Vytautas Bruveris. Rinkimų prievaizdų ligos – chroniškos

Rinkimai – vis tvarkingesni. Tuo pasidžiaugė policijos generalinio komisaro pavaduotojas E.Šileris rodydamas skaičius: šiemet per pirmąjį savivaldos rinkimų turą buvo pradėta 11 ikiteisminių tyrimų dėl įvairių pažeidimų – triskart mažiau nei 2015 m.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 8:21 AM

Su skaičiais, žinoma, nepasiginčysi, viena didžiausių bėdų visuomet slypėjo ne kur kitur, o Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK).

O viena mįslingiausių komisijos ligų – stringantis balsų skaičiavimas. O jei stringa, regis, elementariausias procesas, iš karto kyla įtarimų, kad to strigimo kažkam reikia.

VRK, vadovaujama nebe amžinojo Z.Vaigausko, iš pirmojo mūsų eros tūkstantmečio ją sėkmingai perkėlusio į antrąjį šiuolaikinių technologijų tūkstantmetį, – irgi tarsi nauja. Bet jos negalavimai – seni.

Antai gilią naktį, pagaliau pradėjus savivaldos rinkimų rezultatams į VRK interneto svetainę plūsti sraunesne srove, čia dar mažiausiai keletą valandų žiojėjo balta dėmė. Tiksliau – juodoji skylutė.

Tai Neringos savivaldybė, turinti vos tris apylinkes. Ir tik šeštą valandą ryto iš ten atskriejo žinia, kad meru perrinktas D.Jasaitis.

Naujoji VRK vadovė L.Matjošaitytė ramino, kad su Neringa taip būna visada, – esą apie ketvirtį rinkėjų ten realiai negyvena, tik turi nekilnojamojo turto, balsuoja iš anksto, todėl balsus sunku skaičiuoti.

O kaip su istorija Šilutės rajone, kur pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rinkimų dokumentų pagrobimo?

Mat Saugų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė biuletenius įsigudrino skaičiuoti iki ryto savo namuose. Apstulbusiai apygardos rinkimų komisijai pirmininkė tepaaiškino, kad niekas, be jos, apylinkėje nenorėjo tų balsų skaičiuoti.

Kai dedasi tokie dalykai, nelengva supaisyti, ar iš tiesų rinkimai tampa tvarkingesni, skaidresni ir patikimesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.