Politologas apie kandidatų į prezidentus reitingą: vyksta tik vienas dalykas

Šeštadienį „Lietuvos rytui“ paskelbus naujausios „Vilmorus“ apklausos rezultatus matyti, kad kuo arčiau prezidento rinkimai, tuo daugiau intrigos, kurie du kandidatai pateks į lemiamą antrąjį turą. 

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2019, 6:24 PM, atnaujinta Mar 23, 2019, 6:45 PM

Apklausos rezultatai ir toliau labiausiai palankūs trims kandidatams į prezidentus: ekonomistui Gitanui Nausėdai, konservatorių iškeltai Seimo narei Ingridai Šimonytei ir valstiečių deleguotam premjerui Sauliui Skverneliui.

Tiesa, palyginti su vasario mėnesio apklausa, kai net 27,3 proc. piliečių palaikė G.Nausėdą, dabar jis nebėra toks ryškus lyderis – surinko 23,5 proc. respondentų balsų.

Prie šio kandidato priartėjo I.Šimonytė – 22 proc. (vasarį – 20 proc.), netoli dviejų pirmųjų atsidūrė ir S.Skvernelis – 18,4 proc. (vasarį – 16 proc.). Premjeras neseniai oficialiai paskelbė pradedantis aktyvų rinkimų vajų, be to, jį remti pažadėjo populiarusis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

S.Skvernelis – dažniau matomas

Tuo tarpu politologas Tomas Janeliūnas nesureikšmino prezidento rinkimų kandidatų reitingų pokyčių. 

„Nors G.Nausėda surinko mažiau respondentų balsų, kritimas nėra didelis. Kol kas tai tikrai nėra tas atvejis, kai galėtume kalbėti, kad vyksta radikalus pasikeitimas.  Manau, kad tai natūralūs svyravimai, vykstantys tarp trijų aukščiausias pozicijas užimančių kandidatų.

Tiek G.Nausėdos reitingo kritimas, tiek I.Šimonytės ir S.Skvernelio augimas nėra labai reikšmingas“, – įsitikinęs politologas.

Jo žodžiais, vienas dalykas, kuris vyksta, – tai aktyvesnė S.Skvernelio rinkimų kampanija. Laikotarpis, kuriuo vyko „Vilmorus“ apklausa, sutapo su Vyriausybės vadovo aktyvesniu lankymusi įvairiose Lietuvos vietovėse ir renginiuose. 

Be to, pagrindines rinkimų tezes jis ėmė aktyviau skelbti žiniasklaidoje. S.Skvernelis šiuo laikotarpiu dažniau lankėsi televizijos laidose, kur prisistatė kaip prezidento rinkimų kandidatas.

T.Janeliūnas minėjo, kad G.Nausėdos reitingas jau anksčiau buvo pasiekęs lubas ir jau pusę metų aukščiau nebekilo. O šioks toks atoslūgis, kuris pastebimas apklausos rezultatuose liudija, kad visuomenė jau priprato, jog prezidento posto siekiantis ekonomistas yra nuolatinis lyderis.

Kairieji ieško savo kandidato

Politologas pritarė minčiai, kad nors V.P.Andriukaitis išsiveržė į ketvirtąją vietą, vis dėlto jis yra antrosios lygos žaidėjas. 

Rimtu varžovu kitiems kandidatams jis gali tapti, jei jo elektoratas atiduotų bent 10 proc. balsų, bet tai mažai tikėtina, nes V.P.Andriukaitis gana vėlai pradėjo rinkimų kampaniją. Lyginant su trimis pirmaisiais kandidatais, jis gerokai mažiau matomas viešumoje.   

Tai kodėl V.P.Andriukaičio, išstūmusio iš ketvirtosios vietos A.Juozaitį, reitingas kilo? Pirmiausia tai reiškia, kad tarp kandidatų trūksta kairiosios pažiūros politikų: „Tai natūralus kairiųjų rinkėjų ieškojimas, kuris kandidatas galėtų geriausiai atstovauti jų interesams. Tačiau tai dar nereiškia, kad jis galėtų patekti tarp trijų ar keturių dominuojančių pretendentų.“

Mėnesio sėkmė – ne rodiklis

Apžvelgiant partijų populiarumo rezultatus, valstiečių išsiveržimas į pirmąją vietą T.Janeliūnui taip pat neatrodo stebinantis. Nesvarbu, kad ši partija prastai pasirodė savivaldos rinkimuose. 

Pasak jo, skirtumas tarp valstiečių ir antrojoje vietoje likusių konservatorių nėra didelis, jis siekia kiek daugiau nei 2 proc. 

Valstiečių sėkmę apklausoje politologas siejo su S.Skvernelio didesniu aktyvumu. Juk Vyriausybės vadovas kampaniją vykdo padedant partijos skyriams. 

Bendresne prasme valstiečių ir konservatorių populiarumas yra daugmaž apylygis ir tas mėnuo, T.Janeliūno nuomone, mažai ką gali pakeisti. Jeigu pasisakančiųjų už valstiečius skaičius augtų tris ar keturis mėnesius, tada jau galima būtų kalbėti apie radikalius pokyčius, aiškinti, jog partijai pavyko persilaužti ir pradėti augti pozityvia prasme.  

Lėmė rinkimų geri rezultatai

Kas kita socialdemokratų populiarumo augimas, kuris yra žymiai svarbesnis. Tai gali būti susiję su savivaldos rinkimų rezultatais. 

„Socialdemokratai pasirodė žymiai geriau, nei jiems buvo prognozuota. Reitingų kilimas reiškia, kad partiją dar anksti laidoti. Geri rinkimų rezultatai provincijoje kartu liudija, kad socialdemokratai ten dar užima svarbią vietą“, – dėstė T.Janeliūnas.

Per mėnesį socialdemokratų reitingas pakilo nuo 4,9 iki 8,5 proc. ir ši partija įsitvirtino trečiojoje vietoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.