Vytautas Landsbergis: „Paskutinis juodosios komunizmo knygos puslapis – Ukrainos likimas“

Apie karo padėtį Ukrainoje ir Rusijos veiksmus Azovo jūroje pasisakė Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis.

Vytautas Landsbergis pasisakė apie Rusijos veiksmus Azovo jūroje.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis pasisakė apie Rusijos veiksmus Azovo jūroje.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis pasisakė apie Rusijos veiksmus Azovo jūroje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Landsbergis pasisakė apie Rusijos veiksmus Azovo jūroje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 2:41 PM, atnaujinta Nov 29, 2018, 2:44 PM

Jis Seime vykusioje spaudos konferencijoje „Totalitarinio režimo transformacija XXI amžiuje. Agresija iš praeities Vašingtono ir Vilniaus akimis“ kalbėjo: „Prieš metus Vašingtone buvo labai reikšmingai paminėtas nelaimės šimtmetis. Kai Rusijos komunistai ir pati baisiausia jos atmaina – bolševikai užgrobė valdžia. Bolševikai atėjo ne sugriauti Rusijos, bet užkariauti viso pasaulio, tad ir turime tokį nelaimių šimtmetį, kuris pasireiškė kaip V. Lenino ir J. Stalino komunizmas ir šiandienninė jo atmaina“, – kalbėjo jis.

Anot jo, pačios diktatūros, anuomet turėjusios užvaldyti pasaulį neatsisakyta ir šiandien – tik pavadinimai kiti.

„Paskutinis juodosios komunizmo knygos puslapis – Ukrainos likimas. Rusijos agresija pieš Ukraina, dabar tai vyksta Azovo jūroje“, – kalbėjo profesorius ir priminė, kad Ukrainos išsilaisvinimas prasidėjo prieš penkerius metus Vilniuje, kai Ukraina atsisakė pasirašyti asociacijos sutartį, kuri turėjo nulemti šalies suartėjimą su Europos Sąjunga.

„Maidanas iš tiesų prasidėjo Vilniuje, bet Kijeve jis įgijo kruvinas formas“, – kalbėjo V. Landsbergis ir pridūrė, jau penkerius metus Ukrainoje vyksta kova už pasirinkimo laisvę. „Tai atrodytų paprasta, bet kainavo daug gyvybių, daugiau nei du milijonai žmonių tapę benamiais, apie kuriuos valstybės nekalba“, – sakė jis.

Profesorius pabrėžė, kad Rusijai paleisti iš savo įtakos sferos Ukrainą – tolygu katastrofai. „Tai pasaulinės svarbos procesas, kuriame Ukraina yra ir svarbiausia auka. Ukrainai primestas gynybinis tėvynės karas. Per šį karą Ukraina tampa savimi, bet kokia kaina?“. Anot jo, jei bus palaužta Ukraina, liūdnas scenarijus laukia ir visos Europos.

Anot V. landsbergio, Rusijos veiksmai Azovo jūroje yra ne kas kita kaip karo plėtimas, siekiant, kad ši jūra taptų Rusijos vidaus vandenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.