Z. Vaigauskas užsipuolė savo biuletenį internete paviešinusią aktorę ir VRK

Vykstant Lietuvos piliečių, gyvenančių užsienyje, balsavimui, savo balsus atidavę lietuviai socialiniuose tinkluose ėmė dalytis pažymėtų biuletenių nuotraukomis. Tai nepraslydo pro buvusio Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko akis.

 Z.Vaigauskas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo pasipiktinimu.<br>Lrytas.lt montažas
 Z.Vaigauskas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo pasipiktinimu.<br>Lrytas.lt montažas
Užsienyje balsavusios lietuvės biuletenis.<br>„Facebook“ nuotr.
Užsienyje balsavusios lietuvės biuletenis.<br>„Facebook“ nuotr.
Buvęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.<br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-05-03 10:30, atnaujinta 2019-05-03 10:48

Reaguodamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusius užsienio lietuvių balsavimo biuletenius, Z.Vaigauskas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje trečiadienį pasidalijo įrašu, kuriame neslėpė pasipiktinimo ir abejonių dėl VRK vykdomos veiklos. Tuo tarpu VRK tokio pobūdžio teiginius vertina kaip dezinformaciją ir visuomenės klaidinimą.

Ragino imtis skubaus tyrimo

„Šiurkštus rinkimų įstatymo pažeidimas. Balsavimas dar neprasidėjo, nei vieno biuletenio nei vienas rinkėjas dar negavo, o biuleteniai už teisingą kandidatą jau ruošiami!

Biuletenis jau antspauduotas, pažymėtas vieno kandidato naudai, nufotografuotas, paskelbtas internete, žinoma, nepažymint, kad tai politinė reklama. Balsavimas prasidės tik pirmadienį, o balsuoti pradedama trečiadienį.

Kas tai?“, – tokį klausimą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje kėlė Z.Vaigauskas.

„Ruošiamos „zagatovkės“, kurios rinkimų dieną bus pluoštais metamos į balsadėžės už neatvykusius balsuoti rinkèjus, ar jomis bus pakeičiami „neteisingai“ balsavusių rinkėjų biuleteniai!

Kartu pažeidžiamas ir „balsavimo“ slaptumas. Skelbiama nepažymėta politinė reklama.

Manau, skubus tyrimas, biuletenių patikrinimas, perskaičiavimas ar nėra pražuvusių ir daugiau taip sužymėtų, mažiausia ką būtina padaryti“, – savo nuomonę tęsė buvęs VRK pirmininkas.

Šis įrašas buvo reakcija į socialinių tinklų erdvėje pasirodžiusį įrašą, kuriame užsienio lietuvė dalijosi biuleteniu, išreiškiančiu palaikymą Ingridai Šimonytei.

VRK įžvelgia dezinformaciją

Ketvirtadienį išplatintame pranešime VRK nurodė, kad, vienai rinkėjai, balsavusiai užsienyje, paviešinus savo rinkimų biuletenio nuotrauką, tiek rinkėja, tiek VRK susilaukė nepagrįstų kaltinimų lavinos.

Remiantis oficialia VRK pozicija, tokie teiginiai vertintini kaip dezinformacija ir visuomenės klaidinimas.

„Šių metų balandžio mėnesio viduryje Vyriausioji rinkimų komisija tiesiogiai ar per Užsienio reikalų ministeriją išsiuntė rinkimų ir referendumų biuletenius į užsienyje esančią 51 ambasadą ir konsulinę įstaigą.

Jos nuo balandžio antros pusės užsienyje nuolat gyvenantiems ar laikinai išvykusiems Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie pagal įstatymą portale „Rinkėjo puslapis“ užsiregistravo balsuoti paštu, buvo išsiųsti biuleteniai. Šiuo metu kai kuriose šalyse registracija balsuoti užsienyje paštu jau yra pasibaigusi, kai kurios ambasados iš rinkėjų jau gauna vokus su užpildytais biuleteniais.

Užsienyje balsuojantiems rinkėjams siunčiami rinkimų biuleteniai su ambasados arba Užsienio reikalų ministerijos antspaudu.

Tuo tarpu Lietuvoje rinkimų ir referendumų biuleteniai savivaldybių rinkimų komisijas pasieks tik šiandien arba rytoj. Lietuvoje balsuojantiems rinkėjams rinkimų biuleteniai bus pradėti teikti prasidėjus balsavimui iš anksto savivaldybėse 2019 m. gegužės 6 d.“, – tokia informacija, reaguojant į susiklosčiusią situaciją, buvo pateikiama ketvirtadienį išplatintame VRK pranešime.

Du balsavimo užsienyje būdai

Vadovaujantis VRK puslapyje pateikiama informacija, užsienyje nuolat ar laikinai gyvenantys lietuviai, norintys dalyvauti 2019 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimuose, 2019 m. gegužės 12 d. privalomajame referendume dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo, 2019 m. gegužės 12 d. privalomajame referendume dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo ir 2019 m. gegužės 26 d. rinkimuose į Europos Parlamentą, turi prisijungti prie rinkėjų, balsuojančių užsienyje, elektroninės registracijos sistemos adresu www.rinkejopuslapis.lt ir pateikti rinkėjo registracijos prašymą.

Registracijos prašyme galima nurodyti vieną iš dviejų balsavimo užsienyje būdų: balsavimą paštu arba atvykimą balsuoti asmeniškai į atitinkamą Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą nustatytomis dienomis ir laiku.

VRK atstovų teigimu, užsienio lietuviai, balsuojantys paštu ir gavę visus biuletenius, į voką dėti turėtų tik tuos biuletenius, kuriuos pažymėjo. Jei rinkėjai nenori dalyvauti visuose referendumuose, prezidento ar Europos Parlamento rinkimuose, atitinkamų referendumų ar rinkimų biuletenių į voką reikėtų nedėti.

VRK taip pat rekomenduoja rinkėjams, balsavusiems iš anksto ar rinkimų dieną, susilaikyti nuo rinkimų biuletenių viešinimo socialinėje erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.