Prezidento patarėjas: naujas antikorupcinis įstatymas atsakomybę už įstaigų skaidrumą perkels vadovams

Prezidento patarėjo Dariaus Kuliešiaus teigimu, šalies vadovas Gitanas Nausėda siekia sukurti skaidrią antikorupcinę sistemą, už kurios funkcionavimą būtų atsakingas kiekvienos institucijos, organizacijos bei įstaigos vadovas.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
STT.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
STT.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė, ELTA

Dec 9, 2019, 5:55 PM

„Prezidentas siekia kurti skaidrią Lietuvos apsaugos nuo korupcijos sistemą ir svarbus žingsnis yra korupcijos prevencijos įstatymo naujos redakcijos pateikimas, kuris parengtas kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Svarbu, kad už skaidrios aplinkos kūrimą būtų atsakinga ne viena institucija, kaip pavyzdžiui STT, bet būtų atsakinga kiekviena valstybės funkcijas vykdanti institucija, jos vadovai, kad jie asmeniškai įsitrauktų į antikorupcinės aplinkos kūrimą“, – kalbėjo D.Kuliešius, akcentuodamas, kad tikslas kurti antikorupcinę aplinką tenka visiems institucijų, organizacijų, įstaigų vadovams.

Anot prezidento patarėjo, norint atkurti pasitikėjimą valstybės institucijomis svarbiausia yra panaikinti neefektyvų ir neskaidrų valstybės biudžeto ir turto valdymą.

„Prezidentas pabrėžė, kad kuriant skaidrią apsaugos nuo korupcijos sistemą yra ypač svarbu atkurti visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis.

Pasitikėjimą atkursime tada, kai susitvarkysime su neefektyviu ir neskaidriu valstybės biudžeto ir turto valdymu, kada tinkamai ir efektyviai kovosime su šešėline ekonomika, kada mūsų teisinės atsakomybės sistema bus greita, efektyvi ir rezultatyvi“, – sakė prezidento patarėjas.

D.Kuliešius teigia, kad įgyvendinus įstatymo pataisas kiekvienos įstaigos vadovas bus tiesiogiai atsakingas už tai, kad korupcijos apraiškos jo vadovaujamoje įstaigoje būtų identifikuotos.

„Kiekvienos organizacijos vadovas bus atsakingas, kad jo veikloje tos korupcijos rizikos būtų identifikuotos, būtų sudarytas planas, programa, kaip jas valdyti.

Institucijos veikla šioje srityje turės tikslus, rezultatai bus viešinami ir bus vertinami atsakingos institucijos, šiuo atveju STT“, – patikino prezidento patarėjas.

D.Kuliešiaus teigimu, už pasiektus tikslus antikorupcijos srityje įstaigoms bus skiriamas atitinkamas finansavimas.

„Už pasiektus tikslus yra atitinkamai skiriamas ir finansavimas“, – teigė D. Kuliešius, akcentuodamas, kad Prezidentūras sveikina Vyriausybės daromus veiksmus šia linkme.

STT vadovas Žydrūnas Bartkus akcentavo prezidento įsitraukimo į antikorupcijos prevenciją svarbą

„Kovai su korupcija reikalinga parama, Prezidento įsitraukimas į antikorupcinės aplinkos kūrimą, prezidento iniciatyva teikiamas korupcijos prevencijos įstatymas yra labai svarbi iniciatyva“, – žurnalistams kalbėjo STT vadovas.

Anot Ž.Bartkaus, institucijų lyginimas kovoje su korupcija sukurtų natūralų įstaigų norą matavimo procese pasirodyti geriau.

„Ministras būtų šeimininkas už visą sektorių. Ministras turėtų organizuoti, kad būtų sukurta korupcijai atspari aplinka. (...)

Matyt, žingsnis po žingsnio mes prieitume prie to, kad visi tie, kurie būs atsakingi už antikorupcinės aplinkos kūrimą institucijose ir visame sektoriuje galų gale patys norėdami atrodyti matavimo procese geriau, ieškos tų teigiamų patirčių, teigiamų praktikų, sėkmės istorijų, kad tą patį galėtų panaudoti savo vadovaujamoje institucijoje“, – akcentavo Ž.Bartkus.

Prezidentūroje įvyko apskritojo stalo diskusija Tarptautinės antikorupcijos dienos proga. Renginyje dalyvavo Seimo, Vyriausybės, Aukščiausiojo Teismo, Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, kitų institucijų atstovai, mokslininkai ir visuomeniniai ekspertai.

Diskusijos metu pristatyta prezidento iniciatyva teikti naujos redakcijos Korupcijos prevencijos įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.