalumų ir preferencijų.

Nenorėjome vaizdo medžiagoje kokios nors politinės propagandos. Kitaip tariant, kad tai būtų tik ditirambas ir viskas... Mano nuomone, ten truputį perlenkta su pozityvumu. Mano idėja buvo ruošti įvairiapusę komunikaciją – ne tik teigiamą, kad tai nebūtų kokia nors propaganda, kaip čia viskas gerai, o būtų paminėti visi minusai ir pliusai. Manau, kad ateities komunikacija – apie nuoširdumą“.

Paprašytas patikslinti, ar vis tik pavyko surasti vadinamąjį aukso vidurį, pašnekovas nustebo: „Na, ką reikškia sutarėme? Mūsų bendrai požiūris su Remigijumi ir jo komanda sutampa. Rinktis iš kandidatų (į mero postą - aut. past) A. Zuoko ir R. Šimašiaus, tai tas pats kaip tarp Stalino ir V. Landsbergio. Akivaizdu, kad A. Zuokas yra Stalinas, o R. Rimašius – V. Landsbergis...

Klausimas, ar V. Landsbergį galima už kažką tarkuot? Be abejo, galima. Faktas, kad kokių dalykų, kurie turėjo neigiamą poveikį visuomenei, jis padarė. Klausimas, kaip mes vertinam? Kadangi esame tokioje politinėje geografijoje, akivaizdu,k kad šie du žmonės dabar kovos dėl Vilniaus mero posto“.

Anot O.Šurajevo, vienas iš kandidatų į būsimus merus skirtumų, kad vienas niekada nevaikšto į savivaldybės posėdžius ir miesto problemas sprendžia, kiek jam reikia politinei komunikacijai, o kitas bando dirbti.

„Ne visa laiką jam pavyksta, bet su tuo susitaikyti galima“, – sakė jis ir pridūrė, kad nemanantis, kad jo paties kūrybinis požiūris apskritai galėtų su kuo nors sutapti.

Purtosi nuomonės lyderio etiketės

„Labiausiai mano kūrybinis požiūris nesutaps su jūsų. Čia šiaip, apskritai kalbant, jūs dirbate, kaip dirba jūsų portalas. Taip pat ir delfi. Šitame lauke jūs nesate vieni blogiečiai“, – įžvalgomis dalijosi O.Šurajevas.

Jis kategoriškai nesutiko būti vadinamas nuomonės lyderiu ir patikslino, kad save laiko kino prodiuseriu, humoristu ir niekuomet nesiekė uždirbti iš „nuomonės lyderiavimo“.

„Sukūriau vieną iš labiausiai žinomų ir žiūrimų internetinių serialų, sukūriau daug laidų, televizinių laidų. Sukūriau daug dalykų, jei sudėtumėte visų portalų vaizdo siužetų peržiūrų skaičius, jie net nebūtų arti mano... Aš užsiimu kūryba ir darbais, ir turiu tam kompetencijos“, – komplimentų sau negailėjo O.Šurajevas.

Pašnekovas teigė, kad 98 proc., jo įrašų socialiniuose tinkluose yra niekaip nesusiję su nuomonės formavimu. „Jei daugiau pasidomėsite mano kūryba, o jūs tikriausiai to nedarėte, nes šitą straipsnį, kaip suprantu, „darėt“ labai greitai. Ir žinau net, koks mechanizmas buvo“.

Pabandžius įsiterpti replika, kad pašnekovo turimos žinios stebina, jis tęsė savo mintį: „Taip, deja, deja... Jūs esate tik žurnalistai, ne jūs valdot... Kadangi turiu visus savo media kanalus, žinau kaip veikia, aš nuo „A“ iki „Z“ visus procesus darau... Kai jums pasakė, kad Olegas yra tik influenceris, tai jus apgavo, per stiprų priešininką pasirinkote“, – kalbėjo O. Šurajevas.

„Aš jums truputį pabandysiu paaiškinti, kad jūs suprastumėte, ką jūs dirbat ir kur jūs dirbat... Kai rašiau apie Užkalnį, Saugirdą Vaitulionį ir „Mano būsto“ bajerius, žinojau, kad šis klausimas ateis. Sutartis (su savivaldybe - aut. past.) yra skaidri, aišku, kiek sumokėta, už kokį darbo kiekį“, – apie bendradarbiavimą su sostinės savivaldybe kalbėjo pašnekovas.

Matijošaitis ir šaltibarščiai – blogas sprendimas

O. Šurajevas Kauno merą Visvaldą Matijošaitį yra palyginęs su šaltibarščiais, tad ar dabar dirbdamas sostinės savivaldybei galėtų R.Šimasių lyginti su kugeliu? Toks klausimas pašnekovą sutrikdė: „Šitas klausimas... Kai žmogus norėjo klausimą ne labiau užduoti, pasireikšti, kad paklaustų... Klausimas neblogas. Šimašius – kugelis... Nuoširdžiai pasakysiu, V. Matijošaičio palyginimas su šaltibarščiais nebuvo labai geras kūrybinis sprendimas“, – aiškino pašnekovas ir pridūrė, kad jei bus proga R.Šimašių taip pat palygins su kuo nors.

Pokalbio pabaigoje O.Šurajevas pasiūlė pasikapstyti po jo senus įrašus socialiniuose tinkluose, bet čia pat nepraleido progos pasisakyti ir apie žurnalistų darbą: „Jūs to, aišku, nedarysite, nes jūsų darbas prastai apmokamas ir jums neapsimoka gilintis. Prieš metus rašiau, kad užknisa R. Šimašiaus pozityvumas...

Mano ironija veikia į abi puses. Taip pat ir apie jus. Galiu apie jus daug ką blogo pasakyti, bet galiu ir pagirti, kad kapstotės tokiuose dalykuose. Man jūsų vietoje būtų labai labai gėda, bet jums ne gėda ir jūs tai darote. Ir galbūt tai yra gerai“, – atsisveikindamas sakė jis.

Savivaldybė rezultatais patenkinta

Sostinės meras Remigijus Šimašius šiuo metu atostogauja, bet komentarą apie tai, kaip sekasi bendradarbiauti su mažaja bendrija „Olegas ir storas“ žadėjo pateikti sostinės savivaldybės atstovai.

„Meras yra įsipareigojęs atsiskaityti už savo darbus vilniečiams. Nuolat ieškome įvairių formų, kaip tai padaryti, kadangi mieste vyksta daugybė teigiamų pokyčių ir vilniečiai turi teisę žinoti apie juos. Šiemet pasirinktas video ataskaitų formatas labai pasiteisino – matome peržiūrų skaičius, kurie svyruoja nuo keliolikos iki keliasdešimt tūkstančių, taip pat gauname viešų ir privačių teigiamų atsiliepimų apie tokį formatą“, – laiške redakcijai rašė sostinės savaivaldybės komunikacijos skyriaus specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.