Buvusi Lukiškių darbuotoja L. Kalinauskaitė prabilo apie pareigūnų kerštą

„Tai yra kerštas“, – „Lietuvos rytui“ ištarė buvusi Lukiškių kalinių prižiūrėtoja Laura Kalinauskaitė, kurią Kalėjimų departamentas apkaltino netarnybiniais ryšiais su suimtaisiais ir nuteistaisiais.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br> lrytas.lt montažas.
Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br> lrytas.lt montažas.
Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Lukiškių kalėjimas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Lukiškių kalėjimas.<br> D.Umbraso nuotr.
Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime aštuonis mėnesius dirbusi jauna pareigūnė L.Kalinauskaitė sulaukė teisėsaugininkų kaltinimų po to, kai prabilo viešai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 17, 2019, 7:57 AM, atnaujinta Apr 4, 2019, 4:16 PM

„Jei jiems kliuvo mano praeitis, buvę ryšiai su ankstesniu draugu, kodėl man leido toliau dirbti?“ – stebėjosi 20 metų L.Kalinauskaitė, nuo vasario 27 dienos jau nedirbanti Lukiškėse.

Buvusi Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo Saugumo valdymo skyriaus jaunesnioji specialistė, viešai prabilusi apie Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnų jai darytą spaudimą, sulaukė atsako.

Kalėjimų departamentas pranešė, kad pareigūnė, pažeisdama draudimą palaikyti netarnybinius ryšius su suimtaisiais ir nuteistaisiais, 2018 metų birželio–gruodžio mėnesiais bendravo su suimtaisiais.

Esą ji nuomojosi butą, priklausantį nuteistojo artimiesiems, taip pat nesiėmė reikiamų priemonių užkirsti kelią nuteistųjų daromiems pažeidimams įkalinimo įstaigose.

L.Kalinauskaitė esą padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą, už kurį turėtų būti skiriama tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos.

„Tegul jie pateikia įrodymų. Aš būtinai to sieksiu. Noriu pamatyti jų surinktus duomenis“, – atsikirto L.Kalinauskaitė. Ji pasitraukė iš darbo Lukiškėse, bet ir toliau nežada tylėti.

Rūpesčiai – ir dėl nuomos

– Ar jūs iš tiesų Vilniuje nuomojotės būstą iš nuteistojo artimųjų ir palaikėte ryšius su suimtaisiais? – paklausiau L.Kalinauskaitės.

– Iš pradžių nuomojausi butą su drauge. Teko dirbti paromis, po budėjimų norėdavau pailsėti, o draugė mėgo pasilinksminti.

Ieškojau kito būsto. Gavau pirmą atlyginimą – apie 400 eurų.

Sukau galvą, iš ko išsinuomoti būstą, juk dar reikės ir užstatą sumokėti.

Viena vyresnio amžiaus pora man pasiūlė išsinuomoti kambarį. Kaina buvo priimtina, apsidžiaugiau. Aš tuos žmones matydavau tik kartą ar du per mėnesį.

Pasirodo, tų žmonių sūnus atlieka bausmę.

Bet negaliu žinoti apie kiekvieną žmogų ir jų šeimos narius.

Gal aš turėjau sužinoti jų visų asmens kodus ir eiti į policijos komisariatą aiškintis, ar jie turi problemų su teisėsauga?

Jei mano kaimynas būtų sėdėjęs už grotų, negi irgi dėl to būčiau kalta?

O Seime ar nėra tokių, kurių giminės būtų teisti? Lietuvoje jau vos ne kas antras yra arba įtariamasis, arba sėdėjęs!

Su buvusiu draugu esu nutraukusi ryšius. Aš negalėjau numatyti jo ateities. Būčiau bukaprotė, jeigu ir toliau su juo bendraučiau.

Nežinau, už ką jis pakliuvo į įkalinimo įstaigą. Nežinau, kaip neva mano nuotrauka pakliuvo į Imuniteto skyrių. Jie man neparodė tos nuotraukos.

Jei būčiau kalta, būčiau sėdėjusi kaip pelė po šluota ir nekėlusi visko į viešumą. Dabar man ir pikta, ir juokinga. Štai kaip žaidžiami nešvarūs žaidimai.

– Ar žinojote, kad apie jus Imuniteto skyrius renka informaciją?

– Jie sakė, neva nulaužė mano feisbuką, kažkokią slaptą programėlę ir viską pamatė.

Bet aš nenaudojau slaptos programėlės.

Jie sakė, kad spalio 15-ąją aš telefonu bendravau su kažkokiu asmeniu. Iš tiesų tuo metu buvau kitos šalies oro uoste, mano telefonas buvo išsikrovęs. Galbūt jie klastojo dokumentus?

– Dirbdama Lukiškėse esą neužkirtote kelio nuteistųjų pažeidimams. Apie ką čia kalbama?

– Kalinys parašė skundą, neva jis turėjo telefoną, o aš darydama kratą jo kameroje jį radau, bet nepaėmiau – aš neva įspėjau, kad geriau paslėptų.

Tas kalinys – pareigūnų marionetė, jis jiems dirba. Jam už tai kažkas buvo pažadėta.

Tuo metu nedirbau tame korpuse, kur jis kalėjo, ir nedariau kratos, todėl negalėjau surasti ir telefono. Viską išdėsčiau pasiaiškinime.

Kartą tas pats kalinys, kai jau buvo perkeltas į kitą korpusą, man pasakė: „Aš žinau, kur tu gyveni ir su kuo gyvenai. Tu išsiskyrusi ir dabar esi viena.“

Aš jo vengiau. Kartą kviečiau kalinius pasivaikščioti – pabeldžiau ir į jo kameros duris.

Jis paklausė manęs: „Tu tiki Dievą?“

Kodėl aš jam turėčiau aiškinti? Atšoviau, kad ne.

„Gerai, nes tau tai nepadės“, – rėžė kalinys.

Jis vėliau prisipažino, kad man pakenkė. Kaip kas moka, taip ir sukasi.

– Ką darysite toliau?

– Turiu grąžinti pinigus už mokslus. Aš išgyvensiu, jau nebeverkiu. Kad ir kaip sunku, stengiuosi šypsotis.

Bet mano tėvai labai nerimauja. Norėčiau, kad tie žmonės, kurie mane puola, patirtų tą patį, ką teko patirti man.

Sistema yra negailestinga. Ji dar gali man keršyti ir ieškoti būdų, kaip man padaryti gėdą.

Stūmė į nusikaltėlių glėbį

Buvusi marijampolietė, baigusi devynių mėnesių studijas Kalėjimų departamento mokymo centre, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dirbo aštuonis mėnesius.

Šios įkalinimo įstaigos direktorius Viktoras Davidenka neturėjo jokių priekaištų L.Kalinauskaitei dėl darbo: „Ji dirbo tinkamai. Sakiau, kad pasiliktų dirbti toliau.“

Buvusi pareigūnė neseniai „Lietuvos rytui“ papasakojo, kad Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai ją spaudė megzti ryšius su suimtaisiais.

Tarp jų – Kauno Kamuolinių gaujos nariai, kiti pavojingi nusikaltėliai ar įtariamieji.

„Man pasakė: „Imsiesi visų būdų, kurių prireiktų tam, kad išgautum informacijos.“

Tai būtų bendravimas, flirtavimas ir miegojimas.

Kaskart išgirdusi tokį pasiūlymą net nesileidau į kalbas.

Aš nesu toks supuvęs žmogus, kad sutikčiau apsunkinti savo ir kitų gyvenimą“, – aiškino buvusi pareigūnė.

Įspėjo susilaikyti nuo ryšių

L.Kalinauskaitė nesutiko būti slapta pareigūnų bendradarbe, nors jai buvo žadamas ne tik didesnis atlyginimas, bet ir ilgesnės atostogos.

Tokius pažadus jai esą žarstė tuometinis Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus viršininkas Gintaras Zaveckis.

Jis buvo priverstas iš pareigų pasitraukti po to, kai kilo skandalas dėl kalinių išgertuvių Kybartų pataisos namuose. Jas kaliniai transliavo viešai.

Valstybinėje darbo inspekcijoje dabar įsidarbinęs G.Zaveckis neigė žadėjęs pareigūnei privilegijų.

„Man dirbant departamente buvo gauta duomenų, kad buvo kontaktuojama su asmeniu, atliekančiu laisvės atėmimo bausmę. Ji tada buvo kursantė.

Ji buvo įspėta susilaikyti nuo netarnybinių ryšių, kurie nėra susiję su jos pareigomis, – tokių pokalbių buvo du.

Aš nenurodžiau jai ką nors sekti. Ne tokios merginos turi vykdyti tokias funkcijas.

Tam darbuotojų nekvietėme ir nenaudojome. Tuo užsiima kriminalinės žvalgybos pareigūnai.

Mano funkcijos buvo neteisėti darbuotojų ryšiai ir jų prevencija. O tai, kokius nusikaltimus vykdė Kamuoliniai arba Agurkiniai, nebuvo mane dominanti informacija.

Man jau ten nedirbant kolegos nustatė naujų atvejų, kai ji bendrauja su asmenimis, laikomais įkalinimo įstaigose“, – „Lietuvos rytui“ aiškino G.Zaveckis.

Tarnybinis patikrinimas, anksčiau pradėtas dėl buvusių Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnų veiksmų L.Kalinauskaitės atžvilgiu, buvo sustabdytas.

Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.