Aidas Puklevičius. Demonų varymas rinkimais

I.Ilfo ir J.Petrovo romane „Aukso veršis“ Ostapas Benderis pasakoja apie prancūzų kalbos mokytoją Ernestiną Puankarė, kuri niekada gyvenime neragavo alkoholio. Ir kartą pobūvyje paragavo konjako, jis jai taip patiko, kad iškart išgėrė visą butelį, ir tada išprotėjo. Ir tapo pasaulyje viena prancūzų kalbos mokytoja mažiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2019, 8:23 AM

Panašūs įtarimai apėmė praėjusį penktadienį. Iki tol besibaigianti prezidento rinkimų kampanija buvo be galo rami ir netgi nuobodi. Skandalų išpaikinti rinkėjai skundėsi biudžetiniais reklaminiais klipais, saugiais ir atsargiais plakatais, rypavo dėl monotoniškų debatų.

Netgi pirmasis viešas nekilnojamojo turto sandoris tiesioginiame televizijos eteryje taip ir neįvyko premjerui susigaudžius, kad dėl savo namo likimo reikia pasitarti jeigu ne su gydytoju arba vaistininku, tai bent su žmona.

Ir kai jau atrodė, kad viskas taip ramiai ir nučiurlens biuleteniais iki rinkimų urnų, į pagalbą atskubėjo Kultūros komiteto pirmininkas. Jis pasidalijo tokiu alkanos sielos klyksmu feisbuke, jog ne vienam šovė toks paaiškinimas. Žmogus tiesiog pirmąkart paragavo kavos. Ir ji jam taip patiko, kad iškart susivertė visą termosą.

Ir tada kuoktelėjo, nes tai nebuvo šiaip sau įrašas socialiniame tinkle, kur tau, tai buvo ištaigingas egzorcizmo seansas.

Su švęstu vandeniu, užkeikimais ir smilkalais, kurio metu, savaime suprantama, Kultūros komiteto pirmininkas dar kartą bandė išvaryti iš Lietuvos kūno konservatorių demoną.

Šiaip tai gerbiamas „Naisių vasaros“ scenaristas kažkokio labai naujo siužeto neišrado. Ta pačia tema rinkėjų nervais jis grojo ir prieš antrąjį Seimo rinkimų turą, tomis pačiomis natomis improvizavo visus pustrečių metų valdžioje.

Nebus nuostabu, jeigu po daugelio tūkstančių metų mūsų planetą ištikus kokiam nors kataklizmui ir postapokaliptinėms gaujoms mušantis dėl skystų resursų viena jų atvyks į Naisius, o ten pasitiks širdį veriantis užrašas ant svarbiausio piliakalnio „Žmonės, saugokitės konservatorių!“

Vyriausiasis Lietuvos kultūros prievaizdas taip įsikarščiavo užgulęs klaviatūrą, kad konservatoriais išpravardžiavo visus iki vieno kandidatus. Išskyrus saviškį, žinoma. Išpravardžiavo netgi tuos, kurie greičiau sutiktų misti vien pelų ir pelenų dieta, kad tik nebūtų priskirti prie konservatorių.

N.Puteikis tai gal dar ir nuris tokį akibrokštą, kažkada gi buvo šios partijos narys, tačiau kaip tada jaustis V.Andriukaičiui arba V.Mazuroniui? Užpilti ieškiniais dėl garbės ir orumo įžeidimo? Emigruoti? Ar vėlgi atlaidžiai nurašyti viską kavos stiprumui?

Juk kai nepratusią nervų sistemą apsemia kofeinas, kūrybinis polėkis nebestabdo. Ir tik pernelyg dideliu polinkiu į kaimo realizmą galima paaiškinti dar įtaigesnių distopijų stoką mūsų scenaristo sielos klyksme.

Buvo juk galima, pavyzdžiui, parašyti, kad neišrinkus jo kandidato susikeis vietomis planetos magnetiniai poliai, karvės ims vesti dvigalvius veršiukus, o Nemunas nusidažys krauju.

Šiaip tai viską galima paaiškinti paprasčiau, nekaltinant vargšės kavos ar kitokių tonizuojančių dalykų. Gal tiesiog žmogus paskaitė naujausius nuomonių tyrimus ir jam labai nepatiko jų išvados.

Tokiais atvejais žmonės, kuriems tyrimai nepalankūs, sako, kad jie arba nupirkti, arba netikslūs, arba nupirkti ir netikslūs. Ir šiaip nieko nelemia, nes teisybę parodo tik rinkimai. Bet šito patikrinto būdo, matyt, „Naisių vasaros“ autoriui nepakako, tad sėdo varyti demonų iš rinkėjo sielos.

Ir čia dar būtų pusė bėdos, maža ko žmonės nepripeckioja rinkimų finišo tiesiojoje. Juk baisiai nesinori pralaimėti, ypač kai pasikarščiavęs pažadėjai laimėti visus rinkimus įžvelgiamoje ateityje.

Daug didesnė bėda, kai pasirinktas būdas yra visiškai neigiamas. Ne kažkokie emociniai ar racionalūs argumentai aiškinant, kodėl bus geriau laimėjus tavajam kandidatui. Pasirinkta Evangelijos pagal šv.Joną stiliumi paišyti blogybes, kurios užgrius kraštą ir pasaulį, jei laimės bet kuris kitas.

Todėl nereikia stebėtis, kad ir kita pusė dažnai balsuoja ne už ką nors, o prieš ką nors. Nes trejus metus praleidai aiškindamas, kokie visi blogi.

Tikrai, verčiau jau būtum kartais bent trumpą kavos pertraukėlę pasidaręs nuo tokios veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas