Tyrimas dėl praeivio mirties prie ligoninės įsibėgėja – apklausta liudininkė iškėlė svarbius klausimus

Kauno centro policijos komisariato pareigūnai pirmadienį apklausė praeivio mirties prie Kauno klinikinės ligoninės liudininkę Rūtą Visočnik, kuri paviešino, kaip šios įstaigos medikai reagavo į pagalbos šauksmą lemtingomis akimirkomis. Gatvėje susmukus vyrui, R.Visočnik nubėgo į visai šalia esančią ligoninę ir paprašė padėti, kol atvyks greitosios brigada, tačiau, pasak liudininkės, niekas iš kalbintų medikų neskubėjo suteikti pagalbos.

 Praeiviui mirus prie Kauno klinikinės ligoninės, pareigūnai aiškinasi, ar šios gydymo įstaigos medikai tinkamai atliko savo pareigas.<br> Liudininkų nuotr.
 Praeiviui mirus prie Kauno klinikinės ligoninės, pareigūnai aiškinasi, ar šios gydymo įstaigos medikai tinkamai atliko savo pareigas.<br> Liudininkų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 11:52 AM

Pareigūnai po nelaimės pradėjo tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Izabelė Bočkienė naujienų portalui lrytas.lt pranešė, kad tyrimas tebevyksta. Pasak I.Bočkienės, surinkus duomenis bus sprendžiama, nutraukti jį ar kelti baudžiamąją bylą dėl galimo ligoninės darbuotojų aplaidumo.

Naujienų portalo lrytas.lt duomenimis, R.Visočnik per apklausą pareigūnams patvirtino tai, ką buvo paviešinusi iškart po vyriškio mirties įvykusios sausio 18-ąją, prieš vidurdienį Laisvės alėjoje.

„Svarbiausia, kad būtų atsakyta į klausimą – ar tokiais atvejais ligoninių medikai privalo padėti žmonėms? Ar medikai gali laukti, kol į jų įstaigą bus pristatytas ligonis, remdamiesi, kad yra iškviesta greitoji pagalba?

Į šį klausimą turi atsakyti Sveikatos apsaugos ministerija. Iki šiol tai lieka neaišku. Visuomenei svarbu žinoti, kokios apimties yra medikų profesinė pareiga.

Manau, kad medikai turi bent jau dėti pastangas – kai brangi kiekviena akimirka, reikia viską mesti ir bėgti prie ligonio. Jie tai turi daryti net ir manydami, kad jau bus per vėlu“, – tvirtino advokate dirbanti R.Visočnik.

Medikų žodžiai nuvylė

78 metų Vidmantui Č. susmukus ant sniego, atsitiktiniai praeiviai, neturintys medicininio išsilavinimo, puolė kaip kas gali padėti pensininkui – vienas gaivino, kiti kvietė greitąją pagalbą, o advokatė R.Visočnik nuskubėjo į Kauno klinikinė ligoninę, esančią vos už keliasdešimties metrų nuo nelaimės vietos.

Registratūroje jai buvo nurodyta eiti į tam tikrą kabinetą

„Registratūros darbuotoja manęs nepalydėjo, koridorių raizgalynėje kabineto teko ieškoti pačiai, nors kiekviena sekundė galėjo būti lemiama. Kabinete kelios moterys gėrė kavą.

Prašymas padėti personalo nesujaudino. Sako: kvieskite greitąją. Aš: „Kvietėm, bet kol atvažiuos, gal galite padėti praeiviui, gaivinančiam mirštantį žmogų?“.

Atsakymas: „Mes negalime, juk greitoji iškviesta“, – prisiminė R.Visočnik.

Anot Kauno greitosios pagalbos stoties direktoriaus Nerijaus Mikelionio, laikas tokiais momentais yra gyvybiškai svarbus – kiekviena uždelsta minutė tikimybę likti gyvam sumažina 10–12 procentų.

Vyro išgelbėti nepavyko

Greitosios pagalbos brigada konstatavo pensininko mirtį. Tikriausiai jam staiga sutriko širdies veikla. Pasak velionio artimųjų, medicininiuose dokumentuose minima asistolija (širdies raumens susitraukimo susilpnėjimas arba nebuvimas).

78 metų Vidmantas Č. iki pat mirties dirbo pagal savo profesiją – jis buvo projektavimo specialistas, taip pat ėjo daugiabučio bendrijos pirmininko pareigas.

Paneigė medikų versiją

Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas pirmadienį pateikė šios gydymo įstaigos medikų versiją: tuo pat metu, kai moteris pasakė jiems pasakė apie įvykį gatvėje medikams, ten esą jau buvo atvykusi greitoji pagalba.

Pasak S.Tvirbuto, ligoninės medikai mėgino paaiškinti, kad jie kuo nors labiau nei greitosios medicinos pagalbos darbuotojai pagelbėti negalės: „Mūsų darbuotojai būtų daug ilgiau užtrukę, kol būtų surinkę reikiamus prietaisus ir atbėgę iki įvykio vietos, nei ligonis būtų atvežtas greitąja pas juos.“

Šią versiją antradienį portalui lrytas.lt paneigė R.Visočnik.

„Medikių, su kuriomis bendravau, kabineto langai – į ligoninės kiemą. Greitoji tik važiavo, kai aš išėjau iš ligoninės pastato. Tuo metu pamačiau, kaip automobilis suka iš Kęstučio į Gedimino gatvę.

Dar porą minučių užtruko, kol greitosios darbuotojai perėjo Nepriklausomybės aikštę (jie atvyko ne iš tos pusės – žmogus gulėjo prie Įgulos bažnyčios, nuo K.Donelaičio gatvės pusės).

Tad man kalbantis su ligoninės darbuotojomis tikrai negalėjo vykti pagalbos teikimas.“

Artimieji – sukrėsti

„Negalime kaltinti ligoninės medikų dėl tėčio mirties, tačiau mus sukrėtė jų požiūris.

Gatvėje trys nepažįstami, medicininio išsilavinimo neturintys jaunuoliai šoko jam padėti, metė į šalį kuprines.

Tačiau medikai, davę Hipokrato priesaiką, net ir kviečiami nepajudėjo iš savo kabineto, nepasižiūrėjo, kas vyksta visai šalia jų. Nesuvokiama, kaip taip gali būti. Labai skaudu“, – portalui lrytas.lt sakė gatvėje mirusio pensininko dukra Edita Ž. ir žentas Raimundas Ž.

Situacija – dviprasmiška?

Po nelaimės Sveikatos apsaugomis ministerijos spaudos tarnybos patarėja Alina Žilinaitė portalui lrytas.lt pateikė tokį komentarą:

„Labai apgailestaujame dėl tokios situacijos, kai patys medikai atsisako suteikti pagalbą. Taip tikrai neturi būti, nes Hipokrato priesaiką davę gydytojai turi gelbėti žmones ir negali atsisakyto to daryti.

Kita vertus konkreti minima situacija yra gana dviprasmiška ir tikrai negalima vertinti nežinant visų įvyko aplinkybių.

Nors teisės aktais yra numatyta, kad kiekviena gydymo įstaiga pagal kompetenciją privalo užtikrinti būtinąją medicinos pagalbą, tačiau paprastai gatvėje nelaimės ištiktam žmogui yra kviečiama greitoji medicinos pagalba, kuri turi visą reikiamą įrangą ir gali nedelsiant suteikti pagalbą.

Tad vienareikšmiškai vertinti situacijos, nežinant visų aplinkybių tikrai negalima.

Siekiant išsiaiškinti situaciją ir ar medikai tikrai viską atliko teisingai, SAM kreipėsi į gydymo įstaigą bei GMP sotį, prašydama paaiškinti susidariusią situaciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.