Sunki vienintelės ministrės dalia – aidėjo replikos apie „moteriškus“ R.Tamašunienės pečius

Antradienio neeilinio Seimo posėdžio metu premjeras Saulius Skvernelis parlamentui pristatė naujos sudėties Vyriausybę su trimis pasikeitusiais ministrais. Seimas iš naujo suteikė jai įgaliojimus, tačiau procedūra nepraėjo ir be suklusti priverčiančių komentarų vienintelės ministrės moters – Ritos Tamašunienės atžvilgiu.

Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas iš naujo suteikė Vyriausybei įgaliojimus, tačiau procedūra nepraėjo ir be suklusti priverčiančių komentarų vienintelės ministrės moters – Ritos Tamašunienės atžvilgiu.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Seimas iš naujo suteikė Vyriausybei įgaliojimus, tačiau procedūra nepraėjo ir be suklusti priverčiančių komentarų vienintelės ministrės moters – Ritos Tamašunienės atžvilgiu.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Liberalas Simonas Gentvilas prašė nustoti laidyti tokio pobūdžio pastabas ministrės atžvilgiu. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Liberalas Simonas Gentvilas prašė nustoti laidyti tokio pobūdžio pastabas ministrės atžvilgiu. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2019, 4:19 PM, atnaujinta Aug 21, 2019, 7:05 AM

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė vadovaus Vidaus reikalų ministerijai. Būtent tai sulaukė skirtingų įžvalgų ir pastebėjimų.

Užduodamas klausimus naujai ministrei, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Audrys Šimas prabilo apie ministrei krentančią „vyrišką“ naštą.

„Ant jūsų moteriškų pečių užgula tokia gan vyriška, vyrų tramdymo našta. Tokios ministerijos kaip VRM, jos (pavaldiems, aut. p.) departamentams daugiausiai vadovauja vyrai. Manau tas jums iškels tokį iššūkį“, – klausimą pradėjo A.Šimas, jis norėjo pasiteirauti, ar būsimai ministrei jau teko susipažinti su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento veikla ir ar jai yra žinoma, kad šis departamentas jau nuo vasario mėnesio neturi nuolatinio vadovo.

„Ir vyriški, ir moteriški pečiai politikoje neša svorį ir atsakomybę, kurios pasiryžtama imtis“, – parlamentarui atsakė pati R.Tamašunienė.

Į kolegos parlamentaro pastabą sureagavo ir liberalas Simonas Gentvilas. Jis paprašė nelaidyti tokių pastabų, skirstant „pečius į vyriškus, ar moteriškus“.

„Aš nežinau, kas turėtų užkirsti, bet kažkas turėtų pasakyti tokią tezę, kad negalima kandidatų į ministrus kvestionuoti lyties pagrindu. Ar ji moteris, ar vyras, reikia klausti apie kompetenciją, o ne apie lytį. Todėl prašau kolegas susilaikyti nuo tokių klausimų“, – Seimo posėdžių salėje sakė S.Gentvilas.

Šią temą Seimo salėje pratęsė ir opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ji „įkando“ ir LVŽS lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kuris prieš savaitę pareiškė, kad tikisi iš šios politikos „moteriško jautrumo“.

„Džiaugiuosi už jus, kad radote bent vieną moterį ministrę šiai XXI amžiaus Europos Sąjungos valstybės Vyriausybei. Tačiau mane apima didžiulis gėdos jausmas, kai girdžiu nuolatinius komentarus apie jos pečius užgulančią naštą, apie moterišką jautrumą, kurio iš jos tikimasi. Man atrodo, kad tuo tik patvirtinate savo iš esmės šovinistišką požiūrį į moteris, dėl to yra apmaudu. Taip ir knieti visam ministrų kabinetui palinkėti vyriško jautrumo ir moteriško ryžto“, – kalbėjo liberalė.

Į Seimo tribūną kiek vėliau stojęs kitas valstietis Stasys Tumėnas bandė situaciją sutvarkyti.

„Kolega Simonas čia replikavo, kad nereikia skirti vyrų ir moterų. Ir V.Čmilytė-Nielsen užsiminė apie tai. Taip, bet niekada nebūsi geras – jei bus vien vyrai, bus negerai, jei bus vien moterys – negerai. Jei R.Tamašunienė būtų paskirta kokio meninio skaitymo ministerijos ministre, taip, aš sutinku. Simboliška, kad ji yra paskirta jėgos struktūros ministre, tai tik paliudija, kad ir vyrai, ir moterys yra vienodai vertinami ir visi yra lygūs“, – Seimo posėdžių salėje sakė S.Tumėnas.

Dėl to, kad Vyriausybėje po ilgo laiko atsirado moteris, džiaugėsi ir Vyriausybės sudėčiai žalią šviesą suteikęs prezidentas Gitanas Nausėda. Tai, anot jo, buvo vienas iš jo prioritetų.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad kartu su R.Tamašuniene prisieks ir dar du ministrai – naujasis žemės ūkio ministras Andrius Palionis ir susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.