Vilniuje sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis V. Ivanovas: aiškėja detalės

Vilniuje antradienį sulaikytas Rusijos pilietis Vladimiras Ivanovas, BNS patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

 Pirmadienį Vilniuje pareigūnai sulaikė V.Ivanovą.<br> D.Umbraso nuotr.
 Pirmadienį Vilniuje pareigūnai sulaikė V.Ivanovą.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 9:59 PM, atnaujinta Dec 19, 2018, 8:08 AM

Daugiau informacijos apie įvykį bus suteikta trečiadienį, teigė Generalinės prokuratūros atstovė.

Lrytas.lt šaltinių žiniomis, V.Ivanovas Vilniuje gyveno Rinktinės gatvėje 49-uoju numeriu pažymėtame name. Kaip teigė lrytas.lt šaltiniai, jo namuose jau nuo ryto buvo atliekama krata, ten dirbo viešosios policijos apsaugos tarnyba „Vytis“ ir kriminalistai.

Rusija jau domisi

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbta, kad „Rusijos atstovybė Lietuvoje aktyviai aiškinasi aplinkybes, susijusias su Rusijos piliečio V. Ivanovo sulaikymu gruodžio 18 dieną“.

Teigiama, kad siekiama „suorganizuoti su juo skubų konsulinį susitikimą“.

Šmeižė Sausio 13-osios aukas

V.Ivanovas buvo apklausiamas Sausio 13-osios byloje. 2016 metais V.Ivanovas buvo nuteistas dėl antivalstybinės veiklos, todėl galėjo atsisakyti duoti parodymus, tačiau jis sutiko prisiminti 1991 metų įvykius.

V.Ivanovas Jedinstvo“ pradėjo vadovauti 1988 metais. Jo teigimu, šioje organizacijoje buvo įvairių tautų atstovų – lietuvių, rusų, lenkų ir žydų. V.Ivanovas teigė bandęs sukurti kažką panašaus į Lenkijos judėjimą „Solidarumas“, nes keletą metų dirbo šioje šalyje. V.Ivanovo teigimu, „Jedinstvo“ buvo politinė organizacija – jie rengė mitingus, leido savo laikraštį, bet kategoriškai atsisakė kurti jėgos struktūras. Saugumu, jo nuomone, turėjo rūpintis Vidaus reikalų ministerija ir kitos tarnybos.

1997 metų liepą V.Ivanovas buvo nuteistas kalėti vieneriems metams už 1991 metų Sausio 13-osios aukų šmeižimą.

Knygoje „Lietuviškas kalėjimas“ yra tvirtinęs, kad Sausio 13-osios aukos yra fiktyvios. Jis tikino, kad Sovietų kariai per įvykius neužmušė nė vieno žmogaus.

Prieš penkerius metus V.Ivanovas sulaukė baudos už tai, kad viešai demonstravo Stalino protretą, kurį per pergalės prieš fašizmą dieną iškėlė Antakalnio kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.