Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?

Valstybės vadovai iki šiol nesutaria ką Lietuva turėtų deleguoti į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjus. Neoficialiomis žiniomis, Prezidentūroje neapsisprendžiama kuriai kandidatūrai pritarti ir keičiasi favoritai į šias pareigas.

Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>Lrytas.lt nuotr.
Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>Lrytas.lt nuotr.
Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kuo baigsis kova dėl Europos Teisingumo Teismo vietos?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė, elvinas jankevičius, teisingumo ministras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybė, elvinas jankevičius, teisingumo ministras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 1:55 PM

Teisingumo ministras E.Jankevičius neatmeta, kad jei ir toliau nepavyks suderinti kandidatūros, gali būti skelbiama ir nauja atranka.

Skyrimas ir vėl užtruko

Rugsėjo viduryje teisingumo ministras Elvinas Jankevičius „Lietuvos rytui“ žadėjo, kad kandidatą planuojama parinkti „artimiausiu metu“. Tada ministras, kuris vadovauja atranką vykdančiai komisijai, sakė, kad naujos atrankos nebus skelbiama, o bus renkamasi iš dabar esančių kandidatų.

„Kelių savaičių bėgyje Vyriausybė pasiūlys kandidatą Prezidentui. Šiuo metu atrankoje dalyvauja aštuoni kandidatai. Norime atrinki patį kompetetingiausią kandidatą ir suderinti jį su šalies Prezidentu, vėliau su Seimu“,- rugsėjį žadėjo darbo grupės pirmininkas, teisingumo ministras E.Jankevičius.

Tačiau sprendimo nėra iki šiol.

„Kol kas niekas iš naujo nėra pateiktas ir dar nepranešta kada atrankos komisija rinksis“, - portalui lrytas.lt sako Seimo vicepirmininkas, atrankos grupės narys Gediminas Kirkilas.

Neoficialiais duomenimis, valstybės vadovams nepavyksta suderinti teisėjo kandidatūros.

Prezidentūros patarėjų favorite anksčiau buvo įvardijama Konstitucinio Teismo teisėja Danutė Jočienė, kuri yra patvirtinusi, kad atrankoje dalyvauja.

„Mano dokumentai paduoti, bet daugiau tikrai nieko nežinau“,- anksčiau sakė kandidatė D.Jočienė.

Gerai informuotas šaltinis lrytas.lt teigia, kad dabar nuomonė Prezidentūroje keičiasi ir valstybės vadovo patarėjos teisės klausimais linksta šiame europiniame poste matyti Mykolo Riomerio universiteto Teisės mokyklos dekanę prof. Lyrą Jakulevičienę.

„Prezidentūra ir Vyriausybė nesutaria, kuri turėtų būti teikiama, nes Prezidentūros pozicija kinta“,- sako sprendime dalyvaujantis šaltinis.

Paieškas gali pradėti iš naujo

Tuo metu teisingumo ministras E.Jankevičius neatmeta, kad gali būti skelbiama ir nauja atranka.

„Šiuo metu derinamos kandidatūros. Jeigu nepavyks suderinti tarp Vyriausybės, Prezidentūros ir Seimo iš aštuonių esamų kandidatų, gali tekti skelbti pakartotinai naują atranką“,- lrytas.lt sako teisingumo ministras E.Jankevičius.

Kol nepaskirtas kitas teisėjas, šias pareigas eis dabartinis ES Bendrojo Teismo teisėjas V.Valančius.

Kandidato į ES Bendrojo Teismo teisėjus skyrimo procedūra formaliai yra sudėtinga: Vyriausybė kandidatą teikia derinti Prezidentui, vėliau jam turi pritarti ir Seimas, tada sprendimai persikeliai į europines institucijas kur konkretų valstybės narės kandidatą vertina specialus komitetas. Atrankos komisiją, kuri kandidatą parenka Vyriausybei, sudaro Seimo, Aukščiausiojo Teismo, Seimo Pirmininko, Ministro Pirmininko, Teisingumo bei Užsienio reikalų ministerijų atstovai.

Arši kova dėl šiltos ES teisėjo vietos

Lietuva deleguoja du ES Bendrojo Teismo teisėjus. Rugsėjo pradžioje darbą Liuksemburge pradėjo iki tol Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininku dirbęs Rimvydas Norkus.

Tuo metu dėl antros vietos susikibo įtakingos teisėjų grupės. Nors Lietuva pradžioje teikė Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesonio kandidatūrą, Europos komitetas vertinantis teisėjų tinkamumą jo kandidatūrai nepritarė. Teisėjų užkulisinė kova pasiekė ir Europos institucijas. Šaltiniai teigia, kad komitetui buvo atsiųstas prieš G.Mesonį nukreiptas anoniminis skundas iš Vilniaus. Teisingumo ministerija vėliau viešai paaiškino, kad europiečiams užkliuvo tai, kad teisėjas stokojo prancūzų kalbos žinių.

Tada Vyriausybė grįžo prie V.Valančiaus kandidatūros, nors tuometės prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė tarp Prezidentūros favoritų įvardijo ryžtingai šio posto siekiančią Konstitucinio Teismo teisėją Danutę Jočienę, o ne V.Valančių, Vyriausybė išlaukė D.Grybauskaitės kadencijos pabaigos ir jo kandidatūrą pateikė jau naujajam prezidentui G.Nausėdai.

Tačiau V.Valančiaus kandidatūra buvo atmesta, o D.Jočienės pavardė tada ir vėl iškilo kaip jau naujosios Prezidentūros patarėjų pageidavimas.

Prezidentas pareiškė neskiriantis V.Valančiaus dėl „neformalios informacijos“. Kokia ji, viešai nebuvo patikslinta.

Nuotraukos: Danutė Jočienė, Lyra Jakulevičienė, Virgilijus Valančius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.