Per pretendentų į prezidentus Kūčias – ir netikėti dalykai

Nuo namie keptų kūčiukų iki Šventojo Rašto skaitymo – pretendentams į prezidento postą švenčių ritualai yra proga atitrūkti nuo politikos. „Lietuvos rytas“ pasidomėjo, kaip švęs tie, kurių tikslas – tapti prezidentu.

 Nuo namie keptų kūčiukų iki Šventojo Rašto skaitymo – pretendentams į prezidento postą švenčių ritualai yra proga atitrūkti nuo politikos.
 Nuo namie keptų kūčiukų iki Šventojo Rašto skaitymo – pretendentams į prezidento postą švenčių ritualai yra proga atitrūkti nuo politikos.
Pretendentas į prezidentus G.Nausėda prie Kūčių stalo sės įspūdingame name, kuris iki šiol piktina aplinkosaugininkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pretendentas į prezidentus G.Nausėda prie Kūčių stalo sės įspūdingame name, kuris iki šiol piktina aplinkosaugininkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 G.Nausėda.
 G.Nausėda.
Savo šeimos nesukūrusi I.Šimonytė Kūčias sutiks mažame artimųjų rate.
Savo šeimos nesukūrusi I.Šimonytė Kūčias sutiks mažame artimųjų rate.
 A.Juozaitis.
 A.Juozaitis.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

2018-12-24 08:42

Daugelis pretendentų į prezidentus turės progos per šventes pabendrauti ir su kaimynais, nes gyvena daugiabučiuose, išskyrus Gitaną Nausėdą.

Buvęs banko patarėjęs yra įsikūręs įspūdingame name su vaizdu į Pučkorių atodangą.

Didžiuliame name – dviese

54-erių G.Nausėdos namai Pavilnių regioniniame parke visą gruodį iki vėlaus vakaro dunkso tamsoje.

Pretendentas aktyviai dalyvauja labdaros renginiuose: dalija nemokamą sriubą, tačiau apie tai, kokių šventinių tradicijų laikosi pats, linkęs patylėti.

Savo išskirtiniame name pretendentas šiuo metu gyvena dviese su žmona Diana, kuri yra siuvinių technologė, beplaukiu šuneliu Grikiu ir katinu Amigo.

Namo pusrūsyje įrengtoje bibliotekoje G.Nausėda laiko senovinių knygų kolekciją. Jų dukros jau gyvena atskirai.

Nei Nausėdų kieme, nei į stiklo kubą įvilktame name sutemus nematyti žybsint kalėdinių dekoracijų, nors pats namas yra tapęs krislu aplinkosaugininkų akyje.

Vaizdingame Vilnios slėnyje, tiesiai prieš įspūdingiausią Lietuvos atodangą, kurioje matyti tūkstantmečių geologiniai pokyčiai, G.Nausėdos pastatytas modernus trijų aukštų 280 kvadratinių metrų ploto juodas stiklinis kubas yra apsuptas tradicinės tarpukario architektūros gelsvų plytų mūro namų dvišlaičiais stogais.

Iki šiol griežia dantį

Iškart už tvoros – istorinė patrankų gamykla. G.Nausėda vis kartoja taip ir nesupratęs, kodėl jo prabangus namas netinka istoriniam kraštovaizdžiui.

Į tai klausimu atsakė paveldosaugininkas Algimantas Gražulis: „O kodėl blogai plynai iškirstas saugomas miškas?“

Jo manymu, G.Nausėdos namas yra toks pat svetimkūnis kaip suardytame Misionierių ansamblyje ant Išganytojo kalvos Vilniaus senamiestyje dygstantys modernūs daugiabučiai.

Aplinkosaugininkai buvo įrašę į Pučkorių atodangos aprašą, kad G.Nausėdos namas įteisintas teismo sprendimu.

Pati kepa kūčiukus

43 metų Ingrida Šimonytė vienintelė iš visų kandidatų pati gamins patiekalą Kūčių stalui.

„Turbūt vienintelis su šventėmis susijęs dalykas, kuris stebina ir mane pačią, yra įprotis pačiai kepti kūčiukus, nors jų pasirinkimas parduotuvėse dabar išties didžiulis.

Bet to įpročio užsispyrusiai laikausi“, – juokavo politikė.

I.Šimonytė aiškino, kad Kūčias ir Kalėdas jai svarbiausia leisti su artimaisiais ir draugais: „Kūčias visada švenčiame su artimiausiais žmonėmis namuose, o Kalėdos jau labiau skirtos pabendrauti su draugais.“

Vieno kambario bute sostinėje, Žirmūnuose, ir pas senelius Naujininkuose augusi I.Šimonytė dabar gyvena savame bute Antakalnyje su motina.

„Mano mama jau 30 metų sunkiai serga reumatoidiniu artritu. Gyvename kartu, nes vienai jai būtų tikrai sunku“, – anksčiau yra atsivėrusi politikė, kuri ypač saugo savo privatų gyvenimą.

Jos tėvas prieš aštuonerius metus mirė staiga sustojus širdžiai. Iš artimųjų I.Šimonytė dar turi jaunesnę seserį.

Politikė sakė, kad švenčių tradicijas perėmusi iš tėvų.

Skaitys Šventąjį Raštą

62 metų Arvydas Juozaitis pasakojo, kad Kūčias švęsti pradės nuo Šventojo Rašto skaitymo: „Su žvakele, su kalėdaičiu, su palinkėjimais. Vakarienė prasideda nuo to, kad aš atsiverčiu Naująjį Testamentą ir perskaitau Juozapo, Marijos ir kūdikėlio Jėzaus gimimo istoriją, kad vaikai atmintinai įsikaltų.

Po to laužiami kalėdaičiai, pasibučiuojama, palinkime vienas kitam gerumo, o tada iš po staltiesės traukiamas šienas.“

Antrąkart vedęs A.Juozaitis Kūčių vakarą sės prie žmonos 42 metų Oksanos išpuošto stalo su judviejų vaikais: jaunyliu 4 metų Gediminu ir 12-mete Julijana.

Paklaustas, ar Šventąjį Raštą skaitys lietuviškai, A.Juozaitis net sukruto: „O kaip kitaip! Sūnus eina į lietuvišką darželį, dukra – į lietuvišką gimnaziją ir jau šneka trimis kalbomis – lietuviškai, rusiškai ir angliškai!“

Šeima gyvena Klaipėdoje miesto centre, tarnybiniame Klaipėdos universiteto trijų kambarių bute su didele svetaine.

Pretendentė – ir žmona

Klaipėdoje prie Kūčių stalo sės ir 54 metų Naglis Puteikis.

Kartu bus žmona Nina, dukra ir žmonos motina. Kadangi Nina Puteikienė žada dalyvauti Klaipėdos mero rinkimuose ir yra užsiėmusi, dvylika tradicinių valgių gamins jos motina, ji iš bažnyčios parneš ir kalėdaičių.

Šeima rinksis Puteikių bute Klaipėdos centre.

Po susikaupimo – dovanos

Europarlamentaras 65 metų Valentinas Mazuronis šventes švęs Vilniuje su žmona Danute ir sūnaus Roko šeima, nes kitas sūnus Andrius palaikys draugiją žmonos tėvams Šiauliuose.

Šventė būsianti tradicinė – su daugiau kaip 12 patiekalų. Mazuronių Kūčios prasideda nuo susikaupimo akimirkos.

Anot politiko, tada ateis Kalėdų Senelis ir nelaukdamas ryto išdalys dovanas.

Per Kalėdas šeima keliaus, nes daug giminaičių yra Šiauliuose, iš kur V.Mazuronis kilęs.

„Butą sostinės K.Donelaičio gatvės keistame medžiu apkaltame devynaukštyje įsigijau 2003 metais, kai Rolandą Paksą išrinko prezidentu, o mane – Liberalų demokratų partijos lyderiu“, – atviravo pretendentas į prezidento postą.

Tuo metu neseniai oficialiai išsiskyrusi 60 metų Aušra Maldeikienė, kuri anksčiau noriai dalijosi asmeninėmis istorijomis, nūnai nuščiuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.