Arūnas Dumalakas. Vilniaus vargas – žuvis, gervė ir meška

Vilnius kratosi išlaikytinių. Geležinei vilkei įsipyko, kad jos spenius žinda žuvis, gervė ir net meška, įsikibti mėgina briedis. Per šiuos peniukšlius sostinė šiemet jau prarado 28 mln. eurų.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2018, 7:00 AM

Net zuikius miestas stengiasi išvyti iš viešojo transporto. Ne vieną jų išgąsdino per plerpiančius garsiakalbius pasigirdęs įspėjimas: „Ei, zuiki. Matau, kad važiuoji be bilieto.“

Kur ta akis, pastebinti, kuris keleivis nepasižymėjo bilieto? O ir dvimetrinio dičkio, sugebančio prasiveržti pro kontrolierių armiją, zuikiu nelabai pavadinsi.

Ir apskritai – kuo šie taikūs gyvūnėliai nusidėjo, kad zuikiais krikštijami visi be bilietų važiuojantys pažeidėjai? Kodėl jie ne plėšrūs vilkai ar gudrios lapės?

Bet tai kita tema, gal nelabai laukinę gamtą žeidžianti. O štai spalį prasidėjusios geležinės vilkės kampanijos plakatas liudija, kad Vilnius išlaikytinių vardą taiko konkrečioms savivaldybėms.

Juk vilkės papilvėje kadaruojanti gervė – iš Visagino savivaldybės herbo. Spenio įsikibusi žuvis – Švenčionys, meška – visa Žemaitija, o briedis – Lazdijai.

Sostinė pakvietė deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniuje ir taip prisidėti prie miesto, kuriame gyvename, augimo. Visa tai gražu, nors tokį raginimą girdėjome dar tais laikais, kai meru buvo A.Zuokas.

Mat Vilniuje gyvena 62 tūkst. žmonių, savo gyvenamąją vietą deklaravusių kitose savivaldybėse. Visi jie gali laisvai naudotis visomis socialinėmis paslaugomis – gydytis, leisti vaikus į darželius, mokyklas, važiuoti naujausiu miesto transportu.

Tačiau tik sostinėje savo gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai prisideda prie miesto infrastruktūros gerinimo.

Keista tik tai, kad skatindamas deklaruoti gyvenamąją vietą sostinėje Vilnius šaiposi iš kitų miestų.

Savivaldybė pritaria, kad geležinės vilkės plakatas – netradicinė ir drąsi idėja. Esą tai ne kai kurių savivaldybių herbų simboliai. Tai tik reklamos kūrėjų pasirinkta simbolika, kuri nereiškia jokio konkretaus Lietuvos regiono.

Savivaldybės atstovai nepatingėjo peržiūrėti visų Lietuvos miestų ir miestelių herbų ir surado, kad meška vaizduojama ne tik Žemaitijos, bet ir Šiaulių bei Telšių apskričių, Bartninkų, Batakių, Mosėdžio, Išlaužo, Meškuičių herbuose.

Tik vargu ar pasižiūrėjus į plakatą kam nors šaus į galvą, kad ta meška iš Batakių herbo. Aišku, sakys, kad tai Žemaitijos simbolis.

Ir gervė daugeliui kelia asociacijas su Visaginu, o ne Leckava, žuvis – su Švenčionimis, o ne Kietaviškėmis.

O kaip tokį Vilniaus kūrybingumą vertina išlaikytinėmis išvadintos savivaldybės? Pasirodo, daugelio jų vadovai įpratę pagarbiai rodyti sostinės pusėn.

Tik Lazdijų rajono savivaldybė, kurios herbo briedis šuoliuoja aplink geležinę vilkę, užsiminė, kad Vilnius pasirinko drąsią komunikacijos priemonę, kuri gali būti interpretuojama įvairiai. Tiesa, Lazdijai protesto Vilniui reikšti neketina ir išlaikytiniais nesijaučia.

Tad nesulaukęs pretenzijų ir išgrūdęs zuikius, meškas ir briedžius, Vilnius galės džiaugtis storesne pinigine.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.