Klaipėdoje universiteto antausį gavęs vaikinas iš Indijos pratrūko

Klaipėdos universitete (KU) magistro diplomą gavęs indas staiga pasijuto nuskriaustas, todėl pateikė civilinį ieškinį teismui ir sieks susigrąžinti už mokslą sumokėtus pinigus.

Klaipėdos universitete šiuo metu studijuoja apie šimtą užsieniečių.
Klaipėdos universitete šiuo metu studijuoja apie šimtą užsieniečių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 6:49 AM

KU Socialinių mokslų fakultete verslo vadybos studijas pernai baigęs Indijos pilietis 23-ejų Myilsamy Murugasami pažėrė priekaištų – esą jam buvo pranešta, kad čia mokysis anglakalbių asmenų grupėje, o iš tikrųjų jis buvo vienintelis toks, be to, jam neleista laisvai pasirinkti trijų dėstomų dalykų, kaip numatyta studijų sutartyje.

„Dėstytojai man neteikė medžiagos, nuorodų, nereikalavo atlikti kontrolinių darbų, parengti referatų, ne visų dalykų studijos baigdavosi egzaminu“, – pareiškime teismui dėsto M.Murugasami.

Anot magistranto, KU bibliotekoje jis negaudavęs studijoms reikiamos literatūros, o baigiamojo darbo gynimo procedūrą pavadino „kelių minučių formalumu, atliktu net nesiaiškinant, ar jis atitinka Švietimo ir mokslo ministerijos reikalavimus“.

Svetimšalis prisiminė, kaip pagal „Erasmus“ mainų programą nusiųstas atlikti praktikos Suomijoje ir ten likęs be pajamų šaltinio nusilpo, prarado sąmonę ir patyrė traumą.

Dėl to indas irgi apkaltino KU vadovybę, kad jo nesiuntė į Suomiją, kol jis nesumokėjo dalies semestro mokesčio: „Dėl neteisėtų KU veiksmų patyriau daug išlaidų – turėjau išvykti į Indiją ir ten gydytis, nes Suomijoje medicinos paslaugos labai brangios.“

M.Murugasami taip pat nepatenkintas, kad universiteto bendrabutyje jam nebuvo suteiktas vienvietis kambarys.

Įvertinęs visus savo nuostolius ir kančias Indijos pilietis per teismą reikalauja jam grąžinti visus už mokslą universitete ir stojimo dokumentams tvarkyti sumokėtus pinigus – 4800 eurų.

KU vadovybė indo civilinį ieškinį įvertino kaip demokratijos sąlygomis natūralų veiksmą ir yra pasirengusi bylinėtis.

Laikinasis KU rektorius Artūras Razbadauskas vakar paaiškino, jog prieš trejus metus atvykęs į Lietuvą indas nepateko į didesnę anglų kalbos grupę tik todėl, kad universitetas tokios tiesiog negalėjo suformuoti, nes keliolika čia norėjusių studijuoti užsieniečių negavo vizų.

KU dėstytojai stebėjosi, kodėl jaunuolis anksčiau nereikšdavo pastabų dėl studijų tvarkos ir kokybės. Magistro darbą jis apsigynė viešai kartu su kitais studentais – procesas buvo protokoluojamas.

Beje, prieš gynimą patikrinus Indijos piliečio magistrinį darbą nustatytas 8 proc. plagiato lygis.

Šiuo metu Indijoje gyvenantis M.Murugasami paprašė Klaipėdos apylinkės teismo be jo nenagrinėti pateikto civilinio ieškinio, nors jo interesams galėtų atstovauti advokatas.

Dėstytojai įtaria, kad indo pretenzijos dėl studijų kokybės gali būti susijusios su neskaidriais ketinimais kuo ilgiau naudotis leidimu gyventi Lietuvoje, naudotis Šengeno erdvės privilegijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.