Etikos sargų taikiklyje – pusė Ministrų kabineto

Etikos prievaizdai atidžiau į ministrų pateikiamas privačių interesų deklaracijas pažvelgė gavę skundą dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos galimo interesų konflikto.

 Etiko sargų klientais tapo teisingumo ministras E.Jankevičius (kairėje), Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga (viduryje) bei ūkio ministras V.Sinkevičius <br> lrytas.lt montažas.
 Etiko sargų klientais tapo teisingumo ministras E.Jankevičius (kairėje), Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga (viduryje) bei ūkio ministras V.Sinkevičius <br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-19 12:33, atnaujinta 2018-09-19 12:42

Etikos prievaizdai atidžiau į ministrų pateikiamas privačių interesų deklaracijas pažvelgė gavę skundą dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos galimo interesų konflikto.

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas privačių interesų deklaracijoje nenurodė daugiau kaip 16 tūkst. eurų paskolos, be to, nedeklaravo automobilio išperkamosios nuomos sutarties.

Etikos sargams taip pat įtarimų sukėlė ir ministro žmonos Rasos Verygienės deklaracija. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose dirbanti ministro žmona nenurodė galimo konflikto dėl jos vyro užimamų pareigų.

Šių duomenų R.Verygienės deklaracijoje pasigedę etikos sargai trečiadienį nusprendė Kauno klinikoms pavesti atlikti tyrimą, ar įstaigos darbuotoja nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo.

Komisija taip pat nusprendė atlikti tyrimą dėl ūkio ministro valstiečio Virginijaus Sinkevičiaus privačių interesų deklaracijoje pateikiamų duomenų. Seimo narys galimai pažeidė įstatymą laiku nenurodydamas dabartinių savo pareigų.

Etikos sargų klientais taip pat tapo naujasis žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Teisingumo ministerijos vadovas Elvinas Jankevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis bei kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Kultūros ministerijos vadovė privačių interesų deklaracijoje kažkodėl nenurodė, kad jai priklauso Švedijos kompanijos „Ericsson“ akcijų. Nors jų vertė 205 eurai, specialistų teigimu, įstatymas išimčių nenumato ir ministrė privalėjo jas nurodyti savo privačių interesų deklaracijoje.

Kultūros ministrė šioje deklaracijoje nenurodė ir investavimo sutarties su Švedijoje esančiu „Swedbanku“, tik iš Valstybinei mokesčių inspekcijai jos pateiktų duomenų galima sužinoti, kad ministrei priklauso daugiau kaip 48 tūkst. eurų vertės vertybinių popierių portfelis.

L.Ruokytė-Jonsson „Lietuvos rytui“ teisinosi esą šiuos duomenis ji pateikė Švedijos ir Lietuvos mokesčių inspekcijoms.

Žemės ūkio ministras G.Surplys, sulaukęs „Lietuvos ryto“ paklausimo apie nedeklaruotą 107 tūkst. eurų paskolą, antradienį suskubo papildyti savo privačių interesų deklaraciją, tačiau etikos sargai taip pat nusprendė pradėti tyrimą dėl galimo įstatymo pažeidimo.

VTEK taip pat nusprendė pradėti tyrimą dėl teisingumo ministro E.Jankevičiaus, kuris nenurodė net dviejų sandorių: jo vardu paimtos 46 tūkst. eurų paskolos ir 33 tūkst. eurų siekiančių žmonos Aistės įsipareigojimų bankui.

E.Jankevičius teisinosi manęs, kad anksčiau gautų paskolų deklaruoti nereikia.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas L.Kukuraitis „Lietuvos rytui“ negalėjo nurodyti jokių priežasčių, kodėl jis nedeklaravo beveik 30 tūkst. eurų iš banko gautos paskolos.

VTEK taip pat jau anksčiau yra pradėjusi tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės J.Petrauskienės galimo interesų konflikto. Etikos sargai aiškinasi, ar ministrė turėjo atskleisti jos sutuoktinio Evaldo Petrausko sandorius su jos vadovaujamai ministerijai pavaldžiomis įstaigomis.

Kilus skandalui ministrė skubiai papildė savo privačių interesų deklaraciją, nurodydama, kad jos vyras yra ir bendrovės „Betonus“ akcininkas. Tačiau, šaltinių teigimu, etikos sargams kliūva ir tai, kad ir patikslintoje J.Petrauskienės deklaracijoje toliau nenurodoma, kad jos sutuoktinis yra ne tik bendrovės „Ecotour“ vadovas, bet ir vienas iš akcininkų.

Kilus skandalui dėl bendrovės „Ecotour“ sėkmės ministrei pavaldžių įstaigų skelbtuose viešuosiuose pirkimuose, E.Petrauskas aiškino esą žmona apie tai nieko nežinojo.

Į skandalą patekusią ministrę užstojo ir premjeras S.Skvernelis. Beje, vasarą ir jam pačiam teko aiškintis dėl savo privačių interesų deklaracijos, kurioje Vyriausybės vadovas nenurodė, kad „Swedbank“ dirbanti jo žmona turi šio banko akcijų.

Nors VTEK įstatymo pažeidimo tuomet nenustatė, tačiau rekomendavo premjerui papildyti deklaraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.