Prižadame, privers nusišypsoti: geriausios 2018-ųjų metų politikų frazės

2018 metais netrūko didelių ir garsiai aptarinėjamų politinių įvykių ir įvykių, kuriuose dalyvavo politikai. Naujienų portalas lrytas.lt išrinko skambiausias praėjusių metų politikų frazes, kurios skaitytojus prajuokins. Tai ir kalbos apie nesantuokinius vaikus, literatūrinio neišprusimo apraiškos, ar kalbų apie politikų šukuosenas.

Naujienų portalas lrytas.lt išrinko skambiausias praėjusių metų politikų frazes, kurios skaitytojus prajuokins. <br> lrytas.lt fotomontažas. 
Naujienų portalas lrytas.lt išrinko skambiausias praėjusių metų politikų frazes, kurios skaitytojus prajuokins. <br> lrytas.lt fotomontažas. 
Zbigniev Jedinskij pasakė, su kuriais parlamentarais nė nesisveikina. <br>T.Bauro nuotr.
Zbigniev Jedinskij pasakė, su kuriais parlamentarais nė nesisveikina. <br>T.Bauro nuotr.
Garsiai buvo aptarinėjami tiek Remigijaus Žemaitaičio svorio, tiek plaukų pokyčiai. <br>D.Umbraso nuotr.
Garsiai buvo aptarinėjami tiek Remigijaus Žemaitaičio svorio, tiek plaukų pokyčiai. <br>D.Umbraso nuotr.
Petras Gražulis ne kartą atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Gražulis ne kartą atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 4, 2019, 9:36 PM

P.Gražulis apie žmogaus teises ir R.Žemaitaičio svorį

Praėjusiais metais vienas iš geriausiai matomų politikų buvo buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Petras Gražulis. Visą vasarą buvo garsiai aptarinėjamos asmeninio politiko gyvenimo peripetijos. Tačiau ne tik šiomis temomis pasisakė politikas.

Po to, kai buvo svarstoma, kokiame Seimo komitete turi dirbti parlamentaras, P.Gražulis pasakė daug žmonių supykdžiusią frazę: „Niekas taip netinkamas būti žmogaus teisių komitete, arba nenusipelnęs, kaip aš“. Ši jo citata vėliau peraugo į peticiją, kuri prieštaravo šio politiko darbui Žmogaus teisių komitete. Ilgai prieštaravęs politikas vėliau nusileido.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko Remigijaus Žemaitaičio svorio pokyčiai taip pat sulaukė P.Gražulio dėmesio. 2018 metų viduryje P.Gražulis registravo rezoliuciją dėl „Tvarka ir teisingumas“ partijos lyderio išvaizdos pokyčių. Tekste parlamentaras teigė, kad tai lėmė pasikeitusi lyderio pozicija politikos klausimais.

„Seimo narys R.Žemaitaitis pastaruoju metu akivaizdžiai sunyko, itin greitai neteko daug svorio, per porą mėnesių sulyso kone perpus ir šie pokyčiai atsirado tik radikaliai pakeitus jo poziciją Rolando Pakso ir TS-LKD atžvilgiu“, – rezoliucijoje rašė P.Gražulis.

V.Pranckietis apie „Gyvulių ūkį“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis metų pabaigoje „sužibo“ „Žinių radijo“ eteryje. Nesupratęs laidos vedėjo klausimo apie mokesčių reformą ir jos nelygumą visuomenėje, V.Pranckietis pradėjo kalbėti ne apie G.Orwello kūrinį „Gyvulių ūkį“, bet pradėjo skaičiuoti gyvulius valstybėje.

„O kodėl ši valdžia neįvykdė to, turbūt, esminio pokyčio – neišplėtė tos bazės, ir „Gyvulių ūkis“ yra dažnai minimas. Dideles pajamas gaunantiems, ir mokestinės lengvatos didėja. Nelygybė, atrodo, yra vis koduojama į priekį „, – kalbėjo laidos vedėjas, omenyje turėdamas rašytojo G.Orwello kūrinį.

Bet Seimo vadovas suprato kiek kitaip.

„Dėl to gyvulių ūkio. Jūs turbūt girdite tik vieną pusę – VU profesoriaus pasakymą, kuris gyvulių ūkyje turbūt niekada nėra buvęs. Ir jis galėtų pagarbiau kalbėti apie gyvulių ūkius, pamatęs, koks ten yra darbas. O ne iš karto reikšti nuomonę, kaip yra gerai gyvulių ūkiuose. Nes šis ūkis Lietuvoje yra susitraukęs turbūt tris kartus, lyginant su tuo, koks jis būdavo 1916 metais. Susitraukė gyvulių skaičiai“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Laidos vedėjas, supratęs apie ką kalba Seimo pirmininkas į situaciją sureagavo tik žodžiais „O dieve, mes kalbame apie perkeltinę prasmę“.

„Nežinau, ką jūs čia turite omenyje“, – sakė Seimo vadovas.

Nesuprantamas M.Vainiutės atsakymas

Žiniasklaidoje ne kartą spindėjo ir iš savo posto pasitraukusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė. Seimo salėje liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen jos paklausė: „Ar manote, kad valstybė turi prisiimti įsipareigojimą apsaugoti kartu gyvenančių žmonių turtines ir kitas teises? Ar ketinate imtis šių temų, ar pritartumėte, jei Seimas inicijuotų atitinkamus įstatymo pakeitimus?“

Į šį klausimą ministrė surezgė itin painų atsakymą: „Dėl partnerystės, tai iš esmės pagal programos nuostatas čia kalba eina apie... šito principo įgyvendinimą... ta prasme, kad mhm... programoje, tai pasireiškia tuo, kad mhm... tokią teisę gyventi mhm... reiškia partnerystės įtvirtinimas, tai yra, turiu minty, vienos, ne vienos lyties, bet būtent mišrios… mišri partnerystė numatoma. Tai labai aptakiai gal tiek atsakyčiau, bet, be abejonės, tie klausimai svarbūs, ką jūs ir pabrėžėt. Ačiū.“

R.Žemaitaičio šukuosena

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis R.Žemaitaitis, praėjusių metų rudenį prisistatęs kaip galimas Seimo vicepirmininkas, kolegas nustebino savo nauja garbanotų plaukų šukuosena. Tą kartą jis sakė,kad naujoji šukuosena – penktadieninis jo įvaizdis.

„Dėl garbanų pasakysiu, kad jei penktadienį bus posėdžiai, tai mane tokį ir matysite, nes penktadieniais esu laisvas žmogus ir vaikštau be griežtų šukuosenų“, – tą kartą teigė kandidatas į Seimo vicepirmininko postą.

Net ir tapus Seimo vicepirmininku, jo šukuosenos klausimas nebuvo pamirštas. Konservatorius Andrius Kubilius, kalbėdamas apie padarytą klaidą, vedant Seimo posėdį, vėl prisiminė kolegos plaukus. „Kai jūsų plaukai būna lygus, jūs būnat žymiai ramesnis, tai gal jūs ateikite pirmininkauti lygiais plaukais“, – prašė konservatorius.

Į tai sureagavo ir E.Gentvilas. „Gerbiamas Kubiliau, patarčiau mudviems apie šukuosenas nekalbėti, čia gal mes patylėkime“, – juokėsi liberalas.

Psichotroninis ginklas prieš Z.Jedinskij

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovas Zbignev Jedinskij pernai metais žiniasklaidos akiratyje atsirado bent keletą kartų. Pačioje metų pabaigoje jis išsakė nuogąstavimą, kad pats sprendimų nepriima, nes yra paveikiamas.

„Sunku dabar paaiškinti, kodėl aš pakeliu ranką, ar paspaudžiu mygtuką, dar turiu tokią iš kito pasaulio teoriją, kad psichotroninis ginklas buvo panaudotas prieš mane“, – žurnalistams kalbėjo jis.

Po to perklaustas žurnalistų, ar Seime veikia psichotroniniai ginklai, jis atsakė teigiamai: „matyt, taip“.

Politikas yra įvardijęs ir su kokiais parlamentarais nė nesisveikina. Jo paaiškinime savo vietą atrado ir kalbos apie deguonį, bei elektromagnetinius laukus.

„Jei oponentas pasako, kad jei jis ne visiškai tiki Dievu, galbūt aš esu ateistas, tai gal su tokiu žmogumi irgi galima kalbėti. Bet jei žmogus iš karto sako, kad ne, Dievo nėra, tai diskusija iš karto tampa beprasmiška. Nes tokie žmonės daro labai paprastą loginę klaidą – jie atmeta tai, ko nežino, nemato, nepastebėjo, nepajuto. Mes visi kvėpuojame deguonimi, jo nematome, bet pajuntame tai tik tada, kai mums trūksta oro. Dar vienas pavyzdys, mes visi žinome, kad pasaulyje yra elektromagnetiniai laukai, bet mes irgi jų nematome, negalime jų pajusti, tai tik galime pamatuoti. Mokslininkai visai neseniai atrado elektromagnetinius laukus. Ir mūsų gyvenimas be jų dabar yra visiškai dabar nėra įmanomas. Todėl jei žmogus iš karto sako, kad Dievo nėra, jis daro vieną labai rimtą loginę klaidą – man atrodo, kad jam tiesiog trūksta smegenų keliamos galios, kad galėtų suprasti paprastus argumentus. Ir su tokiu žmogumi neverta net diskutuoti“, – konferencijoje sakė parlamentaras.

Premjeras žinojo, kad parlamentarai ataskaitų neskaito

Premjeras Saulius Skvernelis metų pradžioje Seime pristatė Vyriausybės ataskaitą. Ir pasidalino apgailestavimu, kad tikrai ne visi parlamentarai ją perskaitė. „Dar kartą noriu Vyriausybės vardu padėkoti už tą darbą, kurį jis atlikote. Tiek skaitydami ataskaitą, matyt nebuvo kiekvienam lengva perskaityti, tikrai nėra šitoje salėje daug žmonių dar be manęs, kurie paskaitė nuo pradžios iki galo“, – kalbėjo premjeras.

R.Šarknickas susidomėjo putojančiais gaiviaisiais gėrimais

Valstietis Robertas Šarknickas Seimo salėje uždavė ir netikėtą klausimą.

„Limonadų, kolos, kai atidarai dangtelį yra garsas, putos putojančios. Kuris taip pat sukelia asociacijas su šampanu, kaip jūs į tai žiūrite“, – Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės klausė R.Šarknickas.

A.Kubiliaus, I.Šimonytės ir A.Skardžiaus konfliktas

Ketvirtadienį Seimui sprendžiant, ar reikia atskiro tyrimo, siekiant sužinoti kaip buvo tvarkomi šalies finansai nuo 2005 metų, aistrų tikrai netrūko. Bene ryškiausias buvo trijų politikų apsižodžiavimas. Skambiomis frazėmis apsikeitė konservatoriai Andrius Kubilius ir Ingrida Šimonytė bei „socdemdarbietis“ A.Skardžius.

„Iš tiesų, konservatoriai, kada gali pasipelnyti ar tai energetinis projektas, ar kurą parduoti už vieną litą, ar „Williams“ padovanoti amerikiečiams, kurie pardavė ją rusų kompanijai. Ar bet kurį projektą, jie niekada nepraleis progos“, – sakė jis.

Parlamentaras priminė ir didelę skolą. „Todėl gerbiamas J.Razma yra nuoseklus, visą laiką, jei Tarptautinis valiutos fondas siūlo po 3,2 procento, ką latviai padaro, mums reikia skolintis po 9 procentus ir užauginti 2 milijardų eurų didesnes palūkanas per visą laikotarpį. Tai štai kokia dovana yra visiems pensininkams ir medikams, kurie su lagaminais stovi oro uoste, išvykdami į Londoną“, – sakė A.Skardžius.

Į šią pastabą sureagavo I.Šimonytė.

„Aš kalbėsiu į temą, skirtingai nuo tų, kurie mėgsta visada kalbėti apie tą patį. Manau, kad nereikėtų daryti šio patikslinimo, visko pakanka. Palūkanas taip lyginti gali tik visiškas durnius, bet čia jau jų problema. Kai mes kalbame apie medikus, tai aš siūlau pačiam ponui kalbėtojui, pasižiūrėti, kokie yra medikų atlyginimai“, – sakė ji primindama, kad latviams teko mažinti visai kitas išmokas, nei lietuviams.

Artūras Skardžius negalėjo nesureaguoti. „Aš tiesiog repliką po balsavimo. Noriu pasakyti poniai I.Šimonytei, finansų ministrei, būsimai prezidentei. Geriau yra būti durniumi, negu vagimi“, – šis jo teiginys sukėlė didelį triukšmą Seimo salėje.

Į tai atsakė ir A.Kubilius. „Bet būna problemų, kai esi durnius ir vagis“, – argumentą atrėmė A.Kubilius. Jis salėje buvo palydėtas juoku ir plojimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.