Socialdarbiečiai ir „tvarkiečiai“ stabdo koalicinį susitarimą

Socialdemokratų darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ stabdo koalicinį susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Ir R.Karbauskis (sėdi) ir G.Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Ir R.Karbauskis (sėdi) ir G.Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 10:44 AM, atnaujinta May 29, 2019, 11:18 AM

„Valdančiosios koalicijos šiuo metu nėra. Turime pradėti derybas. Viską pradėsime nuo balto popieriaus lapo. Mes norime pasirašyti partijų susitarimą, „, – BNS trečiadienį sakė Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

„Stabdome laikinai koalicinį susitarimą, nes susirinks derybinė grupė susitarti dėl koalicijos“, – BNS sakė „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis.

„Šiandien nusiunčiami aiškūs signalai didžiausiai frakcijai, kad jei nori kuo greičiau susitarti ir priimti sprendimą, turi prasidėti derybos tarp partijų lyderių ir seniūnų“, – pažymėjo R. Žemaitaitis.

Pasak „tvarkiečių“ ir socialdarbiečių atstovų, nustoja veikti pernai rugsėjo 11 dieną pasirašytas trijų frakcijų susitarimas dėl bendro darbo.

„Tai reiškia iš esmės, kad frakcijų susitarimas, kuris buvo iki šiol, kuris užtikrino daugumą Seime, nebeveikia“, – BNS sakė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Koalicijos partneriai teigia, kad susitarimo stabdymas didelės įtakos Seimo darbui neturės, nes iki pavasario sesijos pabaigos nelaukiama kokių nors jautrių, esminių projektų svarstymo.

Tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai taip pat kritiškai vertina valstiečių sprendimą į derybinę grupę dėl koalicijos neįtraukti nei partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, nei premjero Sauliaus Skvernelio.

R. Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė trečiadienį BNS sakė, kad valstiečių derybinę grupę sudarys parlamentarai Jonas Jarutis, Tomas Tomilinas, Aušrinė Norkienė ir Guoda Burokienė. Partijos lyderis ir premjeras derybose dalyvaus reikalui esant.

„Na, tai apsunkins derybas, nes manau, kad tie žmonės neturės galimybės vietoje priimti sprendimų ir koreguoti savo pozicijų, kadangi derybos tai yra pozicijų suderinimas ir bendro sprendimo ieškojimas. Geriausia, kai dalyvauja tie žmonės, kurie yra įgalioti partijos priimti sprendimus“, – BNS sakė J. Bernatonis.

Pasak R. Žemaitaičio, derybos turėtų vykti tarp keturių partijų – valstiečių, „tvarkiečių“, socialdarbiečių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – lyderių bei frakcijų Seime seniūnų.

„Įsivaizduoju, kad tik esant tokiam sąstatui galima vesti derybas ir kalbėti apie tolesnį darbą“, – sakė jis.

Šiuo metu sutartį dėl valdančiosios koalicijos yra pasirašiusios LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija, jos dar turi bendradarbiavimo susitarimą su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija Seime. Tai sudaro 69 balsus Seime iš 141.

Per balsavimus dažnai valdantieji sulaukia ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių palaikymo. Pridėjus šiuos balsus, susidaro 77 mandatai.

Trys partijos gavo kvietimą jungtis prie valdančiosios koalicijos

Trys partijos – Lietuvos socialdemokratų darbo, „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga sulaukė oficialaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio kvietimo praplėsti valdančiąją koaliciją.

Trečiadienį tai Eltai patvirtino Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Kvietimą gavome, mes pasirengę derėtis“, – sakė G. Kirkilas. Jis tikisi, kad derybos prasidės jau rytoj, ketvirtadienį.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė R. Tamašunienė sako, kad artimiausiu metu turėtų susitikti partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

„Manau, kad tai turėtų būti toks įžanginis pokalbis. Matyt, jie aptars derybų sąlygas. Pagal mūsų partijos vidinę tvarką, prisijungimą prie koalicijos turės svarstyti partijos aukščiausioji taryba“, – sakė parlamentarė.

Jos teigimu, pirmiausia teks tartis dėl programinių nuostatų.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis R. Žemaitaitis, sulaukęs valdančiųjų lyderio R. Karbauskio kvietimo prisijungti prie valdančiosios koalicijos, sako, kad savo sprendimą „tvarkiečiai“ suformuluos kitą savaitę, „susipažinę, ką valdantieji įsivaizduoja ir ką siūlo“.

„Mes jau esame pateikę savo programines nuostatas“, – Eltai sakė R.Žemaitaitis.

Pasak jo, sprendimas bus priimtas kitą savaitę, trečiadienį, „tvarkiečių“ partijos valdybos ir prezidiumo posėdyje.

„Vakar sulaukiau Ramūno Karbauskio skambučio dėl galimybės derėtis sudarant naują valdančiąją koaliciją. Šiandien su Socialdemokratų darbo partija pareiškėme, kad laikinai stabdome praėjusių metų rugsėjo mėnesį pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo“, – sakė R.Žemaitaitis.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis antradienį žadėjo kreiptis į Lietuvos socialdemokratų darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkus, siūlydamas pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos praplėtimo.

„Aš kreipsiuosi rytoj į trijų partijų pirmininkus – dabartinių partnerių – Socialdemokratų darbo,„Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, kviesdamas pradėti derybas dėl išplėstos koalicijos“, – antradienį vakare po tris valandas trukusio Seimo „valstiečių“ frakcijos posėdžio žurnalistams sakė frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Pasak jo, sudaryta yra derybų grupė iš 4 asmenų. „Frakcija delegavo tuos asmenis, balsavo ir atitinkamai, jeigu tos partijos pasiryš derėtis, iš tikrųjų prasidės derybų procesas“, – sakė jis.

R. Karbauskis atsisakė nurodyti derybininkų pavardes, tačiau, kalbėdamas apie derybų formatą, pridūrė, kad dar papildomai jose dalyvaus jis pats kaip partijos pirmininkas ir premjeras Saulius Skvernelis.

R. Karbauskis pakartojo, kad valstiečiai yra pasiryžę toliau dirbti valdančiojoje koalicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.