Vytautas Bruveris. Rūmų atsiskyrėlė nutarė atsigriebti

Šalies vadovo kelionės į užsienį neturi būti „paradinės“ ir „parodomosios“, taip pat pritaikytos prie kokių nors jubiliejų, švenčių ar kitokių progų. Tokia neturi būti ir visa prezidentinė užsienio politika. Kaip ir kiekviena kelionė, ji turi siekti vieno tikslo – naudos Lietuvai.

 V.Bruveris.
 V.Bruveris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2019, 6:06 AM

Taip įvairiomis progomis – tiek pirmosios, tiek antrosios kadencijos metu – yra ne kartą dėsčiusi vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė D.Grybauskaitė. Dažniausiai taip prezidentė kalbėdavo tuo atveju, kai reikėdavo pasiaiškinti, kodėl ji kur nors nenuvyko, nors, regis, nepraleisti tokio vizito buvo tiesioginė jos pareiga.

Tik nedorėliai gali pamanyti, kad šalies vadovės užsienio vizitai būdavo orientuoti į kuo didesnės reklamos siekimą tarptautinėje politikoje ar žiniasklaidoje, norą kuo labiau pasirodyti ne tiktai prieš vidaus, bet ir prieš užsienio auditoriją.

Bet štai Prezidentūra neseniai paskelbė kelionių, į kurias D.Grybauskaitė leisis paskutiniais prezidentavimo mėnesiais, sąrašą. Ji keliaus į Šveicariją, Lenkiją, Slovakiją, Rumuniją, JAV, Italiją, Vatikaną, Japoniją, Belgiją.

Derinami vizitai ir į kitas valstybes. Pavyzdžiui, Australiją.

Pasaulio ekonomikos forumas Davose, pora Europos Vadovų Tarybos susitikimų (kur ji per abi kadencijas vykdavo nustūmusi ten iš tiesų turinčius dalyvauti premjerus) dėl „Brexit“, vizitas į Lenkiją pas kolegą A.Dudą, „Bukarešto devynetukas“ gal ir svarbu. Kita vertus, kiek realios reikšmės tokiems susitikimams su vadinamąja šluba antimi gali teikti kiti lyderiai – nežinia.

Tuo metu atsakomieji vizitai pas popiežių ar į konferencijas dėl moterų teisių JAV bei kiti panašūs vojažai – lyg iš savireklamos prieš tolesnę – galbūt tarptautinę – karjerą instrukcijos.

Galbūt prezidentė iki šiol iš tiesų per mažai keliavo būdama tokia dalykiška ir asketiška. O kartais, kaip pamename, lėktuvai sugesdavo ir net į Latviją nenuskraidindavo. Tad gal bent dabar tegu atsigriebia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.