R. Karbauskiui Seimas – lyg nuosava įmonė

Kas dieną – po pasiteisinimą. „Nežinojau“, „pasitaiko klaidų“, „man niekas nesakė“ – tokie valstiečių vedlio Ramūno Karbauskio aiškinimai jau tapo įprasti. Į teisės aktus ne kartą spjovęs politikas, pasirodo, juos pažeidinėjo ir per rinkimų kampaniją.

R. Karbauskiui Seimas – lyg nuosava įmonė<br>D.Umbraso nuotr.
R. Karbauskiui Seimas – lyg nuosava įmonė<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskio turto deklaracijoje buvo nenurodytas prabangus visureigis „Cadillac Escalade“, pirktas už 105 tūkst. eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskio turto deklaracijoje buvo nenurodytas prabangus visureigis „Cadillac Escalade“, pirktas už 105 tūkst. eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 "Nemanau, kad R.Karbauskis yra toks bukas, kad nesuprastų, ką reikia daryti", - sakė A.Salamakinas. 
 "Nemanau, kad R.Karbauskis yra toks bukas, kad nesuprastų, ką reikia daryti", - sakė A.Salamakinas. 
Nuolat pasiteisinimų dėl pažeidimų ieškantis R.Karbauskis klimpsta vis giliau.
Nuolat pasiteisinimų dėl pažeidimų ieškantis R.Karbauskis klimpsta vis giliau.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2018-08-04 11:20, atnaujinta 2018-08-04 11:43

Skaidrumo vėliava per Seimo rinkimų kampaniją mojavęs R.Karbauskis, regis, tik dūmė akis rinkėjams. Jau tada turtuolis žemvaldys elgėsi taip, kaip norėjo, o ne kaip liepė teisės aktai.

R.Karbauskio vadovaujamoje Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje 2016 metų balandį buvo įdarbinti septyni žmonės, tačiau darbo užmokestis mokėtas ne iš politinės kampanijos sąskaitos. Tai draudžia įstatymai.

Sutartis su darbuotojais partija nutraukė iš karto po to, kai pasibaigė rinkimų turas, – 2016 metų spalį.

Visi septyni asmenys, tarp kurių buvo Dovilė Šakalienė, Rūta Miliūtė ir Saulius Skvernelis, dirbo tik išskirtinai rinkimams.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nustatė, kad įdarbintai komandai buvo sumokėta beveik 65 tūkst. eurų. Šių lėšų neįtraukusi į politinės kampanijos išlaidas ir viršijusi leistiną limitą partija padarė pažeidimą.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė liepą surašė R.Karbauskiui administracinio nusižengimo protokolą.

Rugpjūčio 2-ąją Šiaulių miesto apylinkės teismas valstiečių vedliui skyrė 480 eurų baudą.

Vykdė įvairias užduotis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tų asmenų įdarbinimo netraktavo kaip tiesiogiai susijusio su rinkimais.

Juolab kad su tais asmenimis buvo sudarytos neterminuotosios sutartys, o darbuotojai vykdė užduotis, susijusias su partijos veikla bendrai, pavyzdžiui, organizavo renginius, vykdė projektus, administravo socialinius tinklus“, – „Lietuvos rytui“ aiškino R.Karbauskio viešųjų ryšių atstovė Dalia Vencevičienė.

Dėl minėtų aplinkybių finansinėje apskaitoje minėtų asmenų atlyginimui skirtos lėšos buvo įtrauktos į kitas apskaitos eilutes, o ne į tas, kurios skirtos politinei rinkimų kampanijai finansuoti.

„Partija šio VRK sprendimo teisme neginčijo, o jos pirmininkas R.Karbauskis prisiėmė visą atsakomybę“, – teigė D.Vencevičienė.

Valstietės skunde – schema

Valstiečių vedlio atstovė „Lietuvos rytui“ atsiuntė Seimo valstiečių frakcijos narės Agnės Širinskienės skundo kopiją.

R.Karbauskio bendražygė VRK apskundė konservatorius. Politikei atrodo, kad jie taip pat gali būti padarę rinkimų kampanijų finansavimo tvarkos pažeidimų.

Esą iš portalo rekvizitai.lt duomenų A.Širinskienė suprato, kad konservatoriai iki 2016 m. Seimo rinkimų kampanijos turėjo iki 30 darbuotojų, per rinkimų kampaniją jų skaičius buvo išaugęs iki 37 darbuotojų, o po rinkimų staiga krito.

Išstudijavusi konservatorių partijos finansavimo ataskaitą valstietė padarė išvadą: „7 eilutės suma (apie 15 tūkst. eurų) nėra pakankama suma 10–15 žmonių darbo užmokesčiui apmokėti politinės kampanijos laikotarpiu.“

R.Karbauskio bendražygė skundą papuošė schema, kurioje matyti konservatorių partijos darbuotojų skaičių pokyčiai.

A.Širinskienė paprašė įvertinti jos skunde nurodytas aplinkybes ir, nustačius pažeidimų, taikyti sankcijas.

Neįrašė nuosavo visureigio

Turtingiausiam Seimo nariui R.Karbauskiui šią savaitę vėl teko aiškintis ir dėl nedeklaruotų turtų. Šį kartą – dėl pernykštėje turto deklaracijoje nenurodyto „Cadillac Escalade“.

Prabangus visureigis pirktas už 105 tūkst. eurų.

„Man niekas pastabų dėl to nereiškė. Man atrodo, kad mašinų niekas nerašo į turto deklaraciją“, – delfi.lt sakė R.Karbauskis.

Tokie politiko svarstymai nustebino Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovus, mat būtina deklaruoti visą privalomą turtą, taigi ir transporto priemones.

Valstiečių vedlys su Ispanijoje gyvenančia žmona Lina Karbauskiene deklaravo pernai sukaupę daugiau kaip 15 mln. eurų vertės turto ir piniginių lėšų. Bet nežinia, kiek iš tiesų yra vertas 48 metų politiko turtas, – jo reali vertė gali būti gerokai didesnė.

Pamiršo ir dovanotus pinigus

R.Karbauskis ne kartą yra pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, kuris reikalauja nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti sudarytus sandorius.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) neseniai buvo nustačiusi, kad per 30 kalendorinių dienų terminą politikas nedeklaravo net keturių sandorių.

Du iš jų jis privalėjo į deklaraciją įrašyti iš karto po to, kai 2015-aisiais tapo Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu.

Tačiau tada deklaracijoje neatsirado įrašų apie sūnui dovanotą pinigų sumą ir pirktas akcijas iš Agrokoncerno.

Iš viso dviem sūnums R.Karbauskis padovanojo daugiau negu 3,5 milijono eurų. Šie sandoriai buvo deklaruoti tik šįmet sausio mėnesį – po to, kai jais ėmė domėtis žiniasklaida.

Seimo valdančiosios frakcijos seniūnas teisinosi, kad tada pavėlavo deklaruoti, nes yra labai užsiėmęs.

Nuslėpė sandorius Ispanijoje

R.Karbauskis jau daug kartų kalbėjo vienaip, o elgėsi visai kitaip. Dar praėjusių metų pradžioje jis teisinosi, kodėl nedeklaravo sandorių Ispanijoje, kuriuos į dienos šviesą išvilko dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Pasitaiko klaidų“, – tada apie nedeklaruotą net 770 tūkst. eurų paskolą, gautą Ispanijos banke „Popular Espanol“, sakė politikas.

Seimo narys buvo pamiršęs ir Ispanijoje jo žmonos L.Karbauskienės garaže stovintį „Porsche Cayenne“.

Deklaracijoje visureigis atsirado po to, kai apie jį paskelbė „Lietuvos rytas“.

R.Karbauskiui teko prisiminti ir žmonos verslą Ispanijoje – už 2,5 tūkst. eurų per mėnesį nuomojamą butą tos šalies piliečiui.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tyrusi „Lietuvos ryto“ dienraštyje pateiktą informaciją apie R.Karbauskio ir jo žmonos nedeklaruotus sandorius ir privačius interesus, 2017 metų balandžio 17 dieną nusprendė, jog politikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Turėtų grįžti į Agrokoncerną

– R.Karbauskis teisės aktus pažeidinėjo ir per rinkimų vajų, ir patekęs į Seimą. Gal įstatymus kuriantis politikas neišmano teisės aktų? – paklausiau buvusio ilgamečio Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovo, parlamentaro Algimanto Salamakino.

– Nemanau, kad R.Karbauskis yra toks bukas, kad nesuprastų, ką reikia daryti. Jis gudrauja – tikisi, kad žurnalistai nepričiups. Jis taip žaidžia.

Parlamentaras įsivaizduoja, kad Seimas yra Agrokoncerno įmonė, o ne valstybės institucija. R.Karbauskis niekaip negali išeiti iš Agrokoncerno vado vaidmens.

Aš nemanau, kad viskas gerai vyksta ir Agrokoncerne. Kyla įvairių minčių dėl trąšų, su kuriomis susijusių aplinkybių jis nenori atskleisti.

R.Karbauskis nuolatos kartoja, kad pamiršo, ir atsiprašinėja. O aš pamenu jo pirmąją kadenciją, kai parlamentaras praleidinėjo posėdžius.

Nelabai supratau, už ką Visuomenės informavimo etikos komisija neseniai nubaudė „Lietuvos ryto“ žurnalistą, kai jis apie tai parašė. Žurnalistas parašė viską gerai – taip, kaip buvo iš tiesų.

– Kokia ateitis laukia R.Karbauskio?

– Manau, kad pagaliau turėtų pradėti dirbti Seimo Etikos ir procedūrų komisija, reikėtų keisti įstatymų bazę. Dabar stebiu ir stebiuosi, kokie visi palankūs R.Karbauskiui, kaip prieš jį keliaklupsčiauja.

Galima suklysti vieną kartą, jei esi žioplas – du kartus. Bet jeigu tai daroma sistemingai, tada reikia patikrinti, ar jis nesulaužė Seimo nario priesaikos sąžiningai tarnauti tėvynei.

Kur jo sąžiningumas, jei žurnalistai jį vis pagauna pažeidžiantį įstatymus, o jis atsiprašinėja?

Jau po trečio karto reikėtų pradėti apkaltą. Man būtų įdomu išgirsti Konstitucinio teismo išvadą, kiek kartų Seimo narys gali pažeisti įstatymus. Reikia pagaliau imtis veiksmų ir išgirsti atsakymą. Būtent tai dabar yra svarbu, o ne užsiimti kažkokia archeologija, kas buvo prieš 15–20 metų.

Kaip R.Karbauskis gali dirbti Seime, jei vis pamiršta deklaruoti turtus, pažeidžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą? Manau, Seimo narys turėtų susirinkti žaislus ir grįžti į Agrokoncerną.

Nes tyčiotis iš įstatymų negalima net ir R.Karbauskiui.

Nemalonumai – ir dėl patikėtinio žmonos

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į R.Karbauskį dėl VRK narės Jonės Valčiukienės tinkamumo eiti šios komisijos nario pareigas.

J.Valčiukienės sutuoktinis Evaldas Valčiukas yra R.Karbauskio advokatas ir patikėtinis versle.

VTEK nustatė, kad VRK narė J.Valčiukienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus ir vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Nedeklaravusi ryšio tarp sutuoktinio ir R.Karbauskio, J.Valčiukienė dalyvavo VRK sprendžiant su R.Karbauskiu susijusius klausimus ir nuo šių klausimų nusišalino tik VTEK pradėjus tyrimą dėl jos pačios.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė pareikalavo nedelsiant atšaukti valstiečių deleguotą J.Valčiukienę iš VRK.

J.Valčiukienė sakė nemananti, kad pažeidė įstatymus, ir žadėjo VTEK sprendimą skųsti.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, dar 2016 m. vasarą R.Karbauskis sudarė sutartį dėl teisinių paslaugų su E.Valčiuko kontora, kurioje dirbo ir J.Valčiukienė. R.Karbauskio atstovų sąraše tada atsirado ir advokato padėjėjos J.Valčiukienės pavardė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?